K 4. aprílu ÚVZ počas dvoch týždňov vykonal spolu 3 884 kontrol v 3 779 zariadeniach spoločného stravovania, pričom v 837 zariadeniach inšpektori našli mäsové výrobky z Brazílie. Najčastejšie išlo o mrazené solené kuracie prsia bez kosti a kože a kuracie pečene v celkovom množstve viac ako 24 ton.
Hlavný hygienik SR Ján Mikas vyzval prevádzkovateľov zariadení spoločného stravovania, aby z preventívnych dôvodov vzhľadom na situáciu spojenú s podvodom s brazílskym mäsom pozastavili používanie tohto mäsa a v prípade, že takýmto mäsom disponujú, aby kontaktovali regionálne úrady verejného zdravotníctva.
Mimoriadne kontroly v zariadeniach spoločného stravovania zamerané na overovanie zdravotnej bezpečnosti mäsa a mäsových výrobkov používaných na prípravu konečných pokrmov budú podľa Mikasa pokračovať aj naďalej. Ako ďalej uviedol, v prípade zistenia alebo podozrenia na porušovanie požiadaviek platnej legislatívy sú okamžite prijaté potrebné opatrenia. Takýto typ mäsa sa nesmie používať na prípravu pokrmov v reštauráciách a iných zariadeniach spoločného stravovania, až kým sa nepreukáže, že je zdraviu neškodné.