Na obálkovú aféru sa pozrie prokuratúra

V afére okolo otvárania listov kvôli bezpečnosti poslancov po kritike Obyčajných ľudí nastal obrat. Sporným rozhodnutím šéfa kancelárie Národnej rady sa zaoberá aj Generálna prokuratúra.

26.04.2017 14:36 , aktualizované: 19:00
debata (279)

Vybratí zamestnanci parlamentu už nebudú v podateľni môcť otvárať poštu zákonodarcov, ako to doteraz robili na základe rozhodnutia šéfa Kancelárie Národnej rady Daniela Guspana. Opozícia viní za celú kauzu jeho nadriadeného, teda predsedu snemovne Andreja Danka, a chce preto Danka odvolávať na mimoriadnej schôdzi.

Škandál vypukol po tom, čo sa ukázalo, že pracovníci podateľne otvárali všetky listy adresované poslancom, pri ktorých nebol uvedený odosielateľ alebo bola odosielateľom fyzická osoba. Vyplývalo to z nariadenia o bezpečnosti. Po kontrole dali na obálku pečiatku – otvorené z bezpečnostných dôvodov. Takisto postupovali aj pri listoch, kde boli vulgarizmy. Tie mali byť podľa spomínaného nariadenia tri mesiace archivované a potom skartované. Opozícia však tvrdí, že ide o zásah do listového tajomstva a pracovníci podateľne Národnej rady nemajú čo čítať osobnú poštu poslancov. Po tejto kritike kancelár Guspan v stredu rozhodol, že tento postup pozastaví.

Kancelária parlamentu hovorí, že vychádzala z usmernenia ministerstva vnútra

„Odmietam všetky tvrdenia o tom, že predseda parlamentu Andrej Danko rozhodol o tomto nariadení alebo akýmkoľvek spôsobom zasahuje do korešpondencie poslancov, keďže prijímanie akýchkoľvek rozhodnutí Kancelárie Národnej rady nie je v žiadnej kompetencii predsedu Národnej rady,“ bránil sa Guspan. Za klamstvá označil tvrdenia, že korešpondenciu poslancov čítajú zamestnanci podateľne.

Kancelária parlamentu hovorí, že vychádzala z usmernenia ministerstva vnútra a Úradu na ochranu ústavných činiteľov, a preto riešila poslaneckú poštu. Dôvodom takéhoto postupu boli opakované doručenia listových zásielok s nebezpečným materiálom, konkrétne išlo o stopové rádioaktívne prvky. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer) však označil rozhodnutie Guspana o listoch za „úradnícku iniciatívu“. Ostrejší bol jeho stranícky kolega, minister kultúry Marek Maďarič. „Aby nejaký úradník otvoril list adresovaný konkrétnej osobe, prečítal si jeho obsah a na základe svojho subjektívneho uváženia ho dal na spracovanie, to je nonsens,“ vyhlásil Maďarič. Ministerka spravodlivosti Lucia Žitňanská (Most-Híd) sa vyjadrila o „priveľkej horlivosti“ a nedostatku znalosti pre primeranú proporciu medzi bezpečnosťou a ochranou súkromia.

Líder Obyčajných ľudí Igor Matovič tvrdí, že poslancom sa listy otvárali už pred 7. aprílom, odkedy je v platnosti rozhodnutie kancelára parlamentu. Vychádzal z informácií, ktoré mu poskytli v podateľni.

Opozícia vidí za touto kauzou priamo šéfa parlamentu Danka

Fakt je, že v usmernení rezortu vnútra sa nehovorí o tom, že k poslancom sa nemá dostať pošta s vulgárnym obsahom. Hovorkyňa parlamentu Zuzana Čižmáriková ešte v utorok vysvetľovala, že ide prevažne o pohľadnice a poslanci si ich odmietajú brať. Poslanci Obyčajných ľudí však včera hovorili, že si nikdy neodmietli nejakú poštu zobrať.

Opozícia vidí za touto kauzou priamo šéfa parlamentu Danka. SaS ho vyzvala, aby prevzal zodpovednosť „za cenzúru najhrubšieho zrna a bezprecedentný spôsob porušenia ústavného práva a odstúpil z funkcie predsedu parlamentu“. „Na zisťovanie obsahu zásielok z hľadiska bezpečnosti a s ohľadom na udržanie listového tajomstva slúžia skenery,“ uviedla v stanovisku SaS. OĽaNO a jeho šéf Igor Matovič avizujú zber podpisov na zvolanie mimoriadnej schôdze s návrhom na Dankovo odvolanie, ak sám do piatka poludnia neodíde z čela parlamentu.

Rozhodnutím šéfa kancelárie parlamentu sa zaoberá prokuratúra

O tom, ako ďalej s listovými zásielkami, sa má hovoriť na poslaneckom grémiu. Sporným rozhodnutím Guspana sa zaoberá aj Generálna prokuratúra. Na otázku Pravdy, či pôvodné Guspanovo rozhodnutie bolo zákonné, prokuratúra reagovala, že už požiadala o súčinnosť kanceláriu parlamentu. „Po zaobstaraní relevantných informácií rozhodne o ďalšom postupe,“ uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

© Autorské práva vyhradené

279 debata chyba
Viac na túto tému: #OĽaNO #Igor Matovič #Andrej Danko #Kancelária NR SR