Fico chce výmenu šéfa RTVS, Maďarič je opatrný

Blížiaca sa voľba generálneho riaditeľa verejnoprávneho média spustila politickú prestrelku vo vládnom Smere. Premiér Robert Fico chce riaditeľa Václava Miku vymeniť. Minister kultúry Marek Maďarič s ním podľa vlastných slov "nemá chuť polemizovať". Za účinnejšie než vyjadrenia pre médiá na túto tému považuje diskusie v poslaneckom klube. Nového šéfa RTVS majú poslanci Národnej rady zvoliť v tajnej voľbe v júni.

05.04.2017 14:34 , aktualizované: 17:55
Fico, Maďarič Foto: ,
Na archívnej snímke Robert Fico (vľavo) s Marekom Maďaričom.
debata (81)

Premiér Fico otvoril spor, keď v utorok v diskusnom HNClube povedal, že vedenie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) nezvládlo úlohu zaistiť verejnoprávnosť. „Považujem spravodajstvo RTVS za opozične ladené. Musí dôjsť k výmene na čele RTVS,“ vyhlásil.

Maďarič sa k tomu, či by mal Mika skončiť vo funkcii, nechcel vyjadriť. „Neviem, či sa prihlási do výberového konania na funkciu generálneho riaditeľa,“ uviedol iba. Vo vedení si však vie predstaviť „odborníka“.

Minister kultúry zároveň pripustil, že spomínané vyjadrenia premiéra o RTVS môžu mať vplyv na júnovú voľbu jej riaditeľa. "Záleží na poslancoch, ako sa nechajú ovplyvniť… Je samozrejmé, že predseda politickej strany určite môže nejakým spôsobom hovoriť so svojimi poslancami, niečo im odporúčať a myslím si, že rozhovory, ktoré sú na túto tému v rámci poslaneckého klubu, sú ďaleko účinnejšie ako nejaké vyjadrenia cez médiá,“ povedal Maďarič.

Pripomenul pritom, že zatiaľ nie je známe, kto bude kandidovať na šéfa RTVS, a parlamentný výbor ešte ani nevydal výzvu na prihlasovanie sa kandidátov. Má sa tak stať v piatok.

Opozícia výroky Fica o RTVS kritizovala. Poslanec Jozef Viskupič (OĽaNO) vyzval premiéra, aby dal od nej ruky preč a aby zabezpečil objektivitu výberu nového generálneho riaditeľa. „Ak vám prekáža obraz, ktorý o vás sprostredkovávajú médiá, zamyslite sa nad sebou a odíďte z bytu daňového podvodníka,“ vyzval Viskupič premiéra. „Nastáva zásadný rozpor medzi silnými mužmi Smeru. Maďarič si nechce nechať na svoj politický pomník pľuť od premiéra, lebo bol odrobený kus práce,“ komentoval tiež názorové rozdiely medzi ministrom kultúry a premiérom.

Sociológ Pavel Haulík nepredpokladá, že by slovná prestrelka medzi Ficom a Maďaričom mala dlhotrvajúci vplyv na Maďaričov postoj. „Naznačil, že z toho nebude robiť verejnú kauzu, že si to vysvetlia doma v kuchyni a my sa potom dozvieme výsledok,“ dodal.

Haulík však uznáva, že silnejšie karty má v rukách premiér. „Nebol by som prekvapený, keby sa to skončilo tak, ako naznačuje Fico, to znamená výmenou (šéfa RTVS),“ mieni sociológ. Postoj Maďariča, týkajúci sa jeho uprednostnenia vnútrostraníckej diskusie pred verejnými vyhláseniami, však považuje za správny. „Naša politika je zvláštna tým, že sa jej podstatná časť odohráva vo verejnom priestore. Normálne sa väčšina politických rozhodnutí robí v zákulisí a komunikuje sa až hotový výsledok,“ konštatuje.

Parlament by mal voliť šéfa Rozhlasu a televízie Slovenska 22. júna, prípadná opakovaná voľba by bola 29. júna. Vyplýva to z návrhu pravidiel verejného vypočutia kandidátov na funkciu generálneho riaditeľa RTVS. Výzvu na prihlasovanie kandidátov zverejní výbor pre kultúru a médiá v piatok. Na jej základe sa môžu uchádzači o post šéfa verejnoprávnej rádiotelevízie prihlásiť do 10. mája do výberového konania. Súčasnému riaditeľovi Václavovi Mikovi vyprší funkčné obdobie na začiatku augusta.

Agentúrnu správu sme nahradili autorským textom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

81 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #RTVS #Marek Maďarič #generálny riaditeľ