V Bratislave sa protestovalo proti korupcii, dav skandoval 'dosť bolo Fica, Kali dole'

Priebeh protikorupčného pochodu sprevádzalo nepriaznivé počasie, aj napriek tomu účastníci sa krátko po 17.00 pohli z Hviezdoslavovho námestia smerom na Námestie SNP. Skandovali heslá ako dosť bolo Fica, chceme lepšiu vládu, nie je nám to jedno, Fico hanbi sa, My sme tu doma, Kaliňák do basy. Podľa odhadov organizátorov sa na proteste zišlo 5 000 ľudí, neskôr s odvolaním sa na políciu uvádzali 8 až 9-tisíc účastníkov.

18.04.2017 15:16 , aktualizované: 21:08
protikorupčný pochod, protest, demonštrácia, Foto: ,
Protikorupčný pochod na Námestí SNP v Bratislave.
debata (2130)

Pochod podporil aj rad slovenských osobností. Napríklad herci Richard Stanke, Alexander Bárta, Zuzana Fialová, Maroš Kramár, Michal Hvorecký a iní. Zúčastnila sa ho aj Mária Remiášová, matka zavraždeného Róberta Remiáša. Vo svojom príhovore prosila za neústupnosť voči násiliu. Vyzvala na boj za práva čestnosťou a úsmevom. Upozornila nato, že opäť na Slovensku je vláda jedného muža a prepojenie na podsvetie.

„Naša krajina nie je pre nás, sme nútení odchádzať. Pochoduje nielen za našich rodičov, ale aj za nás. Naši rodičia už raz bojovali za nás. Myslíme si, že korupcia je jedným z problémov. Peniaze našich rodičov putujú do vreciek oligarchov. Vláda a prokuratúra korupciu nerieši,“ povedali z pódia hlavní organizátori akcie, stredoškoláci Karolína Farská a Dávid Straka. Okrem študentov vystúpili s prejavmi aj umelci, vrátane herca Maroša Kramára.

zväčšiť Protest proti korupcii. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
pochod proti korupcii Protest proti korupcii.
zväčšiť Účastníci protikorupčného pochodu študentov na... Foto: SITA, Marko Erd
pochod proti korupcii Účastníci protikorupčného pochodu študentov na Hviezdoslavovom námestí. Pochod je organizovaný nezávislými študentmi.

Na pódiu na Námestí SNP vystúpilo viacero umelcov a tiež stredoškolákov aj vysokoškolákov. Ako motiváciu organizovať protest alebo zúčastniť sa na ňom pritom uviedli fakt, že chcú na Slovensku ostať žiť.

Podľa hudobníka Michala Kaščáka je dobré, že študenti takto ukázali občianske sebavedomie. Situáciu zároveň prirovnal k protestom z novembra 1989, ktoré organizovali takisto študenti spolu s Verejnosťou proti násiliu. „Korupciu tiež môžeme označiť ako násilie na spoločnosti,“ vyhlásil Kaščák.

zväčšiť Účastníci protikorupčného pochodu študentov na... Foto: SITA, Marko Erd
pochod proti korupcii Účastníci protikorupčného pochodu študentov na Hviezdoslavovom námestí. Pochod je organizovaný nezávislými študentmi.
zväčšiť Protest proti korupcii. Foto: Ľuboš Pilc, Pravda
pochod proti korupcii Protest proti korupcii.

„Sme skupina študentov, ktorí sa už ďalej nemôžu pozerať na marazmus, do ktorého nás korupcia v politike dostáva. Napriek všetkému vidíme svoju budúcnosť na Slovensku a chceme tu prispieť k zmene k lepšiemu,“ vysvetlili organizátori svoju motiváciu.

Tvrdia, že ich ďalšie aktivity budú závisieť od úspechu protestu a podpory verejnosti. „Potom uvidíme, či budeme pochody organizovať aj v iných mestách, alebo to prevezmú vysokoškoláci,“ povedala Karolína Farská.

