V kauze Čistý deň padli trestné oznámenia

Rokovanie Akreditačnej komisie o Čistom dni konečný záver v stredu neprinieslo. Týmto resocializačným zariadením sa komisia bude zaoberať aj na ďalšom zasadnutí.

22.03.2017 09:50 , aktualizované: 23.03.2017 09:00
čistý deň, Galanta Foto: ,
Resocializačné centrum Čistý deň v Galante.
debata (58)

Galantské centrum sa dostalo opäť na pretras po tom, čo vyšlo najavo, že poslanec parlamentu a šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár písal sexuálne správy klientke zariadenia, ktorá mala v tom čase len 15 rokov, dnes už je dospelá. V kauze najnovšie pribudlo trestné oznámenie na Čistý deň. Jeho vedenie zase dalo podnet na advokátsku komoru v súvislosti s vystupovaním opozičného politika a advokáta Daniela Lipšica.

Na zasadnutie komisie prišla z Galanty zriaďovateľka Čistého dňa Zuzana Tománková, jej manžel a riaditeľ centra chýbal. „Z dôvodu vydokladovania práceneschopnosti sa nemohol zúčastniť zodpovedný zástupca, ktorým je pán Tománek. Práve preto Akreditačná komisia musela vyhovieť požiadavke, aby sa mohol zúčastniť aj kompetentný zákonný zástupca na nasledujúcej Akreditačnej komisii,“ ozrejmil hovorca ministerstva práce Michal Stuška.

Stretnutie bolo zvolané podľa ministra Jána Richtera (Smer) kvôli tomu, že vedenie centra na tlačovky, kde bránilo svoju povesť, pozvalo aj klientov Čistého dňa. Témou malo byť tiež nedávne rozhodnutie ministra, že stredisku ponechá akreditáciu. Akreditačná komisia podľa ministra preskúma celý priebeh, vypočuje si štatutárov, aby kroky, ktoré uskutočnili v poslednom období, vedeli vysvetliť, a na základe toho povie záver. „Ten môže byť aj taký, že opätovne navrhne odobratie akreditácie, ale to je predčasné hovoriť,“ doplnil Richter.

Pozvánku na rokovanie mala aj psychologička ústredia práce, ktorá sa pre médiá vyjadrila, že v centre panuje strach a manipulácia. Pred rokom pritom bola v komisii, ktorá kontrolovala Čistý deň a podľa Richtera sa podpísala pod výsledok kontroly, kde nič také neuvádzala. Psychologička včera svoje rozporuplné postoje pre nedostatok času nevysvetlila. Denníku Pravda povedala, že sa k tejto veci nebude vyjadrovať, kým nebude komunikovať s komisiou a s orgánmi činnými v trestnom konaní.

Minulý týždeň advokát jednej z bývalých klientok centra Daniel Lipšic avizoval, že podá trestné oznámenie za subvenčný podvod na riaditeľa Tománka. Vtedy vyhlásil, že podanie bude opierať o riaditeľove lekárske správy, ktoré však Lipšic nemohol získať legálne. Generálna prokuratúra síce prijala trestné oznámenie, jeho súčasťou však neboli lekárske správy, ako pôvodne ohlasoval Lipšic, a ani ho nepodal sám. Podľa informácií Pravdy s oznámením, ktorého súčasťou sú výročné správy Čistého dňa, prišla neznáma žena. „Dňa 21. marca bolo na Generálnu prokuratúru podané ústne trestné oznámenie pre podozrenie z majetkovej trestnej činnosti, ktorého sa mal dopustiť Mgr. Peter T., riaditeľ n. o. Čistý deň,“ potvrdila hovorkyňa prokuratúry Andrea Predajňová. Podľa výročných správ resocializačné centrum za posledných sedem rokov dostalo od štátu vyše 2,4 milióna eur. Vedenie Čistého dňa podalo v utorok podnet na Slovenskú advokátsku komoru, v ktorom spochybňuje, či Lipšic ako advokát bývalej klientky centra konal v súlade so zákonom a s advokátskou etikou.

V prípade sexuálne ladenej facebookovej komunikácie Borisa Kollára a bývalej chovankyne Čistého dňa Simony je vo veci vedené trestné stíhanie za prečin morálneho ohrozovania výchovy mládeže, ktoré vlani v novembri iniciovalo samotné dievča. V marci však nastal zvrat a Simona spolu so súčasnou chovankyňou zariadenia Tamarou dali na Tománkovcov trestné oznámenie za nátlak a vydieranie, zastupoval ich Lipšic. Matky dievčat poukázali, že ich dcéry boli pod vplyvom drog, keď s Lipšicom podávali trestné oznámenie v Bratislave.

Čistý deň čelil podozreniam zo zneužívania zverencov, vyšetrovanie niektorých podaní nie je ukončené. Pre túto kauzu hrozila centru strata akreditácie, minister mu ju však nechal.

Pôvodnú správu sme nahradili rozšíreným autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

58 debata chyba
Viac na túto tému: #Daniel Lipšic #Čistý deň