Za Veľkú Britániu štátny úrad máva pokutami

Nepoužívajte názov Veľká Británia a s nadsázkou sa dá dodať ani zdravý rozum.

11.04.2017 08:11 , aktualizované: 19:25
debata (15)

Podľa Úradu geodézie, kartografie a katastra treba písať Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska, ináč uloží pokutu. List s týmto obsahom poslal štátny úrad denníku Pravda aj ostatným médiám. Žiadosť absurdná, o to viac, že názov Veľká Británia je bežne používaný štátnymi inštitúciami vrátane rezortu slovenskej diplomacie. Nehovoriac o tom, že ho používa britská ambasáda, tá vydala stanovisko, že jej názov Veľká Británia v slovenských médiách neprekáža. Nakoniec prečo by aj mal, keď samotní Briti nazývajú svoju krajinu Britain.

Koncom marca sa médiá a tlačové odbory ministerstiev z listu dozvedeli, že roky zaužívaný názov Veľká Britnáia nesmú používať, lebo geograficky nie je správny. Môžu písať len Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska prípadne Spojené kráľovstvo. Úrad upozornil, že ak sa v textoch predsa len objaví podľa neho nesprávne pomenovanie, médiám hrozí pokuta do 3 300 eur. Ak zistí opakované porušovanie v lehote jedného roka, tak to bude 6 600 eur, pričom sa úrad odvolal na zákon o geodézii a kartografii.

Inštitúcia je štátnou rozpočtovou organizáciou

„Je to nezmysel roka, byrokracia dovedená do absurdnosti. Neviem, o čo úradu a dotyčnému úradníkovi ide, v každom prípade, otázkou je, či nemá čo iné na práci. Je poľutovaniahodné, že úrad, ktorý je servisom pre verejnosť, produkuje takéto ,upozornenia‘ a vyhráža sa pokutami,“ reagovala na upozornenie úradu šéfredatorka denníka Pravda Nora Slišková.

Inštitúcia je štátnou rozpočtovou organizáciou. Zabezpečuje tvorbu máp či vymeriavanie štátnych hraníc. Vytvára tiež štandardizované, čiže oficiálne, geografické názvy. Denník Pravda sa na ňu obrátil s otázkou, či takéto sankcie myslí vážne a či nie je vhodnejším riešením zmena zákona.

Úrad tvrdí, že takto rešpektuje požiadavky zástupcov Spojeného kráľovstva na medzinárodných fórach OSN. „Tí apelovali na zástupcov ostatných členských krajín OSN, aby akceptovali nimi deklarovanú zmenu názvu Great Britain (Veľká Británia) na United Kingdom (Spojené kráľovstvo) vo význame štátneho útvaru. Táto zmena je korektná hlavne voči Severnému Írsku,“ argumentoval v stanovisku odbor geodézie a medzinárodných vzťahov, ktorý pripomenul, že o zmene zákona neuvažuje. „Nebránime sa diskusii k tejto problematike, zdôrazňujeme však, že v takomto prípade musí ísť o vecnú, odbornú a koncepčnú diskusiu,“ uzatvoril odbor. Dodal, že je potrebné, aby sa jednotný názov krajiny objavoval na mapách, v médiách, na úradoch či v odbornej literatúre.

Používať názov Británia je bežnou praxou

Používať názov Británia je však bežnou praxou nielen v médiách, ale aj na ministerstve zahraničných vecí. „V bežných diplomatických rozhovoroch názov Veľká Británia či Británia používajú aj samotní pracovníci britskej ambasády,“ priblížil hovorca rezortu Peter Susko. Dodáva, že plný názov krajiny sa snažia dodržiavať najmä v oficiálnych dokumentoch. Podľa Sibyly Mislovičovej z Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra ide skôr o diplomatické záležitosti, ako o jazyk samotný. „Uvedomujem si že pre novinárov je názov Veľká Británia výhodný, lebo sa dá využiť skratka VB alebo len Británia, čo sa pri Spojenom kráľovstve nedá urobiť,“ poznamenala jazykovedkyňa. Podobná situácia podľa nej nastala aj pri Nemecku. „Tí nás tuším tiež požiadali, aby sme im hovorili Spolková republika Nemecko a nie Nemecká spolková republika, aj keď je pre Slovákov prirodzenejšie,“ pripomenula Mislovičová.

V zahraničí je zaužívaný výraz Veľká Británia, prípadne skrátená podoba Británia. Využívanou možnosťou je aj forma, že sa vynechá podstatné meno a použije sa prívlastok britský. Platí to nielen o médiách, ale aj o oficiálnych miestach. Webová stránka ruského prezidenta píše o stretnutiach či telefonátoch Vladimira Putina s predstaviteľmi Veľkej Británie. Stránka nemeckej kancelárky Angely Merkelovej napríklad v júni 2015 avizovala návštevu panovníčky Alžbety II. a princa Philipa v Nemecku tak, že v šiestich vetách oznámenia nikde neuviedla Spojené kráľovstvo. O hosťoch sa písalo ako o britskom kráľovskom páre. Pražský hrad informuje o aktivitách prezidenta Miloša Zemana s použitím kompletného názvu Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska, ale český rezort diplomacie si vystačí vo väčšine prípadov s Veľkou Britániou. V servise českej agentúry ČTK sa bežne používa označenie Británia. Známy český portál iDNES striedavo píše Británia a Veľká Británia. Podobne je to v ďalších okolitých krajinách.

Pôvodný text sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #pokuta #médiá #Úrad geodézie #kartografie a katastra