Parlament má rozhodnúť o Matovičovom mandáte, ten vyzýva na tajné hlasovanie

Líder hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič bude čeliť návrhu na zbavenie poslaneckého mandátu pre opakované porušenie ústavného zákona. Odobratie mandátu navrhol parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií za to, že opakovane nemal pozastavenú živnosť. Matovič sa bráni, že mal z živnosti nulové príjmy.

28.03.2017 14:10 , aktualizované: 16:22
Igor Matovič Foto: ,
Líder hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič bude čeliť návrhu za pozbavenie poslaneckého mandátu.
debata (149)

Svoju nepozastavenú živnosť bude však musieť vysvetľovať v pléne parlamentu.

Parlamentný výbor pre nezlučiteľnosť funkcií v utorok prijal uznesenie, za ktoré hlasovalo deväť z pätnástich členov výboru. Hlasovali za návrh na zbavenie poslaneckého mandátu lídra OĽaNO Igora Matoviča. Výbor sa ním zaoberal pre opätovne nepozastavenú živnosť.

Predseda výboru Martin Poliačik (SaS)bol za udelenie pokuty. Podľa koaličných členov výboru však Matovič má možnosť v pléne NR SR svoje pochybenie obhájiť. Ak sa mu to podarí, o mandát poslanca nepríde. Za zbavenie mandátu musí hlasovať ústavná väčšina, teda 90 poslancov národnej rady.

Rozhodne plénum

„Výbor schválil návrh pléna NR SR na zbavenie mandátu poslanca Matoviča. Výbor bude o tom informovať predsedu parlamentu, ten to zaradí na rokovanie a plénum rozhodne,“ povedal Poliačik, ktorý zatiaľ nevie posúdiť, či sa návrh dostane na rokovanie počas aktuálnej schôdze NR SR. Avšak predseda výboru nevidí dôvod, prečo by hlasovanie o zbavení mandátu malo byť tajné. „Každý volič má právo vedieť, ako hlasuje jeho zástupca,“ povedal.

Poliačik odhaduje, že Matovič nebude odvolaný z poslaneckého mandátu. „Príde mi to nenáležité na základe čoho sa ten návrh dáva,“ zdôvodnil. Preto v utorok na výbore navrhoval, aby líder OĽaNO dostal pokutu.

Výklad Ústavného súdu

„Ak by plénum aj odsúhlasilo zbavenie mandátu, poslanec má právo požiadať o výklad ústavný súd a kým nerozhodne, poslanec má právo stále sedieť v parlamente,“ dodal s tým, že za čistejšie riešenie by považoval, keby opätovne nepozastavenie živnosti brali ako dve samostatné porušenia v dvoch volebných obdobiach.

Poslanec NR SR a člen výboru za Smer Róbert Puci čakal, že na dnešnom výbore Matovič svoje konanie obháji. Keďže neprišiel, a tak neurobil, má možnosť v pléne NR SR. Poslanec Peter Kresák (Most-Híd) zdôraznil, že nemožno hovoriť o nedbanlivosti Matoviča, podľa neho porušil zákon a mal by sa k porušeniu vyjadriť.

„Som presvedčený, že postupujeme podľa pravidiel. Všetci si uvedomujeme, že taký prípad, aký máme na stole, je tu po prvýkrát,“ povedal podpredseda výboru Juraj Blanár (Smer), ktorý tiež dodal, že plénum rozhodne o zbavení mandátu.

Matovič chybu nepriznal

Igor Matovič v utorok na tlačovej besede povedal, že počas 21 dní v roku 2013, keď nemal pozastavenú živnosť, mal nulové príjmy.

Zároveň uviedol, že pred rozhodnutím parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií „nemieni skloniť hlavu“ a vyzval poslancov parlamentu, aby v jeho prípade „hlasovali podľa svojho svedomia.“ Líder OĽaNo-NOVA povedal, aby poslanci hlasovali tajne a neboli tak nijakým spôsobom pri svojej voľbe ovplyvnení. Uviedol, že prípadné hlasovanie o odobratí jeho poslaneckého mandátu bude hlasovaním „o charaktere štátu.“

Rozhodnutie výboru považuje za nedemokratické. „Ale v prípade Roberta Kliňáka nezačnú konať. Duch mečiarizmu sa do parlamentu vrátil, chcú ma popraviť, lebo im je nepríjemná pravda, ktorú im do oči hovorím. Štát mi obnovil živnosť a mal som 0 eur tržieb, dvakrát,“ povedal s tým, že Kaliňák obchodoval s podnikateľom podozrivým z daňových únikov Ladislavom Bašternákom.

Matovič sa vlani v novembri obrátil na Ústavný súd SR, aby preskúmal rozhodnutie Parlamentného výboru pre nezlučiteľnosť funkcií vo veci nepozastavenej živnosti. Senát sudcu Ladislava Orosza uznal, že celé konanie nie je opodstatnené a vec posunul na grémium ústavného súdu, ktoré pôvodné rozhodnutie Oroszovho senátu zamietlo.

Igor Matovič označil senát sudcu Ladislava Orosza za „jedinú zdravú bunku senátu“ a zároveň k celej kauze uviedol, že „nevie, akú chybu si má priznať.“

149 debata chyba
Viac na túto tému: #výbor pre nezlučiteľnosť funkcií #Igor Matovič #poslanecký mandát