Slovensko sa podľa Fica bude musieť pozrieť na mimovládky

Slovensko sa pravdepodobne bude musieť pozrieť na mimovládne organizácie, na to, kto ich financuje a aké majú pozadie. Vyhlásil to premiér Robert Fico po summite v Bruseli.

29.04.2017 20:38
debata (147)

„Myslím si dokonca, že tieto mimovládne organizácie všade tam, kde budú vystupovať a kde budú pôsobiť, budú musieť uvádzať, z akej krajiny dostávajú peniaze, kto stojí za nimi, aby sme vedeli, kto je kto, lebo potom zistíme, že sa tu organizujú nejaké stretnutia na uliciach a stoja za tým mimovládne organizácie zo zahraničia,“ povedal Fico. Povedal to v súvislosti so zákonom o financovaní mimovládnych organizácií v Maďarsku, ktorý ohrozuje fungovanie Stredoeurópskej univerzity. Podľa maďarského zákona by niektoré mimovládky museli byť označené za zahraničných agentov. Podobný zákon platí v Rusku.

„Preto to, čo sa deje v Maďarsku, bude pravdepodobne témou, ktorá sa dotkne aj ostatných členských štátov EÚ a budeme sa musieť s touto otázkou transparentnosti pôsobenia mimovládnych organizácií vysporiadať,“ dodal premiér s tým, že nechce komentovať vnútorné veci ani Maďarska, ani ďalších krajín Visegrádskej štvorky.

Maďarský premiér Viktor Orbán sa v Bruseli okrem summitu zúčastnil aj na zasadnutí frakcie ľudovcov. Prisľúbil im, že splní požiadavky Európskej komisie, medzi ktoré tiež patrí, aby nezatvoril Stredoeurópsku univerzitu financovanú americkým filantropom Georgeom Sorosom.

147 debata chyba
Viac na túto tému: #Robert Fico #mimovládne organizácie