Kauza Weiss mladší: Uniklo uznesenie prokurátora o tom, ako sa skutok nestal

Okresná prokuratúra začiatkom apríla zastavila trestné stíhanie v prípade futbalistu Vladimíra Weissa ml., ktorý podľa polície šoféroval pod vplyvom alkoholu s tým, že skutok sa nestal. Ešte v ten istý deň vydal generálny prokurátor Jaromír Čižnár pokyn na preskúmanie zákonnosti rozhodnutia svojich podriadených.

25.04.2017 10:45
debata (50)

Teraz sa na verejnosť dostalo uznesenie prokurátora, ktoré na svojom blogu zverejnila novinárka na voľnej nohe Júlia Mikolášiková.

Futbalista podľa polície sedel za volantom terénneho auta vlani v októbri, keď ho zastavila hliadka v bratislavskom Starom Meste. V aute bol spolu s ďalšími deviatimi ľuďmi. Odmietol fúkať, a tak ho vyšetrovateľ v marci obvinil, že jazdil opitý. Prokurátor napokon stíhanie zastavil. Oprel sa okrem iného aj o výpovede troch Weissových spolujazdcov, ktorí tvrdili, že futbalista nešoféroval. Napokon sa na verejnosť dostalo aj video, ktoré ukázalo, že 27-ročný športovec za volantom bol a na mieste vodiča nebol sám. V prípade traja svedkovia vypovedali v prospech Weissa s tým, že nešoféroval pod vplyvom alkoholu. Policajt, ktorý na mieste vtedy bol, tvrdil opak.

Mikolášiková v blogu uvádza, že získala uznesenie prokurátora Okresnej prokuratúry Bratislava 1 Stanislava Leša. Z dokumentu vyplýva, že policajt, ktorý prípad riešil, podal návrh na podanie obžaloby. Prokurátor podľa autorky „zotrel policajta aj Weissa“.

„Po skončení vyšetrovania poverený príslušník ali­bisticky predložil na tunajšiu prokuratúru návrh na podanie obžaloby. Hoci vo veci bolo vykonané rozsiahle dokazovanie, ďaleko nad rámec primeraný povahe skutku a aplikovanej právnej kvalifikácii (vyšetrovací spis má 208 strán), takýto návrh nie je podložený žiadnym dôkazom, ktorý by postavenie obvineného pred súd odôvodňoval,“ napísal prokurátor Lešo.

Ďalej uvádza, že výsluchy svedkov aj futbalistu boli neprofesionálne a „bez zjavnej snahy zistiť a zadokumentovať podstatné skutočnosti pre posúdenie veci“.

Prokurátor dospel k záveru, že obvinený Weiss v kritickom čase auto nešoféroval a nemusel sa tak podrobiť vyšetreniu na zistenie návykovej látky. „V prospech takéhoto tvrdenie svedčia dôkazy, vykonané po vznesení obvinenia. Vo svetle konštatovaného preto pôsobí návrh povereného príslušníka na podanie obžaloby rýdzo alibisticky,“ napísal Lešo.

Podľa spisu môže byť jedným z vysvetlení aj to, že Weiss „ako osoba verejne známa v športovej a fanúšikovskej obce rešpektovaná a uznávaná sa domnieval, že váhou svojej povesti situáciu, v ktorej sa ocitli, dokáže zvládnuť a vyriešiť pre seba aj pre svedka,“ uvádza v spise.

50 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimír Weiss ml.