Opozícia sa k odvolávaniu Danka nedostala, koalícia schôdzu zablokovala

Jediným bodom programu 16. schôdze Národnej rady SR bol návrh skupiny poslancov na odvolanie predsedu parlamentu Andreja Danka za otváranie listových zásielok adresovaných poslancom NR SR.

04.05.2017 08:48 , aktualizované: 10:40
debata (130)

Parlament nebude hlasovať o odvolávaní predsedu NR SR Andreja Danka. Koaliční poslanci nehlasovali za program mimoriadnej schôdze a zablokovali tak snahu opozície odvolať Danka pre kauzu otvárania listových zásielok.

V pléne bolo prítomných 131 poslancov, no program schôdze nepodporila nadpolovičná väčšina prítomných zákonodarcov. Za program zahlasovalo iba 54 poslancov.

Za program hlasovali poslanci za klub OĽaNO-NOVA, SaS, ĽSNS, Sme rodina a väčšina nezaradených poslancov. Proti programu boli poslanci vládnej koalície za Smer-SD, SNS a Most-Híd. Nezaradená poslankyňa Martina Šimkovičová sa hlasovania zdržala.

Glaváč: Schôdza mala niečo prekryť

Schôdzu zvolal podpredseda parlamentu Béla Bugár. Aby mohla byť schôdza otvorená, v pléne musela byť prítomná nadpolovičná väčšina všetkých poslancov a z nich musela otvorenie rokovania podporiť nadpolovičná väčšina.

Podľa predsedu poslaneckého klubu Smeru Martina Glváča schôdza mala slúžiť len na prekrytie niečoho. Ako povedal Glváč dnes novinárom, celý návrh na zvolanie schôdze je klamstvo a dezinformácia. „Sú to len domnienky Igora Matoviča,“ povedal.

Smer podľa Glváča nepodporil schôdzu, lebo pod návrhom na jej zvolanie boli podpísaní poslanci, z ktorých jeden odpočúval kamaráta (Matovič – poznámka SITA), ďalší odpočúval novinárov a sekretárku (Ľubomír Galko – poznámka SITA), ďalší použil neoprávnene bankové výpisy (Jozef Rajtár – poznámka SITA) a ďalší je ŠTB-ák (Ján Budaj – poznámka SITA).

Trnavský Fittipaldi

Glváč tiež upozornil, že na schôdzu neprišli ani jej zvolávatelia, ako napríklad predseda poslaneckého klubu OĽaNO Richard Vašečka, alebo Jozef Rajtár z SaS.

Koalícia podľa podpredsedu SNS Antona Hrnka nie je ochotná zakrývať machinácie Matoviča, ktorého nazval trnavským Fittipaldim. „Najazdiť 600 kilometrov denne 365-krát za sebou to nedokáže ani Emerson Fittipaldi . Rozmýšľam, či by sme takýmto jazdcom nedali titul trnavský Fittipaldi. Zaoberať sa jeho problémami, aby zatajil svoje daňové machinácie vecami, ktoré tu existovali aj v 90-tych rokoch, pretože bezpečnosť poslancov je dôležitejšia ako paranoja Matoviča,“ vyhlásil pred novinármi Hrnko. Kontrolovanie vulgarizmov v listoch nie je podľa neho politická záležitosť, ale je to vec úradníkov.

Vedúci kancelárie NR SR Daniel Guspan by si mal podľa Hrnka vyhodnotiť, čo sa stalo. Podľa neho otváranie obálok sa v parlamente dialo už za Viliama Šalgoviča, ale aj Ivana Gašparoviča, Rudolfa Schustera, Františka Mikloška. „Ale po politickej stránke je všetko v poriadku,“ konštatoval s tým, že aj on dostával otvorené listy z bezpečnostných dôvodov. „Nechcem prísť o prsty,“ vyhlásil.

Peter Pčolinský z hnutia Sme rodina považuje za divné, že Andrej Danko na schôdzu neprišiel. Podľa neho mal prísť vysvetliť a uviesť svoje argumenty. Podľa neho ak Danko tvrdí, že o otváraní listov nevedel, mal by zvážiť odvolanie Guspana.

Zvyšovanie politickej nervozity

Predseda vlády a zároveň predseda najsilnejšej vládnej strany Robert Fico avizoval už skôr, že Smer-SD nepodporí program mimoriadnej schôdze.

„Považujem za absolútne nemiestne takto zneužívať inštitúty odvolávania v parlamente,“ povedal minulý týždeň. „Nevidím absolútne žiadny dôvod na mimoriadnu schôdzu o odvolávaní predsedu parlamentu. Smer nedovolí, aby tu niekto utilitárne zneužíval inštitúty odvolávania na zvyšovanie politickej nervozity. Smer nikdy nepodporí takúto schôdzu. Keďže na tejto schôdzi sa musí schvaľovať program, Smer nikdy nepodporí schválenie programu, teda sa nebude konať. Toto je politika nenávisti opozície. Opozícia nič iné nemá,“ vyhlásil Fico.

Opozícia: Dankova zodpovednosť

O otváraní obálok v utorok 25. apríla informoval predseda hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič.

Informoval, že v Rozhodnutí na zabezpečenie manipulácie s doručenými zásielkami v súvislosti s výskytom zásielok s nebezpečným materiálom zo 7. apríla, ktoré vydal vedúci Kancelárie NR SR Daniel Guspan, sa píše, že zamestnanci podateľne sú povinní „otvoriť obyčajné listové zásielky adresované na poslanca NR SR, pri ktorých nie je uvedený odosielateľ alebo je odosielateľom fyzická osoba“.

Následne takúto obálku dostane poslanec otvorenú s pečiatkou „Otvorené z bezpečnostných dôvodov“. Ďalej z rozhodnutia vyplývalo, že „zásielky, ktoré obsahujú vulgarizmy alebo majú dehonestujúci charakter, zamestnanec podateľne nezaeviduje ani nepostúpi adresátovi, ale ich na tri mesiace odloží a po tejto lehote skartuje“. Podľa opozície je za rozhodnutie zodpovedný Danko.

Poštu s vulgarizmami doručujú

Národná rada minulý týždeň informovala, že kancelár Daniel Guspan toto rozhodnutie pozastavil. „Napriek tomu, že bodom č. 5 sme v dobrom úmysle chceli pomôcť poslancom s poštou s vulgárnym obsahom, realizácia tohto bodu bude až do poslaneckého grémia pozastavená. Všetka pošta s dehonestujúcim obsahom bola už poslancom rozdistribuovaná.

„Odmietam všetky tvrdenia o tom, že predseda parlamentu Andrej Danko rozhodol o tomto nariadení, alebo akýmkoľvek spôsobom zasahuje do korešpondencie poslancov, keďže prijímanie akýchkoľvek rozhodnutí Kancelárie NR SR nie je v kompetencii predsedu NR SR. Zároveň dôrazne odmietam klamstvá, že korešpondencia poslancov je čítaná zamestnancami Kancelárie Národnej rady SR,“ napísal Guspan vo vyhlásení.

130 debata chyba
Viac na túto tému: #parlament #NR SR #odvolávanie #mimoriadna schôdza #Andrej Danko