V súvislosti s organizáciou podujatí rezortu zahraničia nezistili porušenie zákona

Veľa kriku pre nič? Úrad pre verejné obstarávanie vyvracia pochybnosti bývalej zamestnankyne rezortu diplomacie Zuzany Hlávkovej a mimovládnej Transparency International Slovensko, ktorí obvinili ministerstvo z netransparentnosti a šafárenia v rámci zabezpečenia slovenského predsedníctva v Rade EÚ. Podľa úradu zákon porušený nebol a pri kontrolovaných podujatiach vylúčil ich predraženie.

26.04.2017 13:34 , aktualizované: 17:34
debata (10)

V hľadáčiku boli dve bratislavské akcie, prvá pod názvom Európa na Slovensku predstavila vlani v júni logo predsedníctva v historickej budove Slovenského národného divadla. Pripravila ju agentúra Evka. Druhým podujatím bol júlový otvárací koncert na Námestí M. R. Štefánika pod taktovkou agentúry Viva Musica!. Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) preveroval výber oboch firiem a zmluvy o spolupráci a realizácii podujatia, ktoré s nimi uzatvorilo ministerstvo zahraničných vecí. Požiadal ho o to sám rezort po tom, čo Hlávková verejne vystúpila s kritikou. Výsledky kontroly úrad zverejnil včera.

Ani v jednom prípade nenašiel porušenie zákona, ktoré malo alebo mohlo mať vplyv na výsledok verejného obstarávania. Vyvrátil tak aj podozrenia o predražených nákladoch pri organizovaní kultúrnych projektov. „Vykonanou kontrolou, najmä overením oprávnenosti aplikácie výnimky z pravidiel a postupov vo verejnom obstarávaní a posúdením súladu zvoleného postupu kontrolovaného pri uzatváraní zmluvy so zákonom o verejnom obstarávaní, nebolo z predloženej dokumentácie zistené porušenie zákona o verejnom obstarávaní,“ uviedol v stanovisku ÚVO.

„Som rád, že Úrad pre verejné obstarávanie potvrdil odôvodnenosť a oprávnenosť postupov, ktoré sme použili pri obstarávaní týchto služieb. Hoci sme o tom nikdy nepochybovali, je dobré, že teraz máme v rukách dokument vydaný nezávislým kontrolným orgánom, ktorý túto skutočnosť potvrdzuje,“ reagoval minister diplomacie Miroslav Lajčák (Smer). Poznamenal, že kým v zahraničí na adresu nášho predsedníctva v Rade EÚ počúva len samé chvály, doma znášal kritiku a nelichotivé prívlastky za údajnú netransparentnosť a predražovanie. „Moji priatelia sa čudovali, prečo nereagujem ostrejšie. Dôvod bol a stále je jednoduchý – som presvedčený, že v tejto veci musia hovoriť fakty, a nie pocity,“ napísal na svojom fejsbukovom profile. Faktom podľa neho je, že minimálne vo dvoch medializovaných prípadoch – týkajúcich sa zákaziek pre agentúry Evka a Viva Musica! – rezort neporušil zákon o verejnom obstarávaní.

Podozrenia o predraženom podujatí a netransparentných nákupoch predstavili vlani v novembri Transparency International Slovensko spolu so Zuzanou Hlávkovou. Kultúrne projekty sa podľa nich mali meniť a ich rozpočty zvyšovať. Obvinenia z nehospodárnosti sa týkali nielen úvodného podujatia k slovenskému predsedníctvu, ale aj obstarávania výroby reklamných spotov.

Pôvodný agentúrny text sme nahradili článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

10 debata chyba
Viac na túto tému: #ministerstvo zahraničných vecí