Kočner sa opäť súdi s Markízou. Žiada 70 miliónov za Ruskove zmenky

Firma podnikateľa Mariána Kočnera žaluje televíziu Markíza. Podľa neho firma žiada vyplatenie zmeniek, ktoré vystavil ešte v júni 2000 bývalý riaditeľ televízie Pavol Rusko. Štyri zmenky za spolu 69 miliónov eur mali byť garantované spoločnosťou Markíza, za ktorú sa podpísal aj Rusko ako vtedajší akcionár.

03.05.2017 12:47
marián kočner Foto: ,
Marián Kočner vyžaduje od Markízy 70 miliónov eur.
debata (53)

Podľa informácií týždenníka Trend Kočnerova spoločnosť Správa a inkaso zmeniek podala na súd žaloby ešte vlani. Žalovaným je v prvom rade P. Rusko a v druhom Markíza, ktorá za zmenky mala ručiť. Kočnerove finančné požiadavky Markíza odmieta a pravosť zmeniek spochybňuje. „Využijeme všetky možnosti, ktoré máme k dispozícii, aby sme ochránili našu spoločnosť pred fiktívnymi nárokmi. Neveríme, že by hociktorá z týchto zmeniek bola autentická a pravá, čo na súde aj dokážeme,“ cituje týždenník právneho zástupcu Markízy Tomáša Kamenca.

M. Kočner a bývalý šéf televízie sa k súdnemu konaniu nevyjadrili. Neodpovedali ani na otázku, či zmenky súvisia so starou kauzou a za akých okolností boli vydané. „Nebudem sa vyjadrovať, nehnevajte sa, všetko sa dozviete na súde,“ reagoval Rusko.

Čo je obsahom zmeniek, sa spoločnosť Markíza – Slovakia dozvedela len koncom minulého roka. Dve zmenky nadobudli splatnosť už v júni 2015 a ďalšie dve boli vydané ako bianko zmenky. Doplnená do nich bola suma a splatnosť – máj 2016. Pôvodnými majiteľmi mali byť Marián Kočner a jeho bývalý spoločník Štefan Ágh ako fyzické osoby. Obaja kedysi vlastnili firmu Gamatex.

Zmenky nie sú v účtovných knihách Markízy

Zmenky nie sú evidované v účtovných knihách Markízy a nezistil ich ani právny audit, keď CME televíziu kupovala. „Súčasný spoločník Markíza – Slovakia, spol. s.r.o. ako ani spoločnosti, od ktorých boli nadobudnuté obchodné podiely, neboli v rámci transakčnej dokumentácie informované o existencii zmeniek, prípadne akomkoľvek riziku, ktoré by malo hroziť z dôvodu ručenia za záväzky Pavla Ruska,“ povedal právnik Markízy.

Začiatkom milénia, keď CME preberala podiely v Markíze, bol jej konateľom Ján Kováčik. Ten potvrdil, že o Ruskových zmenkách nevedel. Rovnako sa mala vyjadriť Sylvia Volzová, ktorá s P. Ruskom Markízu vlastnila.

Zmenky sú z roku 2000

P. Rusko mal zmenky podpísať 11. júna 2000. Práve v tom čase uzavreli predstavitelia Markízy s firmou Gamatex, ktorá patrila M. Kočnerovi a Š. Ághovi, dohodu. Ukončili dvojročný súboj o ovládnutie televízie. Podnikatelia, ktorí cez Gamatex vlastnili pohľadávku voči televíznej spoločnosti, dostali vyplatené peniaze. Prestali sa o Markízu zaujímať a Gamatex šiel postupne do likvidácie.

Podľa dostupných informácií by mali byť všetky záväzky bývalého riaditeľa aj Markízy voči M. Kočnerovi z tejto transakcie uhradené. Pohľadávka bola podľa viacerých zdrojov vo výške 80 miliónov korún aj s úrokmi (2,65 milióna eur). P. Rusko v rozhovore v roku 2001 uviedol, že urovnanie sporu stálo do sto miliónov korún. Tvrdil, že peniaze zaplatila CME.

O Ruskových zmenkách rozhoduje Okresný súd Bratislava V. Hoci platí, že spisy sa prideľujú elektronicky, až tri zo štyroch Kočnerových žalôb pripadli jednému sudcovi – Michalovi Sobolovskému. Sudcom sa stal mesiac predtým, ako M. Kočner žaloby podal.

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Markíza #zmenky #Marian Kočner #Pavol Rusko