Prípadom vývozu busty Pavla V. sa bude zaoberať Najvyšší súd

Ministerstvo kultúry sa odvolalo voči minuloročnému novembrovému rozhodnutiu bratislavského krajského súdu, podľa ktorého bol vývoz busty z pozostalosti výtvarníka Ernesta Zmetáka do zahraničia legálny. Hovorca ministerstva kultúry Jozef Bednár pre agentúru SITA uviedol, že sa odvolali, lebo pokladajú vývoz busty pápeža Pavla V. za nelegálny.

21.04.2017 12:10
Bernini Foto:
Busta Pavla V.
debata (3)

Žalobu proti ministerstvu kultúry na krajský súd podával Clément Guenebeaud, ktorý bustu na Slovensku kúpil za niekoľko tisíc eur a následne vyviezol. Dôvodom bolo, že rezort v októbri 2015 zrušil jej povolenia na vývoz, krajský súd tento krok ministerstva zrušil. Ministerstvo povolenie na vývoz zrušilo po tom, ako sa objavili informácie, že by malo ísť o roky stratenú vzácnu bustu talianskeho sochára Giana Lorenza Berniniho. Clément Guenebeaud v žalobe argumentoval, že poskytol štátnym orgánom všetky potrebné informácie o umeleckom diele, na základe ktorých rezort kultúry pôvodne vývoz busty povolil. Bustu následne kúpilo Gettyho múzeum v Los Angeles za niekoľko miliónov dolárov.

Predseda senátu minulý rok v novembri v odôvodnení rozhodnutia argumentoval, že kupec vo svojej žiadosti dielo jednoznačne a správne identifikoval. Otázka skutočného autorstva diela je pritom podľa súdu stále otvorená. Ministerstvo sa pred súdom bránilo, že pôvodné povolenie na vývoz bolo vydané nezákonným spôsobom, keďže pri jeho vystavení chýbal posudok relevantného znalca. Pôvodné povolenie na vývoz bolo podľa ministerstva vydané len na dielo „podľa Berniniho“ čo znamená len na kópiu diela, nie na originál. Istotu v pôvode diela nemá ani samotný rezort kultúry, podľa ich postoja by ho bolo potrebné podrobnejšie preskúmať.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #busta Pavla V. #Busta Berniniho #kauza Bernini