V kauze nástenkový tender si štát nemôže uplatňovať náhradu škody

Štát si v kauze "nástenkový tender" nemôže uplatňovať v aktuálnom trestnom konaní náhradu škody.

24.04.2017 11:14
Marián Janušek, nástenkový tender, Pezinok,... Foto: ,
Marián Janušek (vľavo) podobne ako Igor Štefanov (vpravo) odmietol v stredu dohodu o vine a treste v kauze 'nástenkový tender'.
debata

Ako dnes skonštatovala predsedníčka senátu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, ktoré v procese vystupuje v postavení poškodeného, keďže je právnym nástupcom zaniknutého ministerstva výstavby, si nárok neuplatnilo riadne a včas. Nárok na náhradu škody si podľa zákona musí poškodený uplatniť do skončenia vyšetrovania a musí byť uplatnený voči konkrétnej osobe. Taktiež musí byť určená minimálna výška nároku. V tomto prípade sa tak podľa uznesenia súdu nestalo, pričom zástupca rezortu sa údajne nezúčastnil na preštudovaní spisu po ukončení vyšetrovania. „Uznesenie nebráni poškodenému, aby náhradu škody žiadal napríklad v civilnom konaní,“ skonštatovala predsedníčka senátu. Právny zástupca rezortu pôdohospodárstva sa v tejto veci pre médiá nevyjadril a odkázal na tlačový odbor rezortu.

Prokuratúra obžalovala päť osôb vrátane dvoch bývalých ministrov

Prokuratúra v prípade „nástenkového tendra“ v súvislosti s machináciami pri verejnom obstarávaní obžalovala päť osôb vrátane dvoch bývalých ministrov výstavby a regionálneho rozvoja za Slovenskú národnú stranu Mariána J. a Igora Š. Ďalšími obžalovaným v prípade sú Radoslav B., Tomáš L. a Zdenka K. Marián J. čelí obžalobe za zločin machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe spolupáchateľstvom v súbehu s obzvlášť závažným zločinom zneužívania právomoci verejného činiteľa a obzvlášť závažným zločinom porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku. Igor Š., Radoslav B., Tomáš L. a Zdenka K. sú obžalovaní za zločin machinácií pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe spolupáchateľstvom.

Prípad sa sa stal v roku 2007. Ministerstvo výstavby a regionálneho rozvoja vtedy zverejnilo oznam o tendri na reklamné služby v hodnote 3,6 miliardy vtedajších korún iba na nástenke na chodbe ministerstva. Ponuku zaslalo len jedno konzorcium, ktoré následne vyhralo. Dvoch spomenutých ministrov za SNS stála kauza kreslo. Tender neskôr zrušili, konzorcium však na ňom údajne stihlo zarobiť viac ako tri milióny eur.

debata chyba
Viac na túto tému: #nástenkový tender