Svetoznámy šľachtic Albert II. je na Slovensku už tretíkrát

Dva razy prišiel ako korunný princ, teraz pricestoval ako panovník.

02.05.2017 14:30 , aktualizované: 03.05.2017 09:03
debata (9)

Monacké knieža Albert II. je na dvojdňovej návšteve Slovenska, ktoré už spoznal v máji 2002 a v októbri 2006 sa sem vrátil. Monarchu, ktorý vládne od jari 2005, prijali prezident Andrej Kiska aj premiér Robert Fico. V Bratislave v utorok zašiel na Devín, kde sa zastavil pri pamätníku Brána slobody. V stredu navštívi múzeum Danubiana v Čunove a spozná aj viacúčelový športový areál v Šamoríne.

Monacké knieža Albert II. si na Devíne... Foto: Ivan Majerský, Pravda
princ Albert, monacke knieza, devin, luk, Monacké knieža Albert II. si na Devíne zastrieľal z luku.

Albert II., ktorý má 59 rokov, síce riadi trpasličí štát, ale patrí k najbohatším monarchom na svete. Jeho bohatstvo sa odhaduje na miliardu eur.

Angažuje sa v ochrane životného prostredia a má povesť nadšeného športovca. V najlepších rokoch päťkrát za sebou reprezentoval Monako na zimnej olympiáde ako bobista. Rád lyžuje a pláva, vie šermovať, výborne zvládol aj bojové športy. V džude získal čierny pás.

Súkromný život Alberta II. sa spája s viacerými ľúbostnými románikmi, ale dlhé roky sa ani jeden neskončil svadbou. Muž, o ktorom sa hovorievalo ako o jednom z najžiadanejších starých mládencov, nakoniec zakotvil v manželskom zväzku s bývalou skvelou plavkyňou Charlene Wittstockovou z Juhoafrickej republiky (má 39 rokov). Zosobášili sa v lete 2011, v decembri 2014 porodila dvojčatá – dievčatko a chlapčeka.

Už ako malé deti ich Albert II. zaúča do diania vo svete: „Už vedia, kto je Donald Trump. Aj kto je francúzsky prezident. Opýtajte sa ich, kto je šéf Kremľa. Odpovedia, že Vladimir Putin,“ pochválil sa v nedávnom rozhovore pre časopis People.

Počas dvoch predchádzajúcich návštev Slovenska bol svetoznámy šľachtic nielen v Bratislave – v roku 2002 v Banskej Štiavnici sfáral do bane a vybral sa aj do Košíc a Medzeva, kde mal v programe tiež prehliadku stredovekého hámra. V roku 2006 bol na medzinárodnom festivale filmov o trvalo udržateľnom rozvoji Ekotopfilm. „Svojou expedíciou na severný pól poukázal na negatívne dôsledky globálneho otepľovania planéty,“ zdôvodnil vtedy festivalový výbor, prečo mu udelil poctu s názvom Honour of Ekotopfilm.

Pôvodnú agentúrnu správu sme nahradili autorským článkom z denníka Pravda.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Monako #Albert II. #Andrej Kiska #knieža