Čo chce vedieť komisia o Čistom dni?

Už druhýkrát za mesiac bolo resocializačné zariadenie Čistý deň v Galante témou na zasadnutí Akreditačnej komisie, výsledok zatiaľ nepadol. Vraj potrebuje ďalšie informácie. Vedenie centra netuší aké.

19.04.2017 20:00
ján richter, richter, Foto: ,
Minister práce Ján Richter.
debata (43)

Na zasadnutie, ktoré v stredu trvalo jeden a pol hodiny, boli predvolaní zriaďovateľka galantského centra Čistý deň Zuzana Tománková aj jej manžel, riaditeľ Peter Tománek. Obaja boli vypočutí. Komisia mala riešiť dianie okolo strediska za posledný mesiac.

„Konečný verdikt nepadol, pretože členovia komisie potrebujú viac informácií,“ povedal hovorca ministerstva práce Michal Stuška. Aké, to už nespresnil. Komisiu podľa neho zvolajú opäť až vtedy, keď budú mať všetky údaje, ktoré si členovia vyžiadali.

Riaditeľ Tománek pre Pravdu povedal, že nevedia, čo majú ešte zdokladovať. Zo stredajšieho stretnutia to podľa neho nevyplynulo. ,Netušíme, čo ešte máme doplniť, žiadne ďalšie otázky ani inštrukcie sme nedostali," dodal s tým, že celé zasadnutie považuje za únavné, podľa neho už sa netýka dohľadu, ide len o traumatizáciu.

Spresnil, že komisii odpovedali na množstvo otázok. „Pýtali sa nás na celkový komunitný život v centre, odpovedali sme na otázky týkajúce sa stavu detí aj zamestnancov,“ uviedol. Predložili tiež niekoľkostranovú správu. V nej boli odpovede aj na otázky, ktoré si žiadala opozičná poslankyňa za SaS.

Kolotoč okolo zariadenia sa spustil začiatkom marca, keď Zuzana Tománková upozornila, že opozičný politik si s ich bývalou klientkou vymieňal cez facebook sexuálne správy, pričom kontakt začal, keď dievča malo len 15 rokov, dnes je už dospelá.

Ku komunikácii sa priznal poslanec parlamentu a šéf hnutia Sme rodina Boris Kollár. Novinárom odovzdal konverzáciu, ktorá sa začala v roku 2014 a trvala tri roky. Polícia vo veci vedie trestné stíhanie pre prečin ohrozovania mravnej výchovy mládeže, Kollár je v pozícii svedka.

Riaditeľ Čistého dňa Peter Tománek. Foto: Ivan Majerský, Pravda
Peter Tománek, tománek, čistý deň, Riaditeľ Čistého dňa Peter Tománek.

Situácia sa začala hrotiť. Následne nato dve klientky Čistého dňa podali na Generálnej prokuratúre trestné oznámenie na vedenie zariadenia. Jedna z nich bola Simona, ktorá sa stala známa debatami s predsedom hnutia Sme rodina Kollárom, druhou bola 17-ročná Tamara, ktorá bola na úteku z resocializačného zariadenia.

Obe zastupoval opozičný politik a advokát Daniel Lipšic, ktorý na Generálnu prokuratúru zavolal vybratých novinárov. Keď ich matky videli záznamy z ich vyjadrení, reagovali s tým, že dievčatá boli pod vplyvom drog. Trestné oznámenie, ktoré podali dievčatá, sa malo týkať potenciálneho spáchania trestného činu ohrozovania osobnej slobody, vydierania, šírenia toxikománie a návodu na krivú výpoveď.

O pár dní sa Tamara pre portál pluska.sk vyjadrila, že boli pod vplyvom drog zmanipulované a každej ponúkli po 5-tisíc eur, keď budú vypovedať na Generálnej prokuratúre proti vedeniu Čistého dňa. Po detoxikácii uviedla, že nešla podať trestné oznámenie, ale že chcela podporiť kamarátku Simonu.

Podľa jej slov podpísali papiere, ktoré podpísať nemali, išlo o splnomocnenie, že ich bude zastupovať Lipšic. Tamara je neplnoletá a podpísať za ňu plnú moc môže len zákonný zástupca. Lipšic tiež podal trestné oznámenie za subvenčný podvod na riaditeľa Tománka. Vtedy vyhlásil, že podanie bude opierať o riaditeľove lekárske správy, ktoré však nemohol získať legálne.

Podľa neho mal Tománek trpieť závažnou diagnózou. Generálna prokuratúra síce prijala trestné oznámenie, jeho súčasťou však lekárske správy neboli. Lipšica teraz rieši advokátska komora, ktorá preveruje, či svojím konaním v tejto kauze neporušil zákon o advokácii.

Na stupňovanie napätia v afére Kollárových sexuálnych správ zareagoval Richter. Nepáčilo sa mu, že sú do kauzy zatiahnuté deti. Preto koncom marca opäť zasadala Akreditačná komisia. Predvolala si aj štatutárov Čistého dňa, Tománek sa zasadnutia kvôli chorobe nezúčastnil. Rokovanie sa preto odložilo. Na otázku, či sa znovu otvorí konanie o odobratí akreditácie, minister Richter vtedy odpovedal, že je to vec Akreditačnej komisie.

Akreditačná komisia už raz odporučila zrušiť akreditáciu Čistému dňu ešte v septembri minulého roka v súvislosti s podozreniami, že v centre došlo k sexuálnemu zneužívaniu klientky a týraniu chovancov. Minister nariadil hĺbkovú kontrolu a nakoniec sa rozhodol, že centru akreditáciu ponechá.

V prípade týchto podozrení koná polícia aj Generálna prokuratúra. Vyšetrovanie ešte nie je ukončené. Richter začiatkom apríla kvôli Čistému dňu čelil v parlamente odvolávaniu, ktoré ustál.

© Autorské práva vyhradené

43 debata chyba
Viac na túto tému: #kauza zneužívania v Galante #Čistý deň