Šéfom RTVS chce byť Rezník aj ďalší

Boj o kreslo generálneho riaditeľa verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska začína naberať na obrátkach.

15.04.2017 10:00
debata (31)

Okrem súčasného riaditeľa Václava Miku, ktorý už ohlásil kandidatúru, o post zabojuje i generálny riaditeľ verejnoprávnej tlačovej agentúry TASR Jaroslav Rezník. Kandidatúru zvažuje aj bývalá šéfka Markízy Zuzana Ťapáková.

Šéfa RTVS by mal voliť parlament v tajnom hlasovaní 22. júna. "Mnou predložený projekt predstaví RTVS ako otvorenú, profesionálnu, participatívnu a rozvíjajúcu sa inštitúciu, vedomú si svojej spoločenskej zodpovednosti,“ povedal Rezník v stredu, keď oznámil svoju kandidatúru, pre portál TASR teraz.sk. V projekte chce okrem iného zadefinovať tri televízne kanály. Nový tretí kanál by mal byť cez deň pre deti a večer pre náročného diváka, podobne ako kanál Českej televízie ČT:D/ČT Art.

Konkurovať súčasnému šéfovi Mikovi sa chystá aj bývalá šéfka Markízy Zuzana Ťapáková. „Veľmi vážne zvažujem kandidatúru,“ naznačila. Ťapáková sa v súčasnosti zaoberá PR a spolupracuje aj s ministerstvom zahraničných vecí.

V prostredí politických strán sa hovorí aj o možnej kandidatúre bývalého televízneho moderátora, bývalého poslanca a bývalého člena SaS, tiež exministra kultúry Daniela Krajcera. Podľa našich informácií ho mali osloviť niektorí politici. „Svoju kandidatúru momentálne osobne neriešim. Projekt RTVS ma však pochopiteľne zaujíma, keďže som stál pri jeho zrode,“ povedal Pravde Krajcer.

Favorit nie je jasný, keďže koalícia a opozícia majú odlišnú predstavu. Smer a SNS dlhodobo avizujú, že na poste generálneho riaditeľa RTVS už nechcú Miku. Predseda Smeru Robert Fico minulý týždeň médium označil za opozičné ladené. Podľa neho RTVS dnes nie je verejnoprávny. Minister kultúry Marek Maďarič odmietol o téme polemizovať s Ficom cez médiá. Väčšina opozície plánuje podporiť práve Miku. Mika bol na post generálneho riaditeľa RTVS zvolený počas jednofarebnej vlády Smeru v roku 2012. Predtým šéfoval Markíze a Rádiu Expres.

Mená všetkých kandidátov budú známe po 10. máji, kedy je posledný termín podania prihlášky. Na ďalší deň budú v parlamentnom výbore pre kultúru a médiá otvárať obálky. Verejné vypočutie kandidátov sa uskutoční 30. mája. Poslanci budú rozhodovať 22. júna, opakovaná voľba je možná 29. júna. Na zvolenie riaditeľa je potrebná nadpolovičná väčšina hlasov prítomných poslancov. Mikovi vyprší funkčné obdobie na začiatku augusta.

© Autorské práva vyhradené

31 debata chyba
Viac na túto tému: #RTVS #Jaroslav Rezník #Václav Mika