Pamätná tabuľa na gymnáziu bude pripomínať prvý židovský transport

Pamätnú tabuľu, venovanú tisícke mladých dievčat a žien z prvého židovského transportu zo Slovenska do koncentračných táborov, odhalili dnes na budove terajšieho gymnázia v Poprade na Kukučínovej ulici.

25.03.2017 16:44
grosmanová, holokaust, Foto: ,
Edita Grossmanová (v popredí), posledná žžijúca z prvého transportu, ktorý 25. marca 1942 odviezol z Popradu tisícku dievčat a žžien do koncentračného tábora Auschwitz, počas odhalenia pamätnej tabule pri príležžitosti 75. výročia začiatku hromadných deportácií do koncentračných táborov zo Slovenska.
debata

Kedysi tu boli kasárne, kde pred 75 rokmi sústreďovali dievčatá pred transportom, ktorý z Popradu odišiel 25. marca 1942.

Na odhalení pamätnej tabule na budove popradského gymnázia sa zúčastnila posledná žijúca žena z prvého transportu zo Slovenska, 92-ročná Edita Grosmanová. Prišla na pozvanie Múzea židovskej kultúry. Nezaváhala ani minútu. „Ja som nemohla váhať. Keď som tu bola pred piatimi rokmi, dala som si záväzok: na nosítkach keď ma doveziete, pokiaľ hlava pracuje, budem hovoriť,“ povedala. V nacistickom tábore na okupovanom území Poľska prežila viac ako tri roky. Z tých tisíc dievčat, presnejšie 999, čo dovliekli v prvom transporte do Auschwitzu, zostalo nažive len dvadsať.

Na spomienkové stretnutie prišla Edita Grosmanová z Izraela, sprievod jej robila vnučka. Tabuľu odhalili spolu s prezidentom Andrejom Kiskom a riaditeľom gymnázia Vladimírom Lajčákom. Odkaz pani Grosmanovej podľa prezidenta Kisku tkvie v tom, že ľudia sa nedelia podľa náboženstva alebo farby pleti, ale ľudia sú vždy ľuďmi a vždy by sme sa mali na nich pozerať ako na ľudské bytosti. „Dnes nám znova ožívajú temní duchovia minulosti, ožívajú extrémisti, protižidovské, protirómske či protimoslimské nálady. Často si kladieme otázku, čo máme spraviť. Nepoznám presnú odpoveď, ale stará múdrosť hovorí: na to, aby zlo mohlo zvíťaziť, stačí veľmi málo. Stačí, aby dobrí ľudia nerobili nič,“ uviedol Kiska. Ako dodal, postaviť sa proti rastúcemu extrémizmu možno vytrvalou prácou s mladou generáciou, vysvetľovanie, poukazovanie na históriu a základné morálne princípy. „Budem navštevovať školy, budem o tom rozprávať,“ dodal prezident.

Pamätná tabuľa je umiestnená na budove... Foto: SITA, Radoslav Matas
holokaust, výročie, tabula, poprad Pamätná tabuľa je umiestnená na budove terajšieho gymnázia v Poprade na Kukučínovej ulici.

Budova gymnázia má za sebou temnú minulosť. Najprv kasárne, potom uväznené dievčatá, ktoré tu sústredili pre prvým transportom. Myšlienka, umiestniť na nej pamätnú tabuľu, vzišla priamo zo školy. „Bola to naša iniciatíva, pretože chceme vychovávať múdrych aj ľudských žiakov, ktorí si budú vedieť pripomínať aj zlé stránky našich dejín, budú sa vedieť z nich poučiť a nikdy nič podobné nedopustia. Najmä v dnešnej dobe, keď je pretlak rôznych, často protichodných, informácií. Keď budeme viesť žiakov k dobrému vzdelaniu a humanistickému a ľudskému cíteniu, tak nikdy nedovolia, aby sa také neľudské veci mohli stávať,“ doplnil riaditeľ gymnázia Lajčák.

Pietne stretnutie pokračuje dnes ďalšími podujatiami, ktorých vyvrcholením bude pálenie sviečok o 20.20 h pri pamätnej tabuli k prvému transportu na popradskej železničnej stanici. Je to presný čas, kedy bol transposrt 25. marca 1942 vypravený do nacistického nemerckého tábora v Osvienčime na okupovanom území Poľska.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Edita grosmanová