Poslanecký klub Smeru vyzýva Matoviča, aby sa vzdal mandátu

Poslanecký klub Smeru vyzýva poslanca za OĽaNO-NOVA Igora Matoviča, aby sa vzdal poslaneckého mandátu. Ako povedal na tlačovej besede predseda mandátového a imunitného výboru Richard Raši (Smer) a predseda poslaneckého klubu Smeru Dušan Jarjabek, „skutok sa stal“ a Matovič spáchal trestný čin daňového podvodu.

20.04.2017 11:57
Matovič Foto: ,
Igor Matovič
debata (321)

Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky za Smer to povedali v súvislosti s tým, že podľa zverejneného uznesenia vyšetrovacie orgány zastavili trestné stíhanie vedené pre prečin skresľovania údajov hospodárskej a obchodnej evidencie v súvislosti s firmou regionPress. Podľa dokumentu vyšetrovateľ Národnej kriminálnej agentúry trestný čin uzavrel, pretože skutok je premlčaný.

Raši: Matovič nemôže vystupovať ako morálna autorita

Podľa Richarda Rašiho Matovič spáchal daňový podvod a okradol štát. Povedal, že Matoviča dobieha jeho minulosť. Spomenul kauzy známe ako tlačiarenský stroj, Škoda Fabia a trafostanica, ktoré sa odohrali v rokoch 2002 – 2004. Ako uviedol Raši, polícia potvrdila, že Matovič naozaj spáchal trestný čin, neodviedol daň vo výške minimálne 7-tisíc eur.

„Teraz je odvážny,“ prízvukoval Raši, „lebo skutky sa stali v čase, keď sú už v dnešnej dobe premlčané.“ Podľa Rašiho však líder OĽaNO-NOVA nemôže vystupovať ako morálna autorita.

Podrobnejšie sa Raši pristavil pri roku 2004, keď si podľa medializovaných informácií Matovič zvyšoval podnikateľské náklady tak, že vykázal 63-tisíc eur za používanie vozidla Škoda Fabia. Najazdil v nej údajne 220-tisíc kilometrov ako šofér, jeho spolujazdkyňou mala byť jeho matka.

„Denne musel najazdiť viac ako 600 kilometrov. My sme mali štedrovečernú večer, a on jazdil a jazdil,“ ironicky komentovaL Raši s tým, že viac nabehal len Forest Gump.

Podľa Rašiho však oficiálne informácie zverejnené na internete hovoria, že v roku 2008 spomínané auto malo najazdených 128-tisíc kilometrov. „To je mínus 90-tisíc kilometrov,“ povedal s tým, že buď Matovič spáchal trestný čin stáčania kilometrov alebo trestný čin daňového podvodu.

Jarjabek: Tento pán nemá čo hľadať v slovenskom parlamente

Raši ako predseda parlamentného imunitného a mandátového výboru zdôraznil, že výbor sa Matovičovou nezákonnou činnosťou bude zaoberať. „Musíme na to zareagovať,“ pridal sa k nemu podpredseda poslaneckého klubu Smeru Dušan Jarjabek. Spolu s Rašim vyzvali Matoviča, aby sa vzdal poslaneckého mandátu.

Jarjabek povedal, že z morálnej autority sa stáva morálne bahno. „Čo tento Matovič tu všetko narozprával, moralizuje všetko, celú spoločnosť, neštíti sa v rámci svojho klamstva ničoho. Vyzývam ho, aby sa vzdal poslaneckého mandátu, lebo sú na to dôvody, ktoré vychádzajú v tlači. Tento pán nemá čo hľadať v slovenskom parlamente. Mal by sa vzdať mandátu,“ uviedol.

Raši požiada NAKA, aby poskytla všetky aj anonymizované údaje Mandátovému a imunitnému výboru NR SR a ten bude konať. „Lebo človek, ktorý spáchal trestné činy, nemôže byť v parlamente,“ uzavrel s tým, že každý poslanec bez ohľadu, do ktorého poslaneckého klubu patrí, by mal zahlasovať za odídenie Matoviča z parlamentu.

Matovič reagoval po zverejnení uznesenia o zatajení účtovníctva

Líder hnutia OĽaNO Igor Matovič 12. apríla na tlačovej besede povedal, že chce byť oficiálne obvinený, lebo sa chce brániť na súde a je presvedčený, že štátu zaplatil všetky dane, ktoré mal. Matovič to vyhlásil po tom, čo médiá zverejnili uznesenie, podľa ktorého Matovič pred vyšetrovacími orgánmi zatajil účtovníctvo spoločnosti regionPress za roky 2002 až 2004.

Vyšetrovanie ukončili vo februári 2017, uznesenie odobril aj prokurátor. Líder hnutia OĽaNO v roku 2008 podľa uznesenia predal regionPress Pavlovi Vandákovi s úmyslom manipulovať s účtovníctvom firmy. Vtedy vo firme robili daňovú kontrolu a zistili pochybenia a nejasnosti v účtovníctve. Išlo napríklad o kúpu tlačiarenského stroja Man Roland, ktorý Matovič ako štatutár nezaradil do nadobudnutého majetku. Ako dôvod uviedol, že stroj kúpil, aby ho neskôr predal. Tým sa podľa uznesenia vyhol zaplateniu dane vo výške viac ako 71 000 eur.

Daniari podľa uznesenia Matoviča vyzvali, aby doložil zmluvu dokazujúcu, že stroj je určený na predaj alebo predaný. Ten v novembri 2007 predložil zmluvu „medzi Igorom Matovičom živnostníkom a Igorom Matovičom, s. r. o., kúpna zmluva tlačiarenský stroj“. Podľa uznesenia, pri kontrole o mesiac nato našli kontrolóri predmetný stroj v prevádzke. Zamestnanci uviedli, že sa na stroji tlačilo už dva roky. Matovič vtedy uviedol, že štátu zaplatil všetko, čo musel.

„Päťsto miliónov korún slovenských som zaplatil dobrovoľne na daniach a odvodoch. To je 16 a pol milióna eur za 15 rokov podnikania,“ povedal. „Nebuďte zbabelci. Máte v rukách prokuratúru, súdy, vzneste mi obvinenie. Rád sa budem brániť na súde, lebo takýmto postupom ste mi právo brániť sa znemožnili,“ povedal.

321 debata chyba
Viac na túto tému: #daňový podvod #richard raši #Igor Matovič #poslanecký mandát #Dušan Jarjabek