Armáda stále nevie, ako prišla o granáty

Z trenčianskeho armádneho skladu sa stratili ručné a protitankové granáty. Rezort obrany ani po týždni nevie, ako mohli zmiznúť. Polícia začala vyšetrovanie pre nedovolené ozbrojovanie.

05.04.2017 18:01
debata (87)

Minister nariadil inventarizáciu všetkých skladov a čaká na analýzu. Bezpečnostný analytik hovorí o neuveriteľnej laxnosti.

Polícia potvrdila začatie trestného stíhanie pre zločin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Neznámy páchateľ si podľa nej „doposiaľ nezisteným spôsobom zadovážil väčší počet ručných granátov a protitankových granátov“, informovalo komunikačné oddelenie policajného prezídia. O aké veľké množstvo ide, to už nespresnili. Podľa neoverených informácií malo ísť o jednu debnu.

„Toto je veľký problém. Nad tým sa nedá len mávnuť rukou. Predstavme si, že by sme mali chrániť jadrové rakety. Keď svojim partnerom v NATO dokážeme takto preukázať neuveriteľnú neschopnosť a laxnosť, ako sa na nás dá spoľahnúť v iných veciach?“ povedal ku krádeži granátov bezpečnostný analytik Milan Žitný.

O chýbajúcom materiáli v muničnom sklade v Trenčíne-Kubrej informovalo ministerstvo minulý piatok. Po zistení nesúladu skladových zásob nariadilo inventarizáciu. Prípad chýbajúcej munície prevzal tento pondelok vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry. Polícia vzhľadom na vyšetrovanie viac informácií neposkytuje.

Minister obrany Peter Gajdoš potvrdil, že prebieha detailná fyzická aj administratívna kontrola inventáru vo všetkých centrálnych muničných skladoch ozbrojených síl vrátane analýzy ochrany objektov. Situáciu komentovať nechcel, počká si na výsledky. „Pokiaľ nastalo hrubé porušenie organizácie riadenia a plnenia funkčných povinností, prijmem určite aj personálne opatrenia,“ uistil Gajdoš.

Bezpečnostný analytik Žitný si netrúfa odhadnúť, akým spôsobom ku krádeži mohlo dôjsť. „Niekto je jednoznačne zodpovedný za zmiznutú muníciu a nemal by byť veľký problém zistiť kto. Niekto má na starosti ochranu objektu a ten za to zodpovedá,“ reagoval analytik. Podľa neho nie je problém ukradnuté granáty predať, pretože dopyt je neustále. „Zbrane sú vo všeobecnosti veľmi dobrý obchodný artikel. Stále sa niekde bojuje. Predať sa dajú každému, kto má záujem. Čierny obchod a čierne trhy stále existujú,“ poznamenal Žitný.

Za nedovolené prechovávanie zbraní hrozí páchateľovi väzenie od 7 do 10 rokov. Ak sa zistí, že muníciu zo skladu vyniesol zamestnanec, môže za sprostredkovanie výbušnín dostať 5 až 7 rokov. Vojenský objekt východne od Trenčína je najväčší z piatich muničných skladov ozbrojených síl. Na 74 hektároch sa tu nachádza zhruba 60 skladov s kapacitou 10-tisíc ton munície. Armáda v nich zhromažďuje funkčnú delostreleckú, ženijnú a pechotnú muníciu.

© Autorské práva vyhradené

87 debata chyba
Viac na túto tému: #zbrane #granát #armáda SR