Úrad verejného zdravotníctva SR zachytil ďalší typ salmonely

V Národnom referenčnom centre pre salmonelózy Úradu verejného zdravotníctva SR (ÚVZ) potvrdili vo vzorkách mäsa pôvodom z Brazílie, odobraných v zariadeniach spoločného stravovania, prítomnosť patogénneho mikroorganizmu Salmonella Minnesota.

07.04.2017 16:09
debata (3)

Informoval o tom v piatok hlavný hygienik SR Ján Mikas. Ako dodal, išlo o kuracie rezne solené. Ďalšie pozitívne vzorky s prítomnosťou salmonel zaslali do Národného referenčného centra pre salmonelózy ÚVZ na ďalšiu sérotypizáciu.

Všetky vzorky odobrali z mäsa dodaného do zariadení spoločného stravovania od oficiálnych dodávateľov v Slovenskej republike, ktorých úradná kontrola je v kompetencii orgánov štátnej veterinárnej a potravinovej správy SR. Príslušné úrady nariadili prevádzkovateľom zariadení spoločného stravovania okamžité stiahnutie uvedených druhov mäsa.

Od 23. marca do 4. apríla vykonali hygienici spolu 3 884 kontrol v 3 779 zaria­deniach spoločného stravovania, pričom v 837 zariadeniach bolo zistené mäso, resp. mäsové výrobky pôvodom z Brazílie. Najčastejšie išlo o mrazené solené kuracie prsia bez kosti a kože a kuracie pečienky hlboko zmrazené a kuracie rezne hlbokomrazené v celkovom množstve 24 244 kg. Sedemdesiat vzoriek mäsa a mäsových výrobkov pôvodom z Brazílie odobrali v zariadeniach spoločného stravovania na laboratórnu analýzu.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #salmonela #salmonelóza #brazílske mäso #ÚVZ