„To, že si niekto myslí, že by som nemal byť ministrom vnútra, je prirodzenou súčasťou demokracie. Policajné zložky urobia všetko preto, aby nikto ich zhromaždenie nenarušil,“ reagoval na stredoškolákov minister vnútra Robert Kaliňák (Smer).

Protikorupčný pochod v uliciach Bratislavy.
Protikorupčný pochod v uliciach Bratislavy.
+9Protikorupčný pochod na Námestí SNP.

O finančnú podporu pre tento protest mladí ľudia podľa ich vlastných slov žiadali bežných ľudí. Vyčíslili, že sa im podarilo zozbierať viac ako 6-tisíc eur, ktoré použili na tlač letákov či zaistenie bezpečnostných opatrení zhromaždenia.

Polícia v súvislosti s podujatím monitorovala situáciu, pričom postupovala a prijímala adekvátne opatrenia na základe vývoja bezpečnostnej situácie v meste. „Do bezpečnostných opatrení bol vyčlenený dostatočný počet policajtov z radov poriadkovej, dopravnej a kriminálnej polície Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave,“ povedal hovorca Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave Michal Szeiff s tým, že zhromaždenie sa zaobišlo bez mimoriadnych incidentov.

„Prípady narušenia verejného poriadku zo strany účastníkov sme nezaznamenali,“ skonštatoval. Bezpečnostnú situáciu na území hlavného mesta SR Bratislavy podľa Szeiffa polícia v súčasnosti aj naďalej monitoruje.

„V prípade, ak by došlo k narušeniu verejného poriadku alebo k páchaniu inej protiprávnej činnosti, polícia v zmysle zákona o Policajnom zbore využije všetky zákonné možnosti na zjednanie nápravy a obnovenie verejného poriadku,“ dodal.

Organizátori predložili vláde svoje požiadavky

Organizátori protikorupčného študentského pochodu spísali memorandum s požiadavkami, ktoré odovzdali v podateľni Úradu vlády SR. Ako informovali na brífingu, zhodli na štyroch požiadavkách.

Prvou je odstúpenie ministra vnútra Roberta Kaliňáka, policajného prezidenta Tibora Gašpara a špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika. Druhou je zrušenie Mečiarových amnestií. Treťou požiadavkou študentov je vyšetrenie káuz z obdobia vlády Vladimíra Mečiara. V rámci poslednej požiadavky požadujú študenti vyšetriť kauzy Gorila a Bašternák.

Protestujúci na Námestí SNP v Bratislave. Foto: Viera Hebertová, Pravda.sk
námestie SNP, protikorupčný pochod, demonštrácia, protest, Protestujúci na Námestí SNP v Bratislave.

„Pochod organizujeme preto, lebo sme frustrovaní zo situácie na Slovensku,“ uviedol organizátor Dávid Straka s tým, že požiadavky považuje za legitímne. „Majú svoju logiku,“ zdôraznil. Korupcia podľa neho núti čoraz viac mladých k tomu, aby z odišli zo Slovenska, a túto situáciu treba zmeniť. Chceli sme ukázať, že máme nejaký názor, že to podľa nás nie je správne. Stretli sme sa s tým, že taký názor má oveľa viac ľudí," povedala ďalšia z organizátorov Karolína Farská. V memorande podľa nej nie je uvedený termín, dokedy by požiadavky študentov mali byť splnené. „Ďalší sled udalostí záleží od toho, ako táto akcia dopadne,“ skonštatovala. Organizátori podľa Farskej trvajú na tom, že pochod je občianskou iniciatívou a na organizovaní sa nepodieľal žiadny politik.

Cieľom podujatia je podľa nich slušnou cestou vyjadriť nespokojnosť so situáciou v našej krajine.

© Autorské práva vyhradené

2k+ debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia #kauza Gorila #kauza Bašternák #protikorupčný pochod