Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií sa bude zaoberať pokutou pre Matoviča

Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií sa bude v utorok 28. marca opäť zaoberať lídrom hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO-NOVA) Igorom Matovičom po tom, čo ústavný súd rozhodoval o jeho pokute za aktívnu živnosť.

26.03.2017 11:56
volby 2016, OLANO, Matovic, Foto: ,
Igor Matovič z hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti
debata (58)

Ako 10. marca Matovič povedal, rozhodnutie Ústavného súdu (ÚS) Slovenskej republiky rešpektuje, no považuje ho za „za čisto politické rozhodnutie“. „Proti nemu sa nemôžem odvolať, nemožno podať opravný prostriedok,“ povedal. Ústavný súd rozhodoval po tom, čo Matovič nemal po druhýkrát ako poslanec NR SR pozastavenú živnosť. O tom, že Matovič porušil zákon o ochrane verejného záujmu a že musí zaplatiť pokutu vo výške šesť mesačných platov rozhodol II. Senát ÚS SR Ladislava Orosza, ktorý mu dal najprv za pravdu, ale plénum súdu nakoniec rozhodlo inak. Podľa Matoviča sú všetci sudcovia ÚS SR dnes nominanti vládnej koalície alebo HZDS. „Toto bola čisto politická otázka, v takejto situácií by mal byť ÚS SR baštou demokracie,“ povedal Matovič. „Čím som ohrozil verejný záujem? Že som mal mŕtvy živnostenský list na poličke, na ktorý som vôbec nepodnikal?“ pýtal sa líder OĽaNO.

Kadúc: Aj samotný výbor rozhodnutie považoval za nespravodlivé

Jeho advokát Miroslav Kadúc a exposlanec NR SR priblížil, že Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií v júni pokračoval v konaní, ktoré sa začalo ešte počas minulého volebného obdobia. „Výbor rozhodol o udelení pokuty aj napriek tomu, že celý výbor sa uzniesol vo svojom rozhodnutí na tom, že „nepredpokladá, že verejný funkcionár živnostenskú činnosť aktívne vykonával,“ povedal. Aj samotný výbor rozhodnutie považoval podľa Kadúca za nespravodlivé.

„Senát ústavného súdu prijal náš podnet na ďalšie konanie a následne požiadal plénum ÚS SR o zjednocujúce stanovisko. Senát povedal, že podnikateľ, ktorý nevykonáva sústavnú činnosť na dosiahnutie zisku, nepodniká. Súd povedal, že výbor musí zistiť, či aktívne vykonával činnosť za účelom zisku,“ dodal s tým, že súd im dal vo väčšine vecí za pravdu. „Potom zasadlo plénum ÚS SR v počte osem členov a návrh zamietlo,“ dodal Kadúc s tým, že z trinástich sudcov bolo prítomných len osem a na prijatie návrhu je potrebná väčšina, teda sedem hlasov. Aj napriek tomu, že bol návrh zamietnutý, plénum odkazovalo na predchádzajúce rozhodnutia. „A tu je kameň úrazu,“ povedal Kadúc. ÚS SR v minulosti päťkrát v podobných prípadoch konštatoval, že „nie je podstatné, či verejný funkcionár mal z činnosti príjem, ale či v tom období podnikal“.  „Plénum sa k tomu postavilo alibisticky tak, že návrh zamietlo,“ dodal.

Poliačik: Neviem odhadnúť, či Matovič príde o mandát

Vo veci rozhodol ÚS SR na verejnom zasadnutí 2. marca 2017. Rozhodnutie Výboru Národnej rady Slovenskej republiky pre nezlučiteľnosť funkcií zo 16. júna 2016, na základe ktorého poslanec NR SR Igor Matovič (OĽaNO-NOVA) dostal pokutu 12-tisíc eur, potvrdil rozhodnutím II. senát Ústavného súdu SR. Výbor NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií udelil Matovičovi sankciu 12-tisíc eur za to, že v roku 2013 mal platnú živnosť 21 dní, pretože ju zabudol pozastaviť. Líder obyčajných ľudí sa obrátil so sťažnosťou voči pokute na ústavný súd, ktorý rozhodol o jej zákonnosti.

Ako povedal šéf výboru Martin Poliačik (SaS), nevie odhadnúť, či Matovič príde o poslanecký mandát, alebo len zaplatí pokutu. „Ja osobne som za udelenie pokuty," uviedol. „Tým, že súd odmietol dať zjednocovacie stanovisko, ktoré sme čakali, keď sme pozastavili všetky konania, ktoré sme na výbore v tejto veci mali, dalo sa predpokladať, že súd potvrdí staršie vyjadrenia a potvrdí rozhodnutie výboru. Pre nás to znamená, že všetky konania vo veci živností verejných funkcionárov znovu obnovíme a budeme rozhodovať aj podľa judikatúry ústavného súdu, ktorá je pre nás smerodajná,“ povedal Poliačik.

Rozhodnutie ústavného súdu sa dotkne aj iných poslancov, ktorí porušili zákon ako Matovič. Podobnej chyby ako líder OĽaNO sa dopustili poslanci Eugen Jurzyca (SaS), Stanislav Kubánek (Smer-SD) a Peter Šuca (Smer-SD).

58 debata chyba
Viac na túto tému: #výbor pre nezlučiteľnosť funkcií #Igor Matovič