Pocta pre Trenčiansku univerzitu. Je na zozname kľúčových centier

Trenčianska univerzita Alexandra Dubčeka v Trenčíne sa ako jediná zo Slovenska dostala do zoznamu Key Enable Technologies, teda kľúčových technologických centier.

29.03.2017 15:16
debata (4)

Slovensko doposiaľ v tomto rebríčku absentovalo. Dostalo sa doň vďaka univerzitnému centru FunGlass, ktoré je zamerané na výskum skla a jeho lepšieho využitia v priemysle či bežnom živote. Informoval o tom komunikačný odbor Trenčianskej univerzity Alexandra Dubčeka v Trenčíne.

Sieť kľúčových technologických centier je iniciatívou Európskej komisie. Zámerom tejto siete je pomôcť podnikateľským subjektom skomercializovať ich inovačné idey.

Komisia pritom mapuje a identifikuje subjekty, ktoré vďaka svojim službám znamenajú inovačný potenciál pre komerčné spoločnosti, ale aj celé priemyselné odvetvia. Zároveň vytvorila špeciálny zoznam vedeckých subjektov. Mapa s ich umiestnením v jednotlivých krajinách Európy je zobrazená na portáli ec.europa.eu.

FunGlass je skratka pre Centrum pre funkčné a povrchovo funkcionalizované sklá. Európska komisia ho už v minulosti podporila sumou 15 miliónov eur. Vedci v centre uskutočňujú inovatívny výskum rôznych funkčných vlastností skla, či obohacujú štandardné sklá o nové funkcie, využiteľné najmä v priemysle, odpadovom hospodárstve, ale aj domácnosti.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Trenčín #Trenčianska univerzita