Operátori hrozia vyradením televízie JOJ z ponuky

Televízni operátori, ktorí sú združení v Asociácii prevádzkovateľov káblových telekomunikácií (APKT) zvažujú, že zo svojej ponuky vyradia stanice JOJ, JOJ Plus a WAU.

19.04.2017 14:35 , aktualizované: 20.04.2017 10:09
debata (111)

Dôvodom je, že JOJ podľa nich požaduje neprimeraný poplatok za šírenie svojho programu. Informoval o tom portál omediach.com. omediach.com

Televízia JOJ tvrdí, že asociácia vedie klamlivú kampaň a s väčšinou jej členov rokujú bezproblémovo.

„TV JOJ požaduje od operátorov za šírenie jej vysielania prehnaný poplatok, ktorým by sa táto stanica dotiahla takmer na úroveň najdrahších, prémiových filmových staníc. Súčasne požaduje, aby operátori zaradili programy JOJ, JOJ Plus a WAU do základného programového balíčka, pričom odmieta možnosť zriadiť samostatný balíček JOJ, ktorý by si záujemcovia mohli objednať samostatne. Pri takto nastavených podmienkach majú operátori len dve možnosti – prvou je výrazné zvýšenie cien za základný TV balíček, tou druhou je vyradenie TV JOJ z ponuky,“ povedal prezident APKT Robert Ťavoda. Ako dodal, keďže zvýšenie cien už niektorým operátorom spôsobilo nemalé ťažkosti, nikto z nich podľa neho nebude riskovať ďalšie zvyšovanie.

„Keďže zo strany TV JOJ, žiaľ, absentuje záujem o konštruktívny dialóg a rozumnú spoluprácu, operátorom neostáva iná možnosť, než vyradenie programov JOJ z ponuky,“ dodáva stanovisko APKT, ktorá má vyše 20 členov, medzi nimi aj UPC, Slovanet či regionálne spoločnosti. Celkovo jej členovia poskytujú káblové televízne, internetové a telefónne služby 350-tisíc domácnostiam a  organizáciám.

Klamlivá kampaň

„Ohradzujeme sa voči klamlivej kampani zo strany APKT. Nie sme však prekvapení rétorikou tejto asociácie, ktorej vedenie od začiatku pristupovalo k našim rokovaniam deštruktívne. Rokovania prebiehali od novembra minulého roku, no vždy, keď sme sa priblížili k nejakému riešeniu, na nasledujúcom stretnutí ho APKT dementovala. V apríli sme požiadali vedenie APKT, aby oznámilo svojim členom, že sa na úrovni vedenia asociácie nedohodneme a JOJ začala rokovať o podmienkach nových zmlúv priamo s jednotlivými operátormi. Do asociácie patrí 22 operátorov, z nich traja neodpovedajú na naše snahy o komunikáciu, s ostatnými členmi prebiehajú bezproblémové bilaterálne rokovania, ktoré smerujú k podpísaniu kontraktov,“ reagovala televízia JOJ prostredníctvom hovorkyne Lucie Kulihovej.

Členom APKT je aj operátor UPC. „S vyhlásením APKT sa ako člen asociácie plne stotožňujeme a súhlasíme s ním. V prípade nemennosti prístupu televízie JOJ vidíme možnosť jej vyradenia z ponuky ako reálnu,“ reagoval pre Pravdu hovorca UPC Jaroslav Kolár s tým, že o konkrétnom termíne je zatiaľ predčasné hovoriť.

Čas na dohodu

Televízne služby pre niekoľko stotisíc domácností poskytujú aj operátori združení v ďalšej asociácii – SAKT. „Na rozdiel od APKT Slovenská asociácia pre káblové telekomunikácie (SAKT) rokuje s TV JOJ veľmi profesionálne. SAKT združuje 89 prevádzkovateľov káblovej retransmisie, spolupracuje s nami na tvorbe zmlúv a so žiadnym operátorom neevidujeme konflikt,“ uviedla televízia JOJ.

„SAKT naďalej pokračuje v rokovaniach s MAC TV ohľadom poplatkov pre kanály Joj, Joj Plus, Wau za lineárne vysielanie (HD, SD), archív a OTT- distribúciu cez verejný internet. Rokovania budú pokračovať do času pokiaľ sa nám nepodarí vyjednať akceptovateľné nediskriminačné podmienky pre našich členov, ktoré by sa aplikovali do Rámcovej dohody. Úvaha o možnom vyradení týchto kanálov z našich ponúk je zatiaľ predčasná, nie však úplne vylúčená ako krajné riešenie – v prípade neúspechu v našich rokovaniach,“ píše sa v oficiálnom stanovisku SAKT k situácii.

Slovak Telekom, ktorý poskytuje službu Magio a je členom SAKT, situáciu tiež zatiaľ dramaticky nevidí. „S TV JOJ máme uzavretú zmluvu na dlhšie obdobie, máme preto ešte určitý časový priestor na dohodu. Máme záujem rokovať o viacerých variantoch, kľúčový je pre nás dopad na zákazníka. Z dlhodobého pohľadu nikdy nevieme úplne garantovať udržanie cien, keďže tie sú závislé od množstva faktorov, na ktoré nemáme dosah,“ reagoval Peter Gálik zo Slovak Telekomu na otázku, či zvažujú zvýšenie cien, alebo vyradenie JOJ a staníc z jej portfólia zo svojej ponuky.

Spor o Českú televíziu

Operátorov združených v APKT nahnevala pred Veľkou nocou aj požiadavka TV JOJ, aby zo svojich ponúk vyradili vysielanie Českej televízie, pokiaľ nemajú vysporiadané práva na vysielanie. Operátori však dôvod na to, aby Česká televízia z ich ponuky vypadla, nevidia. JOJ prekáža, že Česká televízia na Slovensku vysiela aj akvizičné tituly, teda zahraničné filmy či seriály, na ktoré nemá licenčné práva na Slovensku, ale iba v Česku. Podľa APKT je výzva TV JOJ na vyradenie českých verejnoprávnych staníc „mierne povedané, ,prestrelená',“. Televízia sa bráni, že sa iba snaží o zamedzenie nelegálneho vysielania.

© Autorské práva vyhradené

111 debata chyba
Viac na túto tému: #poplatky #Televízia #Joj #JOJ Plus #Asociácia prevádzkovateľov káblových telekomunikácií #WAU