Fico sa opäť pustil do médií

Premiér Robert Fico sa na Hodine otázok v parlamente už druhýkrát tento týždeň vyjadril za zmenu na poste generálneho riaditeľa RTVS. Hovorí, že ide o opozične ladené médium a nepovažuje ho za verejnoprávne.

06.04.2017 15:06 , aktualizované: 19:15
debata (110)

„Nespomíname si na prípad pána poslanca Grendela z opozície, ktorý esemeskami dokonca riadil vysokých predstaviteľov RTVS? Nepamätáte sa na nejapné útoky redaktorov Slovenskej televízie a Slovenského rozhlasu na predstaviteľov vlády, na správanie sa moderátorov v konkrétnych diskusných reláciách v Slovenskej televízii a Slovenskom rozhlase? My si to všetko pamätáme,“ povedal Fico v reakcii na otázku poslanca SaS Ondreja Dostála. Ten si totiž myslí, že premiér vyjadreniami o potrebe výmene šéfa RTVS šliape po nezávislosti RTVS.

Voľba nového riaditeľa RTVS je v parlamente plánovaná na jún. V Smere a v SNS nie je vôľa opätovne podporiť súčasného šéfa RTVS Václava Miku. Podľa Fica je „čestné a korektné“, keď dopredu hovorí, že súčasné vedenie RTVS nezvládlo verejnoprávnosť. „Ak sú tu demokratické voľby a ideme voliť, tak snáď sa má právo klub Smeru rozhodnúť, či podporí terajšieho riaditeľa alebo niekoho iného. Ja ako predseda politickej strany Smer budem dávať jasné pokyny poslancom Národnej rady, aby došlo k zmene na čele RTVS,“ uviedol Fico. Jeho postoj je iný, ako má minister kultúry Marek Maďarič. Ten, naopak, vo svojich nedávnych vyjadreniach pozitívne hodnotil pôsobenie šéfa verejnoprávneho média. Po vyjadreniach premiéra, ktorý už v stredu hovoril o zmene na čele RTVS, Maďarič vyhlásil, že nemá chuť polemizovať.

Premiér Fico v parlamente kritizoval nielen RTVS, ale vôbec situáciu v slovenských médiách. Podľa neho je pokrivená tak, že znemožňuje demokratickú politickú súťaž. Za príklad odlišného prístupu médií premiér označil napríklad lety prezidenta Andreja Kisku. Ten od nástupu do funkcie využil letecký špeciál súkromne 382-krát, čo vyšlo štát na jeden milión eur. „Viete si to predstaviť? Lietadlo letí prázdne z Bratislavy do Popradu, tam si pán prezident nastúpi do lietadla a preskočí si do Košíc napríklad na tenisový turnaj. Potom sa z Košíc vráti naspäť do Popradu 100 kilometrov vo vzduchu a lietadlo letí prázdne z Popradu do Košíc. Všetky médiá kryjú pána prezidenta, že je to úplne normálne, lebo on je 24 hodín prezidentom. A ja som predsedom vlády 12 hodín denne alebo 24 hodín denne?“ pýtal sa Fico.

Ako ďalší príklad uviedol lídra strany Sme Rodina Borisa Kollára, aj keď ho nemenoval. Povedal, že ho uráža, že v parlamente sedí poslanec, ktorý preukázateľne s mafiánmi chodil na dovolenky, obchodoval s drogami a ktorý „chcel vyšukať“ 15-ročné dievča. Tento výraz použil Kollár vo svojej komunikácii na sociálnej sieti s dievčaťom z kauzy Čistý deň. „Keby to urobil ktorýkoľvek z našich ľudí, tak ho popravíte v priamom prenose,“ vyhlásil Fico.

Agentúrni správu sme nahradili autorským textom denníka Pravda.

Stanovisko RTVS

„Rozhlas a televízia Slovenska sa dlhodobo odmieta nechať vtiahnuť do politického súboja a plní si všetky zákonné povinnosti verejnoprávneho vysielateľa,“ uvádza sa v reakcii rádiotelevízie na vyjadrenie predsedu vlády v parlamentnom pléne. RTVS zároveň zdôrazňuje, „že inštitúcii ako aj jej spravodajstvu verí stále viac divákov a poslucháčov. Svedčia o tom nielen dlhodobé prieskumy a trendy na slovenskom mediálnom trhu, ale aj výsledky medzinárodných prieskumov, akým je nepochybne napríklad Eurobarometer. Slovensko v minulom roku skončilo spolu s Nemeckom na 5. mieste spomedzi členských štátov EÚ v otázke nezávislosti verejnoprávnych médií od politických tlakov, boli sme tak v tesnom závese za krajinami ako Fínsko, Švédsko či Dánsko“. Reakciu Rozhlasu a televízie Slovenska poskytla hovorkyňa RTVS Dominika Šulková.

sita

© Autorské práva vyhradené

110 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #poslanci #RTVS #Smer #generálny riaditeľ