Dobrovoľní regrúti si prilepšia

Za 11 týždňov vojenského drilu by mali dostať regrúti viac ako 550 eur. Na dobrovoľnom výcviku získajú zručnosti, ktoré im pomôžu, ak sa budú uchádzať o miesta policajtov či hasičov.

05.05.2017 14:00
vojaci, vojenčina, dobrovolna vojenská služba Foto: ,
Záujemcovia o dobrovoľnú vojenčinu si mohli vlani v januári v Leviciach vyskúšať, čo ich počas trojmesačného výcviku čaká.
debata (3)

Dobrovoľná vojenčina by mala byť pre mladých ľudí atraktívnejšia. V parlamente je novela zákona o dobrovoľnej vojenskej službe, ktorá zvyšuje žold za celý výcvik zo súčasných 375 eur na viac ako 550 eur. Novela prešla parlamentným brannobezpečnostným výborom a v pléne sa v prvom čítaní ocitne na najbližšej schôdzi.

Rezort obrany plánuje aj finančnou motiváciou pritiahnuť viac záujemcov. Za pôvodných podmienok sa ich do pilotného projektu z roku 2015 prihlásilo viac ako 400, skončilo len 31. Ministerstvo dúfa, že teraz ročne prejde výcvikom 150 ľudí. Okrem vyššieho žoldu sa znižuje dĺžka výcviku z 12 na 11 týždňov.

S náborom dobrovoľníkov na regrutačných skupinách sa začalo už tento týždeň, záujemcovia môžu posielať žiadosti. Potrvá do 9. júna. Výcvik je naplánovaný v rozmedzí augusta až októbra, bude sa konať v martinskej vojenskej základni.

Absolventi tohto kurzu získajú nielen fyzickú kondíciu, ale aj vedomosti, ktoré im môžu pomôcť, ak budú hľadať prácu v armáde, polícii alebo u hasičov. „Absolvent dobrovoľnej vojenskej prípravy, ktorý sa v prípade záujmu bude uchádzať o štátnu službu v Ozbrojených silách, bude po splnení zákonných podmienok prijatý do dočasnej štátnej služby bez vykonania prípravnej štátnej služby. To znamená, že už nemusí absolvovať základný vojenský výcvik,“ objasnila hovorkyňa rezortu obrany Danka Capáková.

V prípade, že sa budú uchádzať o pracovné miesta medzi hasičmi či policajtmi, budú musieť prejsť konkurzom ako všetci ostatní. „Nemôžeme zvýhodňovať žiadnych uchádzačov a ani upúšťať od zákonných podmienok na prijatie. Výhodou úspešného ukončenia výcviku dobrovoľnej vojenskej služby však môže byť kvalitnejšia pripravenosť absolventa na prijímacie konanie a môže tak lepšie zvládnuť policajný či hasičský výcvik,“ uviedlo ministerstvo vnútra.

Na dobrovoľnú vojenčinu sa môže prihlásiť každý (muži aj ženy) do 1. januára kalendárneho roka, v ktorom dovŕši 19 rokov a má trvalý pobyt na území Slovenska. Záujemca musí byť bezúhonný, ovládať štátny jazyk, musí mať najmenej stredné odborné vzdelanie.

Na samotnom výcviku uchádzači absolvujú fyzickú prípravu, taktickú prípravu, zdravotnícku prípravu, ženijnú prípravu a naučia sa strieľať z ručných zbraní. Po kurze získajú základné vedomosti a zručnosti z oblasti taktiky družstva, taktiky jednotlivca, topografických znalostí či v zaobchádzaní s telekomunikačnými prostriedkami. Príprava ponúka aj štyri špecifikácie vojenských odborností, dobrovoľníci si môžu vybrať medzi strelcom, ženistom, odmorovačom či spojárom.

Regrutačné skupiny sídlia v každom krajskom meste záujemcom poskytnú informácie o dobrovoľnom vojenskom výcviku. Po úspešnom absolvovaní prípravy zložia regrúti vojenskú prísahu a budú jedným zo zdrojov pre aktívne zálