Vandák o svojom bývalom zamestnávateľovi Matovičovi: Doteraz sa ho bojím

Pavel Vandák, ktorý odkúpil od Igora Matoviča v roku 2008 podnik Mgr. Igor Matovič – regionPRESS, tvrdí, že Matovič ho podviedol a vyzýva lídra OĽaNO na detektor lži.

24.04.2017 17:05
Pavel Vandák, regionpress, matovič Foto: ,
Pavel Vandák, ktorý od Igora Matoviča odkúpil podnik Mgr. Igor Matovič regionPRESS.
debata (265)

Ako povedal dnes novinárom, Matoviča sa bál a preto to celé skôr neohlásil na polícii. „Bojím sa ho doteraz,“ vyhlásil. Vandák vyzval Matoviča, aby ho vyzval, aby spolu išli na detektor lži. „Nech sa to ukáže. Čoho sa on bojí. Všetkých vyzýva na detektor lži. Ja chcem, aby ma Matovič vyzval na detektor lži,“ zdôraznil.

Následne zopakoval Vandák médiám to, čo tvrdil v roku 2016 pred policajným vyšetrovateľom. (O Vandákovej výpovedi čítajte v správe Vandák: Účtovníctvo Matoviča som do zberu nedal.)

Vandák sa stal po podpise zmluvy 14. augusta 2008 majiteľom podniku s účtom, na ktorom bolo viac ako 121 miliónov korún. Vandák však tvrdí, že o tom nevedel a že nikdy toľko peňazí nemal. V tom čase mal navyše zablokované všetky svoje účty pre exekúciu. Vedomosť mal len o pohľadávkach, ktoré chcel vymáhať cez dražobnú a vymáhaciu spoločnosť. Zároveň pred vyšetrovateľom zdôraznil, že neprevzal od Matoviča žiadne účtovníctvo a ani sa nikdy nezaviazal, že mu ho bude opatrovať.

„To účtovníctvo skončilo vo Vite a v živote som ho viac nevidel,“ konštatoval Vandák a potvrdil, že podpísal dva výdavkové doklady. Jeden vo výške viac ako 345-tisíc korún z roku 2008 a druhý na 5 000 eur z roku 2009. Vandák mu povedal, že nikdy takými peniazmi nedisponoval. Podpísal len to, čo mu dal Matovič. Vždy mu vraj Matovič zobral telefón. Zároveň uviedol, že podpisoval všetko, čo mu Matovič dal, pretože ten mu za to sľúbil peniaze. „Dôveroval som mu vtedy. Zarábal som u neho peniaze. Bol môj chlebodarca,“ uviedol.

Vandák nevie, prečo si Matovič vybral práve jeho, keď má mnoho zamestnancov. „On nielenže mňa, ale odžube aj vlastnú mamu. Robí podvod so svojou mamou,“ povedal Vandák v súvislosti s informáciami, že Matovič jazdil so Škodou Fabia spolu s mamou. Zároveň však poznamenal, že Matovič nikdy nejazdil na Fabii, ale Octavii. Na Fabii podľa neho jazdila len Matovičova sestra a jej manžel.

Vandák sa priznal, že ako mladý bol dvakrát trestaný. „Hanbím sa za to,“ uviedol s tým, že jeden trestný čin spáchal s tým, že niekomu z auta vytiahol benzín približne v dnešnej hodnote 100 eur. Druhý trestný čin spáchal tým, že rozbil výklad na obchode potravín. „Matovič vie na každého všetko. Vedel o tom. Nevadilo mu to, keď mi dal 40 000 korún, ktoré som mal rozniesť kolportérom?“ pýtal sa Vandák. Tvrdil, že peniaze dával kolportérom bez akéhokoľvek dokladu.

Matovič: Na detektore som už bol, teraz je na rade Fico

Matovič dnes povedal, že na detektore lži bol ako jediný politik a rovno dvakrát. „Jedna z otázok bola, či som podviedol štát pri dovoze rotačky a prešiel som. Po druhom detektore som sľúbil, že na ďalší pôjdem až potom, ako ho konečne absolvuje Robert Fico s otázkami, ktoré som mu verejne položil a za čo som mu sľúbil odškodné 500-tisíc eur. Takže poďme pekne po poriadku – teraz Robert Fico a potom pôjdem opäť ja a zodpoviem akúkoľvek otázku, aj Vandákovi,“ vyhlásil Matovič, ktorý tvrdí, že Pavla Vandáka vždy bral ako blízkeho kamaráta.

„Keďže žil v rodine ťažkého alkoholika, naša rodina sa mu snažila vždy len a len pomáhať. Aj preto som mu nakoniec bol ochotný pomôcť odpredajom mojich pohľadávok, keďže o ich vymáhanie javil dlhodobý záujem,“ uviedol líder OĽaNO s tým, že dnes je zhrozený z toho, že peniaze naozaj dokážu divy. „Vandák sa po svojom falošnom svedectve pred voľbami, ktoré dnes ako cez kopirák vlastne len zopakoval, záhadne zbavil všetkých svojich dlhov a po dnešnom výkone to už vyzerá na vilu na Belize. To, že Vandák klamal, keď tvrdil, že mi nadŕžali v banke, u notára, aj na daňovom úrade, vyvrátili počas vyšetrovania všetci spomínaní. To je dostatočným dôkazom, že ide o účelové rozprávky Smeru,“ povedal Matovič.

Líder OĽaNO zároveň zdôraznil, že z rotačky zaplatil ešte vyššiu daň ako mu pôvodne daňový úrad vymeral, len o rok neskôr, a odobrilo mu to aj Počiatkovo aj Miklošovo ministerstvo financií. „Spochybňujú množstvo kilometrov na Fabii, čím som mal okradnúť štát o 12-tisíc eur pri 500 miliónoch korún, ktoré som na daniach a odvodoch zaplatil. Smiešne a neuveriteľné zároveň, akú nadprácu a zneužívanie polície dokáže páchať Smer pre 12-tisíc eur vraj nezaplatenej dane spred 13 rokov.

Niečo veľké zrejme treba prekryť, alebo súrne potrebujú vymyslieť alibi, aby mi mohli vziať mandát,“ vyhlásil Matovič s tým, že keď Vandák tvrdí, že sa ho bojí, tak by ho chcel na niečo upozorniť. „Ľudia, ktorým teraz za judášsky groš slúži, sú ho schopní ako nepohodlného svedka po použití bez akýchkoľvek problémov navždy „znezvestniť“. Preto by som bol na jeho mieste veľmi opatrný, lebo skorumpovaná mafia, ktorá nám vládne, cíti, že žúrka za peniaze ľudí sa blíži ku koncu a nezastavia sa pred ničím,“ dodal.

265 debata chyba
Viac na túto tému: #Igor Matovič #detektor lži #Pavel Vandák