Internetová hra Modrá veľryba navádza deti na samovraždu

Rezné rany po celom tele, státie na okraji strechy a ako finále samovražda. Na internete sa začala šíriť nebezpečná hra Modrá veľryba.

11.04.2017 14:00
chlapec, plač, depresia, tablet, dieťa Foto:
Na internete sa začala šíriť nebezpečná hra, ktorá môže byť zodpovedná za zvýšený počet samovrážd tínedžerov.
debata (26)

Tá môže byť zodpovedná za zvýšený počet samovrážd tínedžerov v poslednom období v Rusku a ako dôvod ju zvažuje aj rožňavská polícia v prípade dvoch tínedžerov. Odborníci apelujú najmä na včasnú pomoc ohrozeným mladým ľuďom.

Jedna z verzií vyšetrovania vedie k Modrej veľrybe

Obe deti z Rožňavy spáchali samovraždu v priebehu niekoľkých týždňov. V marci si na život siahla 14-ročná Soňa, ktorá sa obesila, a začiatkom apríla zas 16-ročný Denis skočil pod vlak. Ten mal mať nebezpečnú zábavku stiahnutú v mobile. Polícia preto zaistila aj jeho počítač. Jednou z vyšetrovacích verzií je práve zmanipulovanie hrou Modrá veľryba Bližšie informácie však okresná rožňavská ani košická krajská polícia neposkytla.

Obeťami najmä ruskí študenti

Hra sa šíri prostredníctvom sociálnych sietí a jej obeťami sa stali najmä študenti z Ruska. Jej podstatou je absolvovanie 50 úloh. Zadanie každej z nich dostane hráč od tzv. kurátora alebo mentora, postupne, krátko po štvrtej hodine ráno. Po splnení výzvy je výsledok potrebné odfotiť alebo nakrútiť ako dôkaz. Najčastejšími úlohami sú písanie hesiel na ruku, vyrezávanie symbolov do kože, pozeranie hororových filmov či státie na okraji strechy. Poslednou úlohou je samovražda. Ak tínedžer niektorú z výziev odmietne splniť alebo chce vycúvať, zo strany zadávateľov úloh dochádza k zastrašovaniu a vyhrážaniu.

Poradňu kontaktovalo 60 mladých ľudí

Problém sa snažia riešiť už aj slovenské centrá na pomoc mladým. Snahy tínedžerov vyskúšať si toto nebezpečné rozptýlenie, zaregistrovala Linka detskej istoty či internetová psychologická poradňa pre mladých Ipčko. „Našu poradňu v súvislosti s touto hrou kontaktovalo približne 60 mladých ľudí,“ povedal Marek Madro, riaditeľ poradne Ipčko. Dozvedeli sa o nej pred pár mesiacmi. Podľa neho nie je cestou mladým ľuďom hru zakazovať. „Dôležité je pripomínať, že ak sa vo svojich problémoch cítia sami, nech sa neboja o svojom probléme hovoriť s niekým, komu dôverujú. Je potrebné, aby nezostali sami,“ zdôraznil Madro.

Riaditeľka Linky detskej istoty Eva Dzurindová potvrdila, že zaregistrovali záujem o hru zo strany detí aj mládeže. „Deti samy neboli zapojené, ale pýtali sa na ňu, a to vytvára priestor na prevenciu,“ poznamenala riaditeľka. Psychológovia ich upozorňujú, že ide o nebezpečnú a manipulatívnu zábavku. „S ňou, rovnako, ako aj s inými ohrozeniami internetu, sa môžu potenciálne stretnúť všetky deti a mladí ľudia, ktorí sú na internete,“ doplnila Táňa Ivanič, psychologička z Linky detskej istoty. Riešením je podľa nej počúvanie detí a nezľahčovanie ich problémov.

Zdanlivo sa všetko deje iba virtuálne

Podľa psychologičky Veroniky Kohútovej sa do výziev zapájajú najmä mladí ľudia, ktorí prežívajú pocity samoty, úzkosti alebo premýšľajú nad dobrovoľným odchodom zo sveta. „Navyše, prostredie internetu ľahko navodí dojem, že všetko je to len hra, ktorú môžem prestať hrať kedykoľvek bez následkov. Zdanlivo sa všetko deje len vo virtualite. Tento klamlivý pocit bezpečia a fikcie spôsobuje, že mladí ľudia sú ochotnejší riskovať – a to dokonca aj svoj život,“ upozornila Kohútová. Prestať je podľa nej zložité. „Od začiatku si tzv. kurátori pomaličky zbierajú informácie o mladých ľuďoch, o ich rodinách a priateľoch. Vo chvíli zaváhania vytiahnu vyhrážku, že ublížia mame, bratovi či kamarátke,“ vysvetlila odborníčka. Rodičia by mali podľa nej otvorene komunikovať s deťmi o ich pocitoch. Mladí ľudia sa na anonymné linky dôvery podľa nej obracajú najmä preto, že ich nikto vo svojom okolí nepočúva a dospelí im hneď dávajú rýchle návody na život.

Ruskí vyšetrovatelia hovoria o 130 samovraždách

Hra sa prvýkrát objavila v Rusku. Za jej vznikom sú vraj dospelí, ktorí zneužívajú myslenie mladých. Podľa ruského spravodajského portálu Mel.fin ruská vyšetrovacia skupina kriminalistov zatkla v novembri 2016 a obvinila Filippa Budejkina, ktorý na sociálnej sieti pod pseudonymom Filipp Lis oslovoval tínedžerov formou preposielania inštrukcií k samotnej hre. Vyšetrovanie potvrdilo, že obeťou jeho konania sa stalo minimálne 15 maloletých, ktorí nakoniec „ukončili hru“ samovraždou.

Podľa ruských vyšetrovateľov môže byť zapojenie sa do tejto hry príčinou až 130 samovrážd, ku ktorým došlo v krajine minulý rok. Len za prvé tri mesiace tohto roka eviduje ruská polícia minimálne päť samovrážd mladých dievčat. V ruskej Štátnej dume sa v pondelok objavil návrh zákona, ktorý by osobám mladším ako 14 rokov úplne zakázal používať sociálne siete.

Používatelia by pri registrácii museli uvádzať osobné údaje. Ak by tak neurobili, hrozila by im pokuta 5 000 rubľov (83 eur). Na jednotlivých sieťach by navyše bolo možné mať len jeden účet. Pri porušení zákona by hrozila pokuta až 300 000 rubľov (4 960 eur) aj vlastníkovi sociálnej siete Návrh zákona je z dielne ultrakonzerva­tívneho poslanca Vitalija Milonova, známeho ako ochrancu mravnosti.

Jegor Markov z vedenia hlavnej kriminálnej správy v ruskom Zabajkalskom kraji sľubuje, že budú pokračovať v zisťovaní totožnosti osôb, ktoré šíria pravidlá nebezpečnej Modrej veľryby. „Neraz ide o ľudí, ktorí majú schopnosti odborníkov z oblasti psychológie,“ dodal Markov pre portál Mel.fin.

Hra brala životy aj v susednej Ukrajine. Polícia v tejto súvislosti zatkla už viacerých mentorov, ktorí ju na sociálnych sieťach šírili. „Zatkli sme ďalších dvoch, ktorí tiež potvrdili, že manipulovali s vedomím ľudí,“ uzavrel Sergej Kňazev, šéf Ukrajinskej národnej polície pre ukrajinský televízny portál 24TV.ua. Podľa ukrajinského ministerstva vnútra za šesť mesiacov roku 2016 zaregistrovali 184 prípadov, z ktorých 100 sa skončilo smrťou a 84 neúspešným pokusom zobrať si život.

© Autorské práva vyhradené

26 debata chyba
Viac na túto tému: #samovražda #hra