Harabin za slová o Švecovej nebude pykať

Sudca Štefan Harabin znovu vyviazol bez trestu, nebude teda postihnutý za nemiestne slová, že predsedníčka Najvyššieho súdu Daniela Švecová je „svojím spôsobom chudera“ a môže sa stať, že „skončí na psychiatrii“. Disciplinárny senát pod vedením Juraja Floroviča rozhodol, že sa previnenia nedopustil.

18.04.2017 20:00
debata (115)

Sudca sa pritom má podľa etického kódexu správať tolerantne a zdvorilo a má sa vyhýbať nevhodnému správaniu. Návrh na potrestanie Harabina za jeho výroky predložila predsedníčka Súdnej rady Jana Bajánková. Navrhovala mu znížiť plat o 30 percent na tri mesiace. Ešte v máji 2016 však disciplinárny senát Harabina oslobodil.

Bajánková sa následne odvolala a dovolací senát vrátil celú vec späť na rozhodnutie. O veci v utorok rozhodoval rovnaký senát ako v máji. Podľa zástupcu Súdnej rady Jána Havláta má predsedníčka Bajánková teraz možnosť podať opravný prostriedok, ktorý „nepochybne podá“. Znamená to, že bude opäť rozhodovať odvolací disciplinárny se­nát.

Švecová v utorok na pojednávaní uviedla, že Harabinove výroky na jej adresu musela vysvetľovať kolegom. Musela vraj presviedčať svoje okolie, že to nie je tak, ako sa o nej vyjadroval niekdajší predseda Najvyššieho súdu.

„Tieto výroky som považovala za zásah do mojich osobnostných práv. Sú to dehonestujúce výroky, ktoré som musela vysvetľovať kolegom, ktorí boli nimi pohoršení. Musela som ich vysvetľovať doma, ako aj v mojom blízkom okolí,“ povedala Švecová s tým, že si nevedela vysvetliť, „prečo pán Harabin tak hlboko klesol.“

Harabinove slová na adresu Švecovej odzneli ešte v roku 2015. „Pani Švecová sa riadi podľa verejnej mienky a podľa politikov. Svojím spôsobom je to chudera. Hovorím vám, za chvíľu sa môže stať, že skončí na psychiatrii. A potom mňa z toho budú obviňovať. Ale ja za to nemôžem,“ znel Harabinov výrok.

Na pojednávaní v utorok Harabin tvrdil, že týmto slovám predchádzali „šikanózne“ kroky Švecovej. Poukázal na to, že mu rozpustila senát za právny názor, podala návrh na jeho odvolanie z funkcie predsedu Trestnoprávneho kolégia Najvyššieho súdu, zrušila jemu aj ďalším sudcom jeho senátu možnosť pracovať doma a posadila ho podľa neho do najmenšej kancelárie Najvyššieho súdu.

Harabin sa v utorok vyjadril, že si stojí za tým, že Švecová je „chudera“. „Na tom trvám aj teraz, že ju treba fakt ľutovať. Toto slovo je adekvátne tomu, čo sme my zažívali v senáte, aby ma niekto za rozhodovaciu činnosť zbavoval talára,“ vyhlásil. Tvrdil, že išlo o preventívny výrok na ochranu sudcov a jeho senátu. „Išlo len o obranné mechanizmy, nie útočné, nie zlomyseľné. Veď ja som bránil sudcovskú nezávislosť,“ nechal sa v utorok počuť Harabin.

Švecová pred senátom uviedla, že svoju nadradenosť voči nej dával Harabin najavo od začiatku, ako sa v októbri 2014 stala predsedníčkou Najvyššieho súdu. „Pán Harabin sa jednoznačne staval do situácie, že pracujem pod tlakom nejakých politikov alebo nejakých politických strán. Tento argument zásadne odmietam, pretože nie je pravdivý,“ povedala. Podľa nej má Harabin právo na kritiku, ale nikto mu nedal právo na to, „aby ma znevažoval takým hlúpym spôsobom“.

Počas pojednávania došlo medzi Harabinom a Švecovou k hádke. Vyzval ju, aby sa postavila, keď hovorí pred súdom. „Vy ma nestavajte,“ odvetila rázne Švecová a požiadala, aby jej senát umožnil sedieť, lebo ju bolí noha. Po výpovedi Švecovej jej Harabin kládol otázky. Švecová však uviedla, že na „choré otázky“ nebude reagovať.

Harabin čelil celkovo šiestim návrhom na disciplinárne konanie, päť podala Švecová a jeden predsedníčka Súdnej rady Bajánková – za spomínaný výrok o „chudere“ na adresu Švecovej. Ďalšie konania súviseli napríklad s rozhodovaním bývalého senátu pod vedením Harabina, ktorého členmi boli Viliam Dohňanský a Gabriela Šimonová. Išlo o prípady, ktoré sa týkali policajnej inšpekcie a senát ju označil za nezákonnú. V jednom z prípadov došlo k oslobodeniu policajta, ktorý si namiesto pokuty pre vodiča vypýtal úplatok 50 eur.

V disciplinárnom konaní, ktoré sa konalo začiatkom apríla, Harabin tiež uspel. Previnenia sa mal dopustiť tým, že ako predseda Trestnoprávneho kolégia odmietol kolégium včas zvolať a odstrániť tak právnu neistotu v otázky zákonnosti policajnej inšpekcie. Existovali totiž rozličné stanoviská dvoch senátov.

Jeden, kde bol aj Harabin, považoval postavenie inšpekcie za zákonné, v inom verdikte o inšpekcii zase rozhodol naopak. Ďalší senát Najvyššieho súdu pod vedením Juraja Klimenta rozhodol, že inšpekcia je zákonná. Po mesiacoch neistoty nakoniec Trestnoprávne kolégium stanoviská zjednotilo s tým, že inšpekcia je zákonná.

Harabin v utorok vyhlásil, že už v troch prípadoch bol spod disciplinárnych návrhov oslobodený. Na pojednávaní sa Švecovej opýtal, či sa mu ospravedlní za návrhy na disciplinárne konania, ktoré na neho podala. Švecová odvetila, že tak neurobí. „Nemám za čo,“ dodala.

© Autorské práva vyhradené

115 debata chyba
Viac na túto tému: #Najvyšší súd SR #Štefan Harabin #Daniela Švecová