Žitný o Štokholme: Treba žiadať jasný politický program boja proti terorizmu

V Štokholme sa nestalo nič, čo by malo u politikov vyvolať zdesenie, protesty či nebodaj údiv. Už je načase skončiť s falošnými nárekmi a treba žiadať jasný politický program boja proti terorizmu, domnieva sa slovenský bezpečnostný expert Milan Žitný.

08.04.2017 08:17
debata (40)
Milan Žitný

„Nie v podobe posilnenia policajných jednotiek, lepšej výzbroje a vyššej bdelosti, ale zásadnej zmeny v prístupe k tomuto fenoménu v politickej rovine, čiže v prvom rade zrušiť súčasný stav pasívneho čakania na ďalší útok a prejsť k aktívnej činnosti. Bez kritickej a politicky úprimnej, nekorektnej analýzy sa to nezaobíde. To nemôžu urobiť policajné a spravodajské zložky, tie plnia iba konkrétne úlohy podľa politického programu daného vládami,“ povedal ďalej Žitný.

Podľa jeho slov musia vlády pochopiť, že jednou z kľúčových úloh každého panovníka je postarať sa o bezpečnosť svojho obyvateľstva, v tomto prípade tých, ktorí im dávajú vo voľbách svoje hlasy, inak nevydržia dlho pri moci a vystriedajú ich dravšie a nekompromisnejšie subjekty, ktorým však pojmy ako demokracia a právny štát nič nehovoria.

„Ich hlavným atribútom je demonštrácia sily a jej presadzovanie akýmikoľvek prostriedkami. Európa už tento fenomén zažila v podobe fašizmu, nacizmu a komunizmu a dnešná impotencia politických elít pripravuje pre tieto extrémne antidemokratické systémy vhodnú pôdu,“ zdôraznil ďalej bezpečnostný analytik.

„Fakt, že niekto nákladným autom vrazil do ľudí na frekventovanom mieste a niekoľkých usmrtil a ďalších zranil, je dnes už natoľko bežným javom v európskych mestách, že enormné rozhorčenie európskych politikov nemožno vnímať ako úprimné. Toto rozhorčenie je bez akýchkoľvek pochýb iba zle zahrané divadlo, keďže sme zažili v krátkom časovom úseku celú sériu podobných teroristických činov v celej Európe – od Nice, cez Berlín a Londýn až po hlavné mesto Švédska -, ale doteraz nikto zo zodpovedných správcov európskej moci neurobil zásadné zmeny v politike bezpečnosti a neboli prijaté žiadne systémové opatrenia, ktoré by aspoň signalizovali, že už niekto začal premýšľať, kde sa stala chyba,“ dodal na záver Žitný.

40 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Žitný #útok v Štokholme