Amnestie sú pred finále

Politici ani v stredu nechceli hovoriť o tom, či sa koalícia a opozícia napokon zhodnú na vládnej novele ústavy. Tá ma dať Národnej rade oprávnenie, aby o faktickom zrušení amnestií mohla rozhodnúť. Poslanecké grémium, ktoré zvolal Andrej Danko, sa už skončilo, no bude pokračovať aj v poobedňajších hodinách.

30.03.2017 07:38 , aktualizované: 11:00
parlament, nrsr, NR SR, Foto: ,
Stále nie je zrejmé, či sa v parlamente nájde potrebných 90 hlasov na prijatie koaličného návrhu, ktorý má vyriešiť zrušenie Mečiarových amnestií.
debata (14)

Amnestie, ktoré dal Vladimír Mečiar ako zastupujúci prezident v roku 1998, bránia postaveniu páchateľov únosu prezidentovho syna Michala Kováča ml. do Rakúska pred súd. Podľa obžaloby, ktorú vypracoval ešte v roku 2000 prokurátor, únos uskutočnili príslušníci tajnej služby. „Aj dnes sa to nieslo v konštruktívnom duchu. Snáď už nájdeme kompromis, aby tie amnestie boli zo sveta,“ vyhlásil včera po stretnutí predstaviteľov koaličných a opozičných strán u predsedu parlamentu šéf SaS Richard Sulík.

Koalícia odmieta podporiť požiadavku opozície, aby zrušenie Mečiarových amnestií automaticky neposudzoval Ústavný súd, ale až na návrh najmenej 30 poslancov. Rovnako je problémom aj druhá opozičná požiadavka, týka sa milostí, ktoré udelil bývalý prezident Michal Kováč. Vládny návrh počíta s tým, že sa zruší len amnestia, ktorú udelil svojmu synovi v kauze Technopol. Opozícia však chce, aby sa zrušili aj milosti pre ďalších aktérov tejto kauzy. Vládne strany svoj postoj zdôvodňujú rodinnou väzbou, teda, že milosť udelil otec synovi.

Podľa Sulíka by bolo spravodlivejšie, keby sa milosti zrušili pre všetkých aktérov kauzy Technopol. „Mám informáciu, že bolo vydaných 11 milostí, počul som aj 6 alebo 5. Osobne ma veľmi prekvapuje, aký je v tomto neporiadok,“ uviedol Sulík.

Naopak, zhoda sa našla v požiadavke opozície zahrnúť do vládnej novely nepremlčateľnosť skutku zavlečenia prezidentovho syna a že vedľajším účastníkom konania pred Ústavným súdom bude aj prezident a vláda.

Parlament ešte v utorok večer posunul vládnu novelu ústavy, ktorá umožní zrušenie Mečiarových amnestií a Kováčovej milosti, do druhého čítania. Aj keď si návrh nevyžadoval podporu 90 hlasov, nakoniec hlasovalo až 112 poslancov. Za boli okrem vládnych poslancov aj viacerí zákonodarcovia z SaS, Sme rodina, ĽS NS a pár nezaradených poslancov. Dvaja poslanci koalície Anton Hrnko (SNS) a Miroslav Číž (Smer) potvrdili svoje stanovisko, že amnestie nie je podľa nich možné zrušiť a koaličný návrh nepodporili.

Kľúčové hlasovanie sa očakáva až dnes, keď sa má definitívne schvaľovať vládny návrh. Ten si bude vyžadovať minimálne 90 hlasov. V kuloároch niektorí poslanci pripustili, že 112 hlasov z utorka môže byť klamlivých, dôležité bude, koľko hlasov bude dnes. Podvečer sa mali predstavitelia parlamentných strán znovu zísť, aby ďalej hľadali kompromisné riešenie. V SaS zrejme dostanú poslanci tzv. zelenú kartu. To znamená, že nie všetci budú hlasovať podľa odporúčania klubu. Poslanec Ján Budaj z OĽaNO, ktorý prišiel s vlastným návrhom rušenia amnestií, nechcel včera povedať, či zahlasuje za vládny návrh.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #Mečiarove amnestie