Matovič sa uchyľuje k nadávkam

Prestrelka v kauze strateného účtovníctva Igora Matoviča pokračuje a Matovičovi pritom praskajú nervy.

21.04.2017 19:15
debata (292)

Nadávky „skorumpovaní hajzli a vagabundi“ adresoval ministrovi vnútra Robertovi Kaliňákovi. Ten sa spolu s policajným prezidentom Tiborom Gašparom zastal policajta, ktorý kauzu vyšetroval. Prekáža im, že Matovič na vyšetrovateľa ú­točí.

"Útočil na konkrétneho policajta, ktorý sa nevie brániť, ktorý nie je politik a ktorý ani nesmie reagovať na politikov. To je zákernosť najhrubšieho zrna,“ povedal Kaliňák. Vyšetrovateľa Štefana Menčíka vo štvrtok šéf OĽaNO ukázal na fotografii a označil ho za „poskoka“, ktorý „vygrcal pamflet“, ktorým je uznesenie o zastavení trestného stíhania vo veci strateného účtovníctva z dôvodu premlčania.

Z uznesenia vyšlo najavo, že Matovič si mal znižovať daňový základ a dopustil sa daňových podvodov. Šéf OĽaNO tvrdí, že za odmenu sa vyšetrovateľ stal šéfom Národnej protikorupčnej jednotky expozitúry Západ. Gašpar reagoval, že nešlo o ustanovenie do funkcie za odmenu a že spomínaný vyšetrovateľ má za sebou 12 rokov vyšetrovania.

Minister vnútra vyčítal Matovičovi, že zákerne útočí na ľudí. „Opýtajte sa niektorých poslancov, ktorí si ho raz alebo dvakrát dovolili kritizovať. Prišiel za nimi a mimo mikrofónov im povedal – zničím teba aj celú tvoju rodinu. To je prístup?“ pýtal sa Kaliňák. Podľa neho sa však raz pravda ukáže, „myslím si, že v jednej chvíli s tým bude priamo konfrontovaný“. Líder OĽaNO poprel, že by sa takto správal a vyzval policajného prezidenta, aby začal z úradnej moci trestné stíhanie voči nemu.

Útočil na policajta, ktorý sa nevie brániť. To je zákernosť najhrubšieho zrna.
Robert Kaliňák, minister vnútra

Minister vnútra tvrdil, že Matovič sa rozhodol ísť do politiky po tom, čo mu štát prišiel na jeho podvody. Spomenul dovoz tlačiarenského stroja zo zahraničia pre Matovičovu firmu a využívanie vozidla Škoda Fabia, ktorým si chcel znížiť daňový základ. Podľa vyšetrovateľa ním najazdil 220-tisíc kilometrov v roku 2004, ale v roku 2008 podľa údajov STK dostupných na internete mal automobil najazdených 128-tisíc kilometrov.

Podľa Kaliňáka bola obhajoba Matoviča v tejto veci „srandovná“. Šéf rezortu vnútra odmietol, že by sa Matovičovi chcel pomstiť. Ako uviedol Kaliňák, celé sa to začalo, keď si Matovič nezákonne nahral rozhovor s Radoslavom Procházkom o financovaní jeho prezidentskej kampane. Z rozhovoru vyplynulo, že sa dohovárali na objednaní časti inzercie bez dokladov v Matovičovej rodinnej firme.

Podľa Kaliňáka následne začala polícia skúmať informácie a vyžiadala si aj účtovníctvo Matovičovej firmy. Šéf Obyčajných ľudí, naopak, hovorí, že polícia ho mala preverovať už skôr, lebo napríklad informácie o kúpe tlačiarenského stroja sa preberali v parlamente už v roku 2010.

© Autorské práva vyhradené

292 debata chyba
Viac na túto tému: #účtovníctvo #Tibor Gašpar #Igor Matovič #Rober Kaliňák