Fico: Slovensku sa ekonomicky darí. Pocíti to každý Slovák

Vláda chce výraznejšie zvýšiť minimálnu mzdu, zaviesť štedrejšie odmeňovanie za prácu v noci, stanoviť príplatky za prácu v sobotu a nedeľu, či zaviesť príplatok na podporu mobility za prácou.

28.04.2017 13:35 , aktualizované: 20:30
debata (360)
Pravda 0429 04 XXXX0 CMYK

Na piatkovej tlačovej besede to uviedol premiér Robert Fico. „Ak sa darí ekonomike a štátu, je potrebné tieto výsledky pretaviť do zlepšenia života ľudí,“ povedal.

Podľa Fica by bolo ideálne, keby v určitom okamihu minimálna mzda predstavovala 60 % z priemernej mzdy na Slovensku. „Netvrdím, že to dokážeme hneď v roku 2018, ale chceme, aby rast minimálnej mzdy v roku 2018 bol tak dynamický, že sa budeme blížiť k 500 eurám,“ tvrdí Fico.

Kabinet sa podľa neho zaoberá aj zvýšením príplatkov za prácu v noci. „Domnievame sa, že ekonomická situácia u našich zamestnávateľov je tak dobrá, že môžeme pristúpiť k podstatne štedrejšiemu odmeňovaniu ľudí, ktorí prídu do roboty večer o desiatej a zostanú do rána do šiestej,“ zdôraznil predseda vlády.

Ukotviť prácu cez víkend do zákonníka

Upozornil tiež na to, že v súčasnosti neexistujú v Zákonníku práce ustanovenia, ktoré by zvýhodňovali prácu zamestnanca v sobotu a nedeľu a za prácu cez sviatky sú len 50-percentné príplatky. „Ak na štátny sviatok sú ľudia doma a ide im normálne plat, myslím si, že ten, kto musí ísť do roboty cez štátny sviatok, by mal dostať dvakrát toľko,“ povedal Fico.

Podľa Fica by bolo ideálne, keby v určitom... Foto: SITA, Peter Maďar
fico, richter Podľa Fica by bolo ideálne, keby v určitom okamihu minimálna mzda predstavovala 60 % z priemernej mzdy na Slovensku. "Netvrdím, že to dokážeme hneď v roku 2018, ale chceme, aby rast minimálnej mzdy v roku 2018 bol tak dynamický, že sa budeme blížiť k 500 eurám," tvrdí Fico.

To isté sa podľa neho týka aj príplatkov za prácu v sobotu a nedeľu. „Dajme ľuďom najavo, že si ich prácu počas víkendu vážime,“ tvrdí. Vláda tiež plánuje zaviesť príplatok pri cestovaní za prácu. „Presne nastavíme v Zákonníku práce, že kto cestuje za prácou a prekročí nejakú kilometrovú hranicu, tak tam pomenujeme, aký príplatok tento človek dostane za chodenie za prácou,“ povedal.

Na pleciach zamestnávateľov

Podľa Fica ide o opatrenia, ktoré nebudú mať zásadný vplyv na štátny rozpočet. „V podstate tieto rôzne príplatky budú predovšetkým hradiť zamestnávatelia,“ upozornil. Na tieto témy už podľa neho s ministrom práce a sociálnych vecí Jánom Richterom diskutovali zamestnávatelia aj odborári. „Sú na to celkom normálne rozdielne názory,“ povedal.

Odborári podľa Fica tieto kroky vítajú a zamestnávatelia „s tým majú určité ťažkosti“. V pondelok 1. mája na Sviatok práce chce Fico na straníckom stretnutí v Nitre všetky tieto opatrenia predstaviť detailnejšie.

Pri presadzovaní spomínaných zmien vláda nemôže počítať s podporou zamestnávateľov. "Približne posledných 10 rokov sa minimálna mzda zvyšuje rozhodnutím vlády a je otázne, či má pre nás vôbec význam zúčastňovať sa na týchto rokovaniach. Dlhodobo totiž upozorňujeme, že prudký nárast minimálnej mzdy ublíži malým podnikateľom z chudobných slovenských regiónov,“ povedal tajomník Republikovej únie zamestnávateľov Martin Hošták. Ten upozorňuje, že príliš vysoká minimálna mzda spôsobí problémy pri opätovnom návrate krízy. "V najbližších dvoch rokoch sa stále počíta s hospodárskym rastom, ale recesia sa môže vrátiť už o štyri roky. Potom bude vysoká minimálna mzda veľký problém a pravdepodobne spôsobí prepúšťanie ľudí,“ dodal Hošták.

(bt, hdm, pravda)

Ako uviedol minister práce a sociálnych vecí Ján Richter, so sociálnymi partnermi sa dohodol na potrebe ďalších analýz v súvislosti s avizovanými príplatkami. „Otvoril som aj otázku možnej otcovskej dovolenky,“ povedal.

Upozornil na to, že Európska komisia v návrhu Európskeho piliera sociálnych práv členským krajinám únie odporúča zaviesť 10-dňovú otcovskú dovolenku a taktiež stanoviť právo otca do 12 rokov veku dieťaťa čerpať štvormesačnú dovolenku. „Je to veľmi vážna výzva, ktorou sa promptne zaoberáme a máme záujem túto problematiku riešiť,“ dodal šéf rezortu práce a sociálnych vecí.

360 debata chyba
Viac na túto tému: #práca #zákonník práce #pracovný trh #trh práce