Kauzu Matoviča môže preveriť prokuratúra

Vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry zastavil trestné stíhanie v kauze strateného účtovníctva bývalej firmy šéfa hnutia OĽaNO-Nova Igora Matoviča.

12.04.2017 13:55 , aktualizované: 18:07
debata (80)

Odôvodňuje to tým, že skutok je premlčaný. Matovič si včera pýtal obvinenie, aby sa podľa jeho slov ukázala pravda na súde.

Rozruch okolo Matovičovej kauzy zmiznutého účtovníctva najnovšie spôsobilo uznesenie vyšetrovateľa, ktoré niekto zaslal médiám a dostal ho aj denník Pravda. Uvádza sa v ňom, že dňom 30. októbra 2014 uplynula v prípade premlčacia doba. Trestné stíhanie pre prečin skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie je tak zastavené.

Účtovné doklady sa mali stratiť pri predaji bývalej firmy lídra Obyčajných ľudí Igor Matovič-regionPress jeho vtedajšiemu zamestnancovi Pavlovi Vandákovi. Ich výpovede o tom, čo sa s účtovníctvom firmy stalo, si navzájom odporujú. V tom období prebiehala v podniku daňová kontrola. „Je nepochobyné, že Igor Matovič mal povinnosť pred predajom firmy aj po ňom viesť účtovníctvo predaného podniku a túto povinnosť nemohol preniesť na inú osobu a takto sa zaň zbaviť zodpovednosti,“ konštatuje vyšetrovateľ.

Matovič mal tiež mariť vykonanie daňovej kontroly za rok 2002. „Len súd rozhoduje o tom, kto trestný čin spáchal, nie vyšetrovateľ, ktorého chlebodarcom je skorumpovaný minister vnútra Rober Kaliňák,“ reagoval včera Matovič. Poukázal na to, že v uznesení chýbajú dve strany 24 a 25. Zároveň požiadal, nech je voči nemu vznesené obvinenie, aby sa mohol brániť na súde.

„V tejto trestnej veci budeme konať na základe písomného odôvodneného podania, nebudeme reagovať na politické výzvy poslanca,“ povedala Andrea Predajňová, hovorkyňa Generálnej prokuratúry, ktorá môže preskúmať postup vyšetrovateľa a jeho uznesenie prípadne zrušiť.

Časť účtovníctva firmy Igor Matovič-regionPress sa nachádzala na povale rodinného domu v obci Borová pri Trnave, ktorý patrí Matovičovej rodine. V polovici februára minulého roka si po ne prišla NAKA. V odovzdanom účtovníctve bolo aj niekoľko účtovných dokladov z rokov 2002 a 2004. Na ich základe však podľa vyšetrovateľa nebolo možné zrekonštruovať účtovníctvo za dané roky.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

80 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #účtovníctvo #Igor Matovič #premlčanie #NAKA