Práva pacienta sa na Slovensku v praxi nedodržiavajú, upozornila AOPP

Nezrozumiteľne vysvetlená diagnóza či neumožnenie prítomnosti rodiča počas pobytu dieťaťa v nemocnici. Práva pacienta zostávajú podľa Asociácie na ochranu práv pacientov na Slovensku stále skôr v teoretickej rovine.

18.04.2017 14:17 , aktualizované: 19.04.2017 10:00
debata (3)

"Slovenský pacient v skutočnosti nevie, aké má práva. A ak nie je medicínsky vzdelaný a právnik zároveň, sám má len veľmi obmedzené možnosti, ako si ich vymôcť,“ upozornila prezidentka asociácie Mária Lévyová.

V rámci poradenstva, ktoré asociácia zastrešuje, sa najčastejšie stretáva s porušovaním práva na zrozumiteľné informovanie o zdravotnom stave či liečebnom postupe. Problematické je podľa Lévyovej aj dodržiavanie možnosti blízkych byť s dieťaťom v nemocnici. „Aj podľa odborníkov je prítomnosť rodiča počas hospitalizácie dieťaťa dôležitou súčasťou zdravotnej starostlivosti,“ pripomenula.

Nedostatočná informovanosť pacientov podľa právnika Ivana Humeníka súvisí najmä s nedostatkom času lekárov. „Lekár má málo času na to, aby mohol pacienta zrozumiteľne informovať a takto z neho robiť partnera v liečbe. Je kľúčové, keďže väčšina zdravotnej starostlivosti môže byť poskytnutá len za základe informovaného súhlasu pacienta,“ poznamenal Humeník z advokátskej kancelárie h&h PARTNERS. To, že pacient podpísal papier, ešte podľa neho neznamená, že bol naozaj poučený. „Často nevie, aké sú alternatívy k liečbe, ako bolestivý bude zákrok, aké sú riziká,“ vymenoval advokát. Podľa neho však ide najmä o systémovú chybu. „Ak ministerstvo nevytvorí také prostredie, že odborníkov bude viac, že budú mať viac času, tak nemôžeme na lekárov hádzať, že pacient je málo informovaný,“ dodal Humeník.

Práva pacientov upravuje Charta práv pacienta, ktorá bola vládou prijatá v roku 2001. Zahŕňa napríklad právo na výber a zmenu lekára a zdravotníckeho zariadenia, ale aj na nahliadnutie do zdravotnej dokumentácie. Pacientovi tiež dáva možnosť podať sťažnosť či žiadosti o náhradu škody. Charta tiež hovorí o tom, že pre hospitalizáciu detí nad šesť rokov aj za sprievodu rodičov je potrebné nielen odporúčanie ošetrujúceho lekára, ale aj revízneho. "Je potrebné zmeniť toto ustanovenie charty. Dieťa potrebuje v nemocnici blízkeho človeka, či má štyri alebo desať rokov,“ uzavrela Lévyová.

(Agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom denníka Pravda.)

3 debata chyba
Viac na túto tému: #zdravotníctvo #pacienti #aopp