Opozícia chce odvolať Richtera za kauzu Čistý deň

Opozícia chce iniciovať odvolávanie ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera za kauzu Čistý deň ako aj za ďalšie zlyhania v oblasti sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnych služieb.

31.03.2017 13:46
richter Foto: ,
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter.
debata (60)

Poslankyne NR SR Natália Blahová (SaS) a Erika Jurinová (OĽaNO) dnes podali návrh na konanie mimoriadnej parlamentnej schôdze, ktorý podporilo vyše 50 opozičných poslancov. Ako povedala novinárom Blahová, ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) zlyháva a neplní si svoje povinnosti, pričom kontrolné mechanizmy, ktoré majú odhaľovať pochybenia, sú nepostačujúce. „Ministerstvo a ústredie práce drží ochrannú ruku nad týraním a zneužívaním detí a toto im nemôže žiadna slušná demokratická krajina ani občania dovoliť. Deti, ktoré boli zverené tomuto rezortu, sa nemôžu dovolať ochrany ich práv, a to je jednoducho neprijateľné,“ povedala s tým, že Richter podľa nej používa štátny aparát, aby prehrešky voči právam detí kryl.

Špeciálnu ochranu MPSVR pritom podľa Blahovej nemá len resocializačné stredisko Čistý deň v Galante, ktorému ministerstvo nezrušilo akreditáciu napriek podozreniam zo zneužívania klientov, ale aj iné zariadenia podobného typu na Slovensku. Menovala pritom detský domov PETO, ktorý spravuje dcéra komisárky pre deti Viery Tomanovej.

„Aj toto zariadenia kvôli jeho zriaďovateľke požíva výhody, ktoré iné zariadenia nemajú,“ vyhlásila. Odvolala sa pritom aj na kontrolnú činnosť verejného obhajcu práv, ktorá konštatovala viaceré pochybenia. Špeciálne vzťahy medzi ministerstvom a Čistým dňom sa podľa Blahovej začali ešte počas pôsobenia jeho zriaďovateľky Zuzany Tománkovej-Mikovej na Úrade vlády SR, keď tam ako hovorca pracoval aj súčasný štátny tajomník MPSVR Braňo Ondruš. „Tam smerujú tieto ochranné krídla,“ vyhlásila Blahová. Zariadenia, nad ktorými drží ministerstvo ochrannú ruku, majú podľa nej exkluzívne vzťahy so súčasnou vládou. Spomenula tiež, že akreditačná komisia ministerstva veľakrát zobrala akreditáciu zariadeniam za malé pochybenia v porovnaní s tými, akých sa podľa nej dopustilo vedenie Čistého dňa.

60 debata chyba
Viac na túto tému: #Ján Richter #Čistý deň