Matovič: Príplatky za prácu cez víkend sú ľudské a sociálne

Poslanci Národnej rady SR za OĽaNO-NOVA navrhujú zaviesť povinný príplatok za prácu v sobotu vo výške 50 % a za prácu v nedeľu v sume 100 % z priemernej mzdy zamestnanca.

06.04.2017 12:30
debata (21)

"Takto je to správne, ľudské, sociálne a kresťanské,“ povedal v parlamentnej rozprave líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Vláda podľa neho robí z ľudí otrokov, keď im v súčasnosti v Zákonníku práce negarantuje príplatky za prácu v sobotu a nedeľu.

„Máte možnosť zahlasovať za niečo, čo pomôže pracujúcim,“ odkázal poslancom za Smer-SD. Upozornil na to, že Smer-SD nechce dať do pracovného kódexu príplatky za prácu cez víkend, aby mali odbory na Slovensku naďalej opodstatnenie.

V nedeľu pracuje každý piaty Slovák

Podľa poslankyne za OĽaNO-NOVA Eriky Jurinovej by sa schválením tohto návrhu výrazne pomohlo pracujúcim ľuďom na Slovensku. Keďže podľa nej parlament neschválil zákaz maloobchodného predaja počas nedieľ, príplatky za prácu v sobotu a nedeľu by sa vzťahovali na všetkých pracujúcich.

Ako uviedla Jurinová, Slováci sú pritom rekordérmi v práci počas nedieľ, keď v nedeľu pracuje pätina pracujúcich ľudí na Slovensku.

Krátko po 12:00 vyhlásil predsedajúci schôdze Andrej Danko obedňajšiu prestávku. Poslanci budú v rokovaní pokračovať od 14:00 pravidelnou štvrtkovou Hodinou otázok.

21 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #víkend #príplatky