Veľká noc bude chladná. V štyroch strediskách ešte aj na lyžiach

Premenlivý apríl zostáva verný svojej povesti aj cez veľkonočné sviatky, avšak nastavuje chladnejšiu verziu počasia. Vyskytnú sa prehánky, dážď, na horách padnú snehové vločky. Slnko sa ukáže len občas, nadvládu nad ním budú mať mraky.

14.04.2017 07:00
debata

„Počas väčšiny sviatočného obdobia bude mať počasie chladný charakter, bude veľmi nestále, premenlivé a bude aj fúkať vietor. Síce občas zasvieti slnko, ale medzitým bude skôr prevládať veľká oblačnosť a budú sa vyskytovať pomerne pravidelne zrážky,“ hovorí klimatológ Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu (SHMÚ) Pavol Faško.

Uplynulú nedeľu bolo ideálne počasie na jarnú... Foto: Renáta Jaloviarová, Pravda
rohace, lyzovanie, lyziar Uplynulú nedeľu bolo ideálne počasie na jarnú lyžovačku v stredisku Roháče – Spálená. Stredisko má byť v prevádzke aj počas veľkonočných sviatkov.

Príjemnejšie počasie nás čaká v prvej časti sviatkov a zatiaľ to vyzerá tak, že najvľúdnejšia čo sa týka počasia by mala byť sobota. Studený front, ktorý postúpi cez Slovensko v nedeľu ovplyvní počasie aj v pondelok a ženám zostáva len dúfať, že vzhľadom na túto prognózu a ich zdravie budú muži pri veľkonočnej oblievačke ohľaduplnejší.

Veľká noc je pohyblivý sviatok, slávi sa prvú nedeľu po prvom splne po jarnej rovnodenosti a dátumovo vychádza od konca marca až k záveru apríla. A tak má rôzne podoby v rámci počasia. Už sa stalo, že veľkonočné sviatky boli mrazivé, že padla čerstvá snehová nádielka, ale vyskytol už aj takmer tropický deň.

K tropickej hodnote (30 stupňov Celzia) sa teplota vzduchu priblížila cez veľkonočné sviatky v roku 2000, kedy namerali v Senici 22. apríla 29,3 stupňa. Pavol Faško z SHMÚ pripomenul aj zasnežené ráno, do ktorého sa Bratislavčania prebudili na Veľký Piatok 29. marca 2013, na Kolibe bolo 18 centimetrov sne­hu.

Počas veľkonočných sviatkov pred štyrmi rokmi klesala teplota hlbšie pod bod mrazu a 1. apríla bolo ráno na letisku v Kuchyni mínus 9,6 stupňa. „Mrazy vtedy ale neskončili Veľkonočným pondelkom a na druhý deň (2. apríla 2013) v Oravskej Lesnej bolo až mínus 17,3 stupňa Celzia,“ spomenul klimatológ. Slabšie mrazy sa môžu vyskytnúť aj cez blížiace sa sviatky.

Studené počasie akoby nedovoľovalo odložiť lyže. Nielen v zahraničí, ale aj na Slovensku lyžiarska sezóna pokračuje, počas Veľkej noci by sa malo dať lyžovať v štyroch strediskách. – na Štrbskom Plese, Chopku, v stredisku Roháče – Spálená a v Lomnickom sedle, kde je po snežení z konca minulého týždňa 1,5 snehu, no na ďalších zjazdovkách Tatranskej Lomnice sú už podmienky nevyhovujúce. Prevádzka v sedle závisí od počasia, preto je lepšie už ráno sa poinformovať o premávke lanoviek a aktuálnych podmienkach.

„Štrbské Pleso a Roháče – Spálená hlásia dobré až veľmi dobré podmienky a v oboch strediskách je zjazdných nad 80% svahov, snehová vrstva tu dosahuje minimálne pol metra. Na Chopku sú dobré podmienky v časti Záhradky, na zjazdovke Májová v časti Biela Púť a z južnej strany už len v časti Kosodrevina na zjazdovke Zjazdárska. Na Srdiečku sú podmienky obmedzené alebo nevyhovujúce,“ priblížila Ľubica Styková z Holidayinfo.sk.

Táto lyžiarska sezóna patrila k tým vydarenejším. Prvé stredisko otvorilo zjazdovky už 26. novembra a veľkonočná lyžovačka nemusí byť posledná. Ak to podmienky umožnia bude jarná lyžovačka aspoň cez víkendy pokračovať možno až do mája.

V strediskách na Donovaloch, Malinôm Brde aj vo Vrátnej, kde sa už síce nelyžuje, budú lanovky cez veľkonočné sviatky premávať pre peších turistov.

Tí, ktorí sa chystajú na hory, by nemali zabudnúť na zimnú výbavu a miesto sandálov si pribaliť vhodné topánky, vetrovky aj čiapky. Na turistických chodníkoch vo vyšších polohách sa nachádza sneh, ktorý je po ochladení tvrdý a zľadovatelý. Horská záchranná služba vyzýva na zvýšenú opatrnosť, najmä vo vysokohorskom prostredí. Na túry v Západných je potrebné mať kompletnú lavínovú výstroj ako aj mačky, čakan a prilbu.

Dobrou správou pre ľudí, ktorí budú tráviť veľkonočné prázdniny v Malej Fatre je, že Jánošíkové diery, ktoré boli po zime uzavreté pre popadané ľadopády sú priechodné a poškodené časti dobrovoľníci tento týždeň vymieňali a opravili.

Ako bude

  • Piatok – premenlivá, cez deň prechodne až veľká oblačnosť. Miestami, najmä na severe a východe, prehánky alebo dážď, od cca 1200 m ráno na severe aj nižšie, zrážky snehové. Na horách veterno. Denná teplota 13 až 18, na severe okolo 11 stupňov. V noci 3 až mínus 2, na juhozápade 5 stupňov.
  • Sobota – prevažne polojasno, v priebehu dňa od západu postupné pribúdanie oblačnosti a ojedinele, najmä na severe, slabý dážď alebo prehánky, vo vysokých polohách snehové. Denná teplota 14 až 19, na Kysuciach, Orave, v Liptove a na Spiši okolo 12 stupňov. V noci 5 až 0, v horských dolinách a kotlinách okolo mínus 2 stupne.
  • Nedeľa – oblačno až zamračené a od severozápadu postupne na viacerých miestach dážď alebo prehánky, ojedinele aj búrky. Vo vysokých, neskôr na severe už aj v stredných, polohách zrážky snehové. Cez deň prechod k premenlivej oblačnosti a veterno. Denná teplota 11 až 16, v Žilinskom kraji a na Spiši 5 až 10 stupňov. V noci 7 až 2 stupne.
  • Pondelok – prevažne veľká, v noci ešte miestami aj zmenšená oblačnosť. Postupne na viacerých miestach dážď alebo prehánky, od stredných polôh snehové. Denná teplota 10 až 15, na severe väčšinou 5 až 10, cez noc 4 až mínu 1, v horských dolinách a kotlinách miestami okolo mínus 3 stupne.

ZDROJ: SHMÚ

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #predpoveď počasia #Veľká noc