Slovenskom prejde veľký konvoj americkej armády

Krajinami strednej Európy prejde v júni a júli veľký konvoj americkej armády, ktorý z Nemecka zamieri cez Českú republiku a Slovensko na spoločné cvičenie spojencov do Maďarska, Rumunska a Bulharska.

21.04.2017 17:06
debata (368)

Novinárom to povedal slovenský minister obrany Peter Gajdoš. Dodal, že včasným zverejnením údajov o presunoch vojenskej techniky chce zabrániť prípadným špekuláciám verejnosti. Podobný presun amerických vojakov predvlani sprevádzali akcie ich priaznivcov a odporcov.

Americkí vojaci sa v lete zúčastnia v Maďarsku, Rumunsku a Bulharsku jedného z najväčších tohtoročných cvičení Severoatlantickej aliancie pod názvom Saber Guardian 2017. Zapojí sa do neho viac ako 25-tisíc osôb. Návrat z cvičenia je naplánovaný na august.

Súčasťou cestného presunu americkej armády bude aj bojová technika, ako napríklad tanky. Kolóna nepôjde naraz, ale bude rozdelená do niekoľkých menších jednotiek. Slovensko sľúbilo americkým vojakom v prípade potreby logistickú podporu, ako napríklad doplnenie pohonných hmôt či ubytovanie.

České ministerstvo obrany potvrdilo, že konvoj Českou republikou prejde. „Teraz sa dohovárajú detaily, rovnako ako pri minulých prejazdoch budeme českú verejnosť včas informovať,“ dodal Vladimír Lukovský z tlačového oddelenia ministerstva obrany.

„Cez územie Slovenska bude prechádzať niekoľko stoviek kusov bojovej techniky rôzneho typu a príslušníci armády Spojených štátov. Týmto sme chceli informovať verejnosť a predísť dezinformáciám vrátane informácií, že sa chystáme na nejaký útok,“ povedal Gajdoš.

Vojenská technika americkej armády sa presúvala cez Slovensko aj v uplynulých mesiacoch. Fotky bojových vozidiel vtedy vyvolali rôzne špekulácie na sociálnych sieťach.

Väčší americký konvoj prešiel cez Slovensko na jeseň roku 2015. Na jeho príchod na Slovensko vtedy čakali desiatky priaznivcov i odporcov. Podľa Gajdoša je Slovensko pripravené na prípadné opakovanie protestov, chystaný prejazd jednotiek americkej armády cez Slovensko bude zabezpečovať polícia.

368 debata chyba
Viac na túto tému: #Americká armáda #konvoj #vojenský konvoj