Michal Serbin: Opravovaná Mečiarova amnestia bola právnym paškvilom

V novembri 2000 podal obžalobu v kauze únosu Kováča ml. do Rakúska. Bývalý prokurátor Michal Serbin v online rozhovore o tzv. opravovanej Mečiarovej amnestii povedal, že bola právnym paškvilom.

10.04.2017 08:00 , aktualizované: 12:32
prokurátor Michal Serbin Foto: ,
Bývalý prokurátor Michal Serbin.
debata (99)

„Tak ako bola opravovaná amnestia Vladimíra Mečiara, nevzťahuje sa na zavlečenie Michala Kováča do cudziny, skonštatoval to aj II. senát Ústavného súdu pod vedením JUDr. Drgonca pod číslom 80/1999 z 18. augusta 1999, ktorý uviedol, že znenie z 3. marca 1998 sa týka trestných činov, ktoré boli spáchané v súvislosti s oznámením o zavlečení a opravované znenie zo 7. 7. je právnym paškvilom, pretože ani prezident v tom čase nemal oprávnenie brániť vyšetreniu tohto trestného činu, nakoľko, ak nie je preukázané, že bol spáchaný trestný čin, nemôže sa aplikovať amnestia a v takom prípade sa vec odloži s odôvodnením, že nejde o trestný čin a nie, že sa na to vzťahuje amnestia,“ povedal v online rozhovore s čitateľmi Pravdy Michal Serbin.

Vyjadril sa aj k podrobnostia zavlečenia. „Na Slovensku nebolo žiadnej inej organizácie, ktorá by si dovolila zavliecť prezidentovho syna do Rakúska. Vyšetrovaniu sa venoval tým pod vedením plukovníka JUDr. Jozefa Šáteka a hlavným vyšetrovateľom bol plukovník Ondrej Ivan, ktorému podliehali príslušníci kriminálnej polície, medzi inými aj môj priateľ Viliam K. a samozrejme, množstvo technikov, ktorí vyhodnocovali zistené stopy a zadokumentovali ich v 15 zväzkovom vyšetrovacom spise v rozsahu 20 000 strán. Na sledovaní, zadržaní a prevezení Michala Kováča ml. do Rakúska sa podieľali tri skupiny, ktoré tvorili príslušníci SIS s technikou, patriacou Slovenskej informačnej službe a špeciálna skupina vytvorená na tento prípad Michalom H.“

© Autorské práva vyhradené

99 debata chyba
Viac na túto tému: #online rozhovor #Mečiarove amnestie #Michal Kováč ml. #Michal Serbin