Úradník z 'nástenkového tendra' chce dohodu

Kauza nástenkového tendra sa ešte môže skončiť prekvapením. Jeden z obžalovaných, bývalý úradník ministerstva Radoslav B., zvažuje priznanie. Ak na dohodu o vine a treste pristúpi, bude o zmanipulovanom verejnom obstarávaní svedčiť proti bývalým ministrom Mariánovi Janušekovi a Igorovi Štefanovovi.

22.03.2017 11:36 , aktualizované: 23.03.2017 09:00
Igor Štefanov, nástenkový tender, Pezinok,... Foto: ,
Igor Štefanov počas stredajšieho pojednávania v kauze 'nástenkový tender' na Špecializovanom trestnom súde v Pezinku.
debata (16)

Kauza prvej Ficovej vlády sa dostala pred súd takmer po desiatich rokoch od sporného verejného obstarávania. Okrem exministrov SNS prijal súd obžalobu troch bývalých zamestnancov už zrušeného ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja Radoslava B., Tomáša L. a Zdenky K. Sú zhodne obžalovaní z machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe. V prípade uznania viny môžu dostať trest od 7 do 12 rokov.

Rovnakému obvineniu sa musia brániť aj exministri Janušek a Štefanov. Janušek je však obžalovaný aj zo zneužívania právomoci verejného činiteľa a porušenia povinnosti pri správe cudzieho majetku. V prípade, že ho súdy uznajú za vinného, hrozí exministrovi až 20 rokov za mrežami.

Prokurátorka včera uviedla, že zatiaľ nie sú splnené podmienky dohody o vine a treste, je však ochotná na takúto dohodu pristúpiť, ak obžalovaní preukážu iniciatívu. Sudkyňa preto prerušila hlavné pojednávanie, aby sa obžalovaní mohli poradiť. Po prerušení sa obaja exministri spolu s exriaditeľom odboru realizácie programov regionálneho rozvoja Tomášom L. zhodne vyjadrili, že o dohodu s prokurátorkou záujem nemajú.

Ako posledného sa sudkyňa po prestávke opýtala Radoslava B. Ten svojou odpoveďou prekvapil. „Ja mám záujem a chcem konať o dohode o vine a treste,“ odpovedal sudkyni. Predsedníčka senátu potom pojednávanie prerušila a ďalší termín stanovila na 24. apríla.

Priznanie jedného zo spoluobvinených môže ostatným výrazne poškodiť. Ak na takúto dohodu obžalovaný pristúpi, očakáva sa, že bude spolupracovať s prokurátorom a ostatných usvedčí. „Budem vypovedať o skutočnosti tak, ako sa stala. Nechcem nič zatajovať,“ odpovedal Radoslav B. na otázku, či bude po dohode vypovedať aj proti bývalým ministrom.

Podmienkou dohody o vine a treste je, aby sa dotyčný priznal. Za to získa zníženie trestu o tretinu spodnej hranice. V tomto prípade by sa trest znížil zo siedmich na niečo vyše štyri a pol roka. „Začne sa konanie o dohode a uvidí sa, aký bude výsledok. Ak by bola uzavretá dohoda o vine a treste, konanie jedného obžalovaného by sa mohlo skončiť a bol by vypočúvaný ako svedok, ak nie, budeme pokračovať ďalej,“ vysvetlila prokurátorka.

Prípadné odsúdenie obžalovaných bývalých ministrov môže pomôcť obnoviť dôveru občanov v justíciu a schopnosť štátu trestať korupciu aj na najvyšších miestach. „V prípade, že exministri budú spravodlivo uznaní vinnými, časť ľudí opäť začne veriť, že spravodlivosť v tejto krajine raz bude platiť pre každého,“ myslí si Pavel Sibyla z nadácie Zastavme korupciu.

Tender na dodávateľa právnej, poradenskej a informačnej pomoci pri využívaní eurofondov v hodnote 3,6 miliardy korún (120 miliónov eur) bol zverejnený v roku 2007 len niekoľko dní na nástenke ministerstva. Jediným záujemcom a víťazom tendra boli firmy blízke vtedajšiemu šéfovi SNS Jánovi Slotovi.

Po potvrdení Úradom pre verejné obstarávanie, že došlo k porušeniu zákona, a hrozbe zastavenia eurofondov premiér Robert Fico v roku 2009 ministra Janušeka odvolal. Nahradil ho ďalší nominant SNS Igor Štefanov. Práve on pritom predsedal výberovej komisii ministerstva, ktorá odobrila víťaza tendra. V marci 2010 bol nútený odstúpiť aj Štefanov. Ešte toho roku Európska komisia odmietla pre netransparentnosť uhradiť peniaze vyplatené za túto zákazku. Tender sa podarilo zrušiť, škoda na štátnom majetku aj tak dosiahla údajne až 12 miliónov eur.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

16 debata chyba
Viac na túto tému: #Špecializovaný trestný súd #nástenkový tender #Marián Janušek #Igor Štefanov