NR SR: Povyšovanie vojakov v zálohe, vďaka ktorému je Danko kapitánom, nebude prísnejšie

Návrh predložili poslanci po tom, čo minister obrany povýšil predsedu parlamentu Andreja Danka do hodnosti kapitána.

29.03.2017 12:24
debata (17)

Sprísniť podmienky mimoriadneho povyšovania a mimoriadneho vymenovania vojakov v zálohe bolo cieľom návrhu novely zákona o brannej povinnosti z dielne poslancov Národnej rady Slovenskej republiky z SaS. Návrh poslancov Ľubomíra Galka a Milana Laurenčíka poslanci nepodporili.

„Podľa navrhnutej úpravy bude možné vojaka v zálohe povyšovať v čase mieru len v rámci povolania na výkon mimoriadnej služby. Inak bude povyšovanie možné, len ak je to nevyhnutné pre riadne plnenie úloh ozbrojených síl, pričom v priebehu dvoch rokov od posledného povýšenia alebo vymenovania bude podľa navrhnutej úpravy možné vojaka v zálohe mimoriadne vymenovať alebo mimoriadne povýšiť len raz a len do hodnosti o jeden stupeň vyššej, než akú dosiahol,“ zdôvodňovali predkladatelia návrhu.

Ako uviedli, až donedávna platilo, že doterajšiu štandardnú úpravu mimoriadneho povyšovania a mimoriadneho vymenovania do vojenských hodností vojakov v zálohe nebol dôvod meniť, pretože existovalo niečo ako etická samoregulácia jednotlivých aktérov tohto procesu. „Po nedávno medializovaných zisteniach je však nutné konštatovať, že situácia sa zmenila. Dôvody, pre ktoré je predkladaný tento poslanecký návrh zákona, sú všeobecne známe a netreba ich opakovať,“ pripomenuli povýšenie predsedu parlamentu Andreja Danka do hodnosti kapitána, ktorú mu udelil minister obrany Peter Gajdoš (SNS).

Mimoriadne vymenovanie do vojenských hodností vzhľadom na okolnosti, akým sa udialo, do istej miery devalvovalo vojenské hodnosti v očiach verejnosti a predkladatelia vnímajú ako svoju povinnosť tento stav napraviť. „Predkladaný návrh je právnou úpravou pro futuro a nepredpokladá spätné odnímanie vojenských hodností,“ dodali poslanci.

Predsedu parlamentu Andreja Danka povýšil v septembri minulého roku minister obrany Peter Gajdoš do hodnosti kapitána v zálohe. Danko po medializácii prípadu zdôraznil, že je na svoju vojenskú hodnosť hrdý a v prípade nutnosti je pripravený prevziať zodpovednosť, ktorá mu ako kapitánovi prináleží. O tom, že sa šéf parlamentu stal v tichosti armádnym dôstojníkom, informoval Denník N. Ocenenie mal dostať aj za to, že žiadal navýšenie rozpočtu pre armádu.

17 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #NR SR #Andrej Danko #výslužka