Žiga: ÚRSO naďalej zostane nezávislým úradom

Vláda posilní svoj vplyv pri kontrole a fungovaní Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO).

04.04.2017 07:20
Peter Žiga Foto: ,
Minister hospodárstva Peter Žiga (Smer)
debata (3)

Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky by mali o návrhu novely zákona o regulácii v sieťových odvetviach, ktorú predstavil minister hospodárstva Peter Žiga, rokovať v skrátenom legislatívnom konaní už dnes, na začiatku tretieho týždňa prebiehajúcej 14. schôdzi parlamentu. Na základe novely ministerstvo hospodárstva a životného prostredia znova získajú kompetenciu vyjadrovať sa k cenovým rozhodnutiam regulačného úradu. Podľa novely bude menovanie šéfa ÚRSO výlučne v rukách vlády. „ÚRSO naďalej zostane nezávislým úradom," sľubuje minister Žiga.

Vládna koalícia sa podľa ministra rozhodla, že predsedu ÚRSO už nebude menovať prezident na návrh vlády, ale samotná vláda. „V praxi sa totiž ukázalo, že najväčšiu politickú zodpovednosť za kroky ÚRSO nesie vláda, a preto je logické, aby niesla zodpovednosť aj za jeho menovanie,“ povedal Žiga. Minister obhajuje aj vrátenie kompetencií pre ministerstvá hospodárstva a životného prostredia. Rezort hospodárstva sa bude vyjadrovať k cenovým rozhodnutiam pri cenách za teplo, plyn a elektrinu a rezort životného prostredia pri cenách za vodu.

Podľa novely už nebude môcť predseda ÚRSO zastávať aj funkciu šéfa Regulačnej rady, ktorá pôsobí na regulačnom úrade ako kontrolný a odvolací orgán. Kandidáta na predsedu Regulačnej rady budú voliť spomedzi seba členovia rady a vymenuje ho prezident SR. Regulačná rada bude mať šesť členov. Troch členov bude nominovať Národná rada SR a troch bude nominovať vláda.

Regulačný úrad bude musieť podľa novely vypracovávať dopadové štúdie pri akejkoľvek zmene svojej cenovej regulácie. „Úrad bude mať povinnosť porovnať vplyv navrhovanej novej cenovej regulácie s existujúcim stavom. Musia byť známe dopady na jednotlivých odberateľov. Chceme zabrániť stavu, aby vláda nemala informácie o dopade novej cenovej regulácie,“ uviedol Žiga.

Predseda ÚRSO bude mať dvoch podpredsedov. Cenové rozhodnutia už bude musieť po novom podpísať aj jeden z podpredsedov. Inak nebude platné. „Kvalifikačné kritéria na post predsedu ÚRSO zostávajú nezmenené,“ konštatoval Žiga. Doplnil, že novela regulačného zákona by mala platiť od júna tohto roka.

Poslanci budú v rokovaní 14. schôdze pokračovať v utorok o 09:00, o 11:00 budú hlasovať o prerokovaných návrhoch zákonov a venovať sa budú aj diskusii o ďalších opozičných návrhoch.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Peter Žiga #ÚRSO