Summit obmedzí dopravu v hlavnom meste

Mesto plné zahraničných delegácií, obmedzenia pre peších aj dopravu, v uliciach plno policajtov. Bratislava od nedele hostí šéfov parlamentov členských krajín Európskej únie.

23.04.2017 19:31
debata (6)

Dvojdňovej konferencie sa zúčastňuje až 300 delegátov. Jednou z najočakávanejších tém je zriadenie spoločnej kontrolnej skupiny pre kontrolu európskeho policajného úradu Europol.

Celkom 45 delegácií, z toho 29 predsedov parlamentov, medzi nimi aj novozvolený predseda Európskeho parlamentu Antonio Tajani, ktorý je vo funkcii predsedu tri mesiace. Na rokovanie mali prísť aj zástupcovia z krajín, ktoré ešte nie sú členmi EÚ, ale o vstup sa usilujú.

Návšteva európskej diplomatickej smotánky... Foto: Robert Hüttner, Pravda
policia, hrad Návšteva európskej diplomatickej smotánky postavila políciu znovu do pozoru. Snímka je spred Bratislavského hradu.

Miestom debát je Bratislavský hrad, pred ktorým boli už v nedeľu zátarasy a zhruba dvadsiatka policajtov aj s obrneným vozidlom. Muži zákona stáli na všetkých križovatkách smerom od Prezidentského paláca k hradu. Počas oboch dní je uzavretý tiež vstup do areálu Bratislavského hradu, vrátane garáží, ktoré sú vyčlenené pre delegátov.

„Národná rada pri všetkej zodpovednosti pripravila večer a najmä pondelkové podujatie, za ktoré sa Slovensko nebude musieť hanbiť,“ povedal predseda Národnej rady Andrej Danko (SNS). Pripomenul, že summit sa dotkne viacerých tém, okrem iného aj vývoja únie, brexitu či francúzskych prezidentských volieb.

"Úvodná časť pracovného programu konferencie bude zameraná predovšetkým na zhodnotenie výsledkov slovenského predsedníctva v Rade EÚ, doplnená o prezentáciu aktuálneho priebehu maltského predsedníctva v Rade EÚ,“ uviedla hovorkyňa predsedu parlamentu Eva Kliská.

Medzi najočakávanejšie témy patrí zriadenie spoločnej parlamentnej kontrolnej skupiny pre kontrolu činnosti Europolu. V Bratislave by mala padnúť zhoda na tom, podľa akých kritérií budú jednotlivých členov skupiny voliť národné parlamenty a tiež ako bude skupina fungovať.

Zuzana Gabrižová z portálu EurActiv pripomína, že ide o pravidelné stretnutie v krajine, ktorá predtým odovzdala predsedníctvo. „Tento summit neprijíma žiadne formálne závery, ktoré by akúkoľvek európsku inštitúciu k čomukoľvek zaväzovali. Jeho zmysel je skôr v tom, povzbudzovať v národných parlamentoch diskusiu o európskych témach viac ako to robia,“ ozrejmila Gabrižová.

Čo sa týka novej kontrolnej skupiny pre Europol, tak analytička si myslí, že pôjde o lepšiu informovanosť tejto policajnej inštitúcie smerom k europoslancom, tiež o efektívnejšiu výmenu informácií bezpečnostných zložiek napríklad v boji proti terorizmu."

Zmysel takýchto stretnutí je podľa nej skôr v tom, aby si národní poslanci alebo vedenia národných parlamentov uvedomovali, aké témy momentálne v Európe rezonujú a akým spôsobom sa k nim pristupuje. „Skôr je to také neformálne diskusné fórum, čo neznamená, že nie je dôležité. Má význam práve pre neformálnu výmenu a aby napríklad slovenská Národná rada videla, akým spôsobom tieto témy uchopuje napríklad francúzske Národné zhromaždenie alebo parlament. Ide skôr o politické spoznávanie sa, čo je príznačné pre mnohé európske inštitúcie,“ uzavrela Gabrižová.

Oba dni konferencie sprevádzajú aj dopravné obmedzenia v hlavnom meste. Vodiči s nimi musia počítať v pondelok v čase rannej špičky pri presune delegácií z hotelov na Bratislavský hrad a tiež poobede. „V popoludňajších hodinách môže dôjsť k čiastočným dopravným obmedzeniam pri presune delegácií z centra mesta na letisko M. R. Štefánika a hraničný prechod Jarovce-Kittsee. Dopravu v uvedených úsekoch budú usmerňovať a regulovať hliadky dopravnej polície podľa vzniknutej dopravno-bezpečnostnej situácie,“ pripomenula bratislavská policajná hovorkyňa Lucia Mihalíková.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #EÚ #dopravné obmedzenia #konferencia