Opozícia ministra Richtera neodvolala, poslanci rokovali celú noc

Ján Richter ostáva vo funkcii. Zo 128 prítomných poslancov hlasovalo za odvolanie ministra práce, sociálnych vecí a rodiny 57. Proti bolo 68, dvaja poslanci sa zdržali hlasovania a jeden poslanec nehlasoval. Minister čelil odvolávaniu pre kauzu Čistý deň, ako aj za ďalšie zlyhania v oblasti sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnych služieb.

06.04.2017 16:34 , aktualizované: 07.04.2017 10:27
richter Foto: ,
Minister práce, sociálnych vecí a rodiny SR Ján Richter.
debata (210)

Rozprava k odvolávaniu ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera sa skončila po 16 hodinách. „Smer je v polčase rozpadu. Nebude vládnuť večne. Pravda vyjde najavo. Richter kryje špinavosť, nevieme, čo to je, ale raz to vyjde najavo,“ povedal na záver rozpravy nezaradený poslanec Jozef Mihál.

Na záver si vyžiadala slovo predkladateľka návrhu na vyslovenie nedôvery ministrovi Natália Blahová (SaS). „Vypočujte si babské táraniny. Koalícia neponúkla žiadny argument, prečo Richtera neodvolať. Vyzývam ministra, aby odstúpil, pretože zlyhal. Situácia je neudržateľná,“ vyhlásila. Po jej prejave by sa malo hlasovať.

K hlasovaniu sa poslanci dostali až v piatok. Zo 128 prítomných poslancov hlasovalo za odvolanie ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera 57. Proti bolo 68, dvaja poslanci sa zdržali hlasovania a jeden poslanec nehlasoval. Proti vysloveniu nedôvery hlasovali všetci prítomní poslanci Smeru-SD a Mostu-Híd, ministra podržali aj členovia SNS, zdržal sa len Jaroslav Paška. Za zosadenie ministra z funkcie hlasovali poslanci SaS, OĽaNO-NOVA, Sme rodina aj ĽSNS a väčšina nezaradených. Richard Vašečka Z OĽaNO-NOVA nehlasoval.

Minister Richter tak ostáva vo svojej funkcii, 15. schôdza NR SR pokračovať od 9:00 hod.

Vo štvrtok vystúpilo 22 poslancov

Do rozpravy sa písomne prihlásilo ešte vo štvrtok 24 poslancov. Vystúpilo ich 22. Igor Matovič (OľaNO) a Jana Vaľová (Smer-SD) sa v čase, keď mali vystúpiť, nenachádzali v sále.

Rozprava písomne prihlásených skončila takmer po 16 hodinách. Okrem prihlásených ešte v rozprave mohol vystúpiť predkladateľka návrhu, spravodajca výboru a funkcionári parlamentu.

Veronika Remišová (OĽaNO) kritizovala nočné rokovanie, do sály však prišla až nadránom. Predseda NR SR Andrej Danko poďakoval všetkým poslancom, ktorí vydržali rokovať celú noc.

Tým, ktorí v parlamente celú noc neboli odporučil, aby sa pozreli do zrkadla.

Návrh je šialený

Návrh na odvolanie ministra práce Jána Richtera bol podľa premiéra Roberta Fica šialený. Ako povedal v parlamente predsedníčke poslaneckého klubu SaS Natálii Blahovej, ktorá návrh zdôvodnila, nepozná ju a nevie kto je. „Počúval som vás od štvrtej, strávil som tri zbytočné hodiny, lebo ste nepredložili jediný argument, ktorý by odôvodňoval návrh, ktorý ste predložili. Babské táraniny sú jedna vec a druhá sú argumenty na odvolanie člena vlády,“ vyhlásil Fico s tým, že má dôležitejšiu prácu, ako počúvať babské táraniny.

Fico považoval návrh za šialený, pretože ho podpísal predseda hnutia Sme rodina Boris Kollár, ktorý je „nafotený so všetkými mafiánmi na Slovensku, je preukázateľne napojený na obchod s drogami a chcel vyšukať 15-ročné dievča“. „Citujem prepis správy,“ povedal. „Ak vám toto nevadí, tak mi to je veľmi ľúto. Ak vám nevadí, že tu máme najspravodlivej­šieho advokáta, ktorý preukázateľne ponúkal peniaze dievčatám, aby nejako vypovedali…,“ do­dal.

Táto schôdza bola podľa Fica absurdná a to potvrdzuje aj obsah vystúpenia poslankyne, ktorú nepozná (Blahovej – poznámka SITA). „Tri hodiny ste tu tárali nezmysly. Ste sympatická, ale odtiaľ potiaľ. Tri hodiny babských táranín. A ak niekto chce na základe babských táranín odvolávať ministra, tak mi je ho ľúto,“ vyhlásil.

Fico sa vyjadril aj k poslancovi za SaS Jozefovi Rajtárovi, ktorý jeho prejav v sále prerušoval krikom. „Vy viete pozerať v banke len cudzie účty klientov,“ uviedol premiér (asistent Rajtára v súkromnej banke prezeral účty politikov Smeru – poznámka SITA). Fico zároveň dodal, že vláda nesúhlasí s návrhom poslancov a považuje ho za účelový.

Po Ficovom prejave prerušil podpredseda NR SR Martin Glváč schôdzu na desať minút, pretože opoziční poslanci kričali z lavíc na Fica.

Richter obvinenia odmieta

Minister Richter považuje návrh na jeho odvolanie za dehonestáciu inštitútu vyslovenia nedôvery členovi vlády. Ako povedal v rozprave, predkladatelia sa v ňom neštítia klamať bez relevantných argumentov. „Opozícia sa rozhodla proti vláde vyvolávať negatívne vášne a zneužívať city ľudí. Vtedy netreba používať argumenty. Treba ich len predniesť dramaticky a len útočiť s použitím najprimitívnejších úderov pod pás. Aby zostal len špinavý politik,“ konštatoval.

Podľa Richtera podozrenie, že má osobný alebo politický záujem, aby zariadenie Čistý deň nebolo zrušené a tiež tvrdenie, že v ňom naďalej dochádza k poškodzovaniu maloletých, sú schémy, podľa ktorých, si treba najskôr niečo vymyslieť, potom to opísať obludnými výrazmi a potom z toho vyrobiť obvinenie. „Neexistuje ani len jeden, aspoň nepriamy dôkaz, že by som sa kontaktoval s predstaviteľmi Čistého dňa, nikdy som toto zariadenie nenavštívil,“ povedal. Zároveň minister upozornil, že predsedom správnej rady zariadenia je bývalý poslanec NR SR za SDKÚ Zoltán Horváth, ktorý bol kedysi koaličný partner súčasnej opozície a nie jeho.

Richter odmieta, že by bol v zariadení narušený zdravý vývoj detí. Svedčia o tom podľa neho viaceré rozhodnutia súdov. Richter tiež upozornil, že nie sociálna kuratela, ale súd rozhodol, že nemá byť premiestnené dievča, ktoré údajne malo v zariadení sexuálny styk. „Nakládli ste na mňa obludné obvinenia, pričom si neoverujete overiteľné fakty, ktoré vaše obvinenia vyvracajú. Ste to práve vy, konkrétni poslanci, ktorí ste urobili z detí nástroj vášho politického boja. Rozhodli ste sa zlikvidovať ma najpodlejším spôsobom. Vyvolaním vášní. Čím lepšie sa dajú vyvolať vášne ako je zneužívanie a týranie detí?“ opýtal sa.

Natáliu Blahovú z SaS minister vyzval, aby sa ospravedlnila sociálnym kurátorom. Chce, aby sa vyjadrila, či dievčatá za výpovede boli uplatené. „Pani Blahová, hovorili ste o týraní, neváhajte a konajte. Dajte podklady orgánom činným v trestnom konaní,“ vyzval poslankyňu minister.

Richter zároveň oznámil, že do konca roka vzniknú dve štátne resocializačné zariadenia. Jedno by malo vzniknúť na východnom a druhé na západnom Slovensku.

Blahová rečnila 157 minút

Ako dodala, minister je zodpovedný, že na Slovensku je ohrozovaný ich život, zdravie a zdravý psychický, fyzický i sociálny vývin. „Minister Ján Richter svojím konaním a nekonaním spôsobil, že platné zákony Slovenskej republiky nie sú rešpektované, že systematické porušovania zákonov nie sú žiadnym spôsobom sankcionované, že nebola vyvodená žiadna zodpovednosť voči jednotlivcom, orgánom štátnej a verejnej správy, ktoré sú zjavne zodpovedné za úmyselné porušenia zákonov a zanedbania svojich povinností,“ vyhlásila Blahová s tým, že Richter sa aktívne spolupodieľa na porušovaní platných zákonov a garantuje nedotknuteľnosť tým, ktorí sa takýchto činov dopúšťajú. „Tým sa stáva osobne a politicky zodpovedný za bezprecedentný morálny rozvrat v rezorte, ktorý bol poverený riadiť," dodala.

"Porušovanie základných práv a slobôd týkajúce sa tých najbezbrannejších obyvateľov krajiny – maloletých detí, je fatálnym prehreškom voči ľudskosti, ľudským právam, platným zákonom a medzinárodným dohovorom, ktorými je Slovenská republika viazaná,“ zdôraznila Blahová. Podľa nej je zrejmé, že za okolností, keď záujem štátnej moci, jeho aktuálnych a bývalých nominantov alebo spriaznených osôb je v kolízii s právami tých najbezbrannejších osôb v našej spoločnosti, orgány štátnej a verejnej moci postupujú tak, aby ochránili záujmy menovaných aj na úkor maloletých detí.

„Táto situácia je extrémne neakceptovateľná a neudržateľná, je v rozpore so zákonmi, platnými zmluvami a medzinárodnými dohovormi, ktorými je Slovensko viazané. Takéto konanie spôsobuje obrovské strádanie maloletých detí zverených do starostlivosti štátu, takéto konanie spôsobuje morálny rozvrat v rezorte a spôsobuje to, že Slovensko je z hľadiska zmluvných strán medzinárodných dohovorov vytláčané na perifériu vyspelých krajín Európy,“ vyhlásila.

Poslankyňa NR SR za stranu SaS Natália Blahová... Foto: SITA, Marko Erd
natalia blahová Poslankyňa NR SR za stranu SaS Natália Blahová počas odvolávania ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera v Národnej rade Slovenskej republiky.

Keďže podľa nej Richter nereaguje na opakované výzvy, aby aktuálny stav vecí uviedol do súladu s právnym poriadkom Slovenskej republiky, a keďže z jeho činnosti a nečinnosti môžu vyplynúť škody nenapraviteľného charakteru a rozsahu, opozícia navrhuje, aby Národná rada Slovenskej republiky vyslovila nedôveru ministrovi práce, sociálnych vecí a rodiny Jánovi Richterovi.

Blahová v prejave popísala celú situáciu, ktorá sa týka zariadenia Čistý deň. Citovala z výpovedí klientov i ich rodičov. Viackrát v prejave uviedla vulgarizmy, čo vyvolalo nevôľu prítomných poslancov za Smer. Tí ju aj prerušili krikom. Blahová však len citovala klientov Čistého dňa, ktorí vulgarizmami popisovali dianie v resocializačnom zariadení, ktorými ich pomenovávalo vedenie a pracovníci zariadenia.

Odvolávanie Richtera

Schôdzu, ktorej jediným bodom programu je odvolávanie ministra práce, sociálnych vecí a rodiny Jána Richtera, iniciovala opozícia. Začala sa o 16:00. Poslanci chcú ministra odvolať za kauzu Čistý deň, ako aj za ďalšie zlyhania v oblasti sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnych služieb. Poslankyne NR SR Natália Blahová (SaS) a Erika Jurinová (OĽaNO) v piatok podali návrh na konanie mimoriadnej parlamentnej schôdze, ktorý podporilo vyše 50 opozičných poslancov. Poslanci hneď v úvode schôdze odsúhlasili, že budú rokovať aj po 19:00 a to až do prerokovania návrhu.

210 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #Ján Richter #NR SR #mimoriadna schôdza #kauza Čistý deň