Od roku 2019 budú bezplatné len tenké plastové vrecká

Bezplatne dostupné budú v obchodoch len plastové vrecká, napríklad na pečivo. Vyplýva to z novely zákona o odpadoch, ktorú vo štvrtok schválil parlament.

23.03.2017 12:39
debata (1)

Novela zabezpečuje transpozíciu smernice Európskeho parlamentu a Rady EÚ, ktorej cieľom je znížiť objem plastového odpadu v EÚ. Povinné poplatky za igelitové tašky nová legislatíva nestanovuje a necháva to na obchodníkoch.

Obchodníci budú viesť evidenciu

Ľahké plastové tašky majú po novom obchodníci poskytovať za úhradu, pričom budú povinní o tejto skutočnosti vhodným spôsobom informovať spotrebiteľov. Plastové tašky musia byť ľahko identifikovateľné, napríklad čiarovým kódom.

Obchodníci budú tiež musieť poskytovať aj iné druhy tašiek alebo tašky na opakované použitie.

Musia tiež viesť evidenciu o poskytovaní ľahkých plastových tašiek a ohlasovať tieto údaje ministerstvu životného prostredia. Spoplatnené budú len plastové tašky s hrúbkou steny od 15 do 50 mikrónov, ktoré sú v obchodoch najčastejšie a zväčša sa používajú len jednorazovo.

Zákon konzervuje súčasný stav

Opozícia vládny návrh kritizovala, podľa poslanca Gábora Grendela (OĽaNO-NOVA) nezníži sa predaj plastových tašiek ani o jeden kus. „Zákon nemá žiadny vplyv na životné prostredie,“ povedal.

Zároveň upozornil, že podľa zákona výrobcovia plastových tašiek ich môžu poskytovať za úhradu. Ich predaj je však spoplatnený už dnes. „Zákon len konzervuje súčasný stav,“ uviedol. V zákone by podľa Grendela mal byť poplatok vyšší, ako sa dnes už platí, čo by zabezpečilo, aby sa predávalo menej takýchto tašiek. Túto zmenu, ktorú navrhoval, parlament nepodporil.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #NR SR #zákon o odpadoch #plastové vrecko