Historik Lacko je u kotlebovcov

Historik Martin Lacko mení Ústav pamäti národa za Národnú radu. Stal sa asistentom poslankyne Natálie Grausovej (ĽS NS), ktorá o ňom interpelovala v parlamente vlani po jeho prepustení z ÚPN.

04.04.2017 20:00
debata

Poučí Lacko kotlebovcov, ktorí sa pri spochybňovaní zločinov nacizmu bránia i tak, že „v tej dobe nežili“, alebo im, naopak, poradí, ako zaviesť totalitu v 21. storočí?

Lacko sa v minulosti netajil pozitívnym vzťahom k Tisovej republike. „Nemám problém pripomínať si 14. marec 1939. Nedá sa všetko redukovať len na židovskú otázku,“ vysvetľoval v médiách ešte v roku 2007. Neskôr v roku 2014 označil židovskú tragédiu za škvrnu na našej histórii.

Historik so špecializáciou na obdobie prvej Slovenskej republiky a jeho vojenské dejiny pracoval v ÚPN deväť rokov. Ešte ako zamestnanec ÚPN pritom verejne podporil kandidatúru Kotlebovej strany do parlamentu.

Lacko je tiež autorom podkladu k dokumentu o SNP, ktorý v roku 2014 odvysielala verejnoprávna televízia. Ten vzápätí vyvolal kritiku viacerých historikov pre dezinformácie a faktografické chyby. Spolupracoval aj s aktivistom a Tisovým obdivovateľom Igorom Cagáňom, ktorý Povstanie nazval protištátnym sprisahaním či protinárodným zločinom a jeho web potom vyšetrovala polícia.

Vlani v auguste dostal Lacko výpoveď z ÚPN pre neprípustné porušenie pracovnej disciplíny. Stalo sa tak pre blog, kde ostro vystúpil v profesionálnom spore proti predsedovi Správnej rady ÚPN Ondrejovi Krajňákovi. Lackovým posledným verejným počinom sú texty pre kalendáre na rok 2017 s fotogra­fiami Tisa.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #historik #ĽSNS #Martin Lacko