Držal Weiss volant alebo tlačil na plyn?

Vysmieva sa z polície známy futbalista aj okresný prokurátor? Obaja totiž ignorujú svedectvo policajta v kauze, ktorej hlavným aktérom je Vladimír Weiss mladší. Video, ktoré preniklo na verejnosť, sa však prikláňa na stranu mužov zákona.

07.04.2017 16:29
Vladimír Weiss ml. Foto: ,
Slovenský futbalista Vladimír Weiss ml.
debata (74)

Reprezentant Weiss ml. podľa polície sedel za volantom terénneho Mercedesu vlani v októbri, keď ho zastavila hliadka v bratislavskom Starom Meste. Odmietol fúkať, a tak ho vyšetrovateľ v marci obvinil, že jazdil opitý. Prokurátor tento týždeň stíhanie zastavil, asi sa pritom oprel o výpovede troch Weissových spolujazdcov, ktorí tvrdili, že futbalista nešoféroval. Video, ktoré zverejnil portál cas.sk ukazuje, že 27-ročný športovec za volantom luxusného vozidla bol a na mieste vodiča nebol sám.

Zo záberov vidieť, že Weiss sedí na mieste šoféra a na jeho kolenách je ďalší muž, ktorý mu zrejme v riadení pomáhal. Po zverejnení videa dopravný konzultant Maroš Palesch reagoval tak, že Weissov postoj aj výpovede ľudí z auta sú výsmechom práce polície. Rovnako je podľa neho absurdné aj rozhodnutie prokurátora. „Je smutné a trápne, že sa tu hádame, koho to boli ruky na volante a koho nohy na plyne,“ povedal Palesch. Dodal, že naše právne predpisy neriešia situáciu, keď na sedadle vodiča sú dvaja ľudia. Myslí si však, že to ešte neznamená, aby bol tento prípad zametený pod koberec.

V stredu bratislavská okresná prokuratúra zastavila stíhanie voči Weissovi, ktorý podľa polície šoféroval pod vplyvom alkoholu s tým, že skutok sa nestal. Zasiahol však generálny prokurátor Jaromír Čižnár. Ešte v ten istý deň vydal pokyn na preskúmanie zákonnosti rozhodnutia svojich podriadených.

V prípade traja svedkovia vypovedali v prospech Weissa s tým, že nešoféroval pod vplyvom alkoholu. Policajt, ktorý na mieste vtedy bol, tvrdil opak. Prokurátor v takejto dôkaznej situácii obžalobu podať mal. Zákon totiž hovorí, že ak existujú svedecké výpovede v prospech obvineného a iné zase proti nemu, prokurátor je povinný posunúť vec na súd. Ten potom rozhodne, komu uverí. Kauza Weiss sa tak môže stať nebezpečným precedensom do budúcnosti pre prípady, keď policajt bude tvrdiť niečo iné ako svedkovia. Obvinení sa potom začnú domáhať zastavenia konania.

Auto s Weissom a ďalšími deviatimi ľuďmi zastavila policajná hliadka začiatkom októbra v skorých ranných hodinách v Bratislave. Weiss sa odmietol podrobiť dychovej skúške a nesúhlasil ani s odberom krvi, čo je trestným činom rovnako ako šoférovanie s viac ako jedným promile alkoholu. Futbalista skončil v cele predbežného zadržania.

Podľa vtedajšieho vyjadrenia Weissovho advokáta Juraja Kuráňa bolo obvinenie založené len na výpovedi jedného svedka, a to príslušníka polície. Advokát tvrdil, že z výpovedí troch svedkov vyplynulo, že Weiss auto nešoféroval. Weiss sa po mesiaci ospravedlnil, ale trval na tom, že nešoféroval. „Chcem zdôrazniť, že som nespáchal žiaden trestný čin. Existujú dôkazy, ktoré sú a budú poskytnuté vyšetrovateľom, aby napomohli procesu a potvrdili moju nevinu,“ bránil sa vlani Weiss.

© Autorské práva vyhradené

74 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Weiss ml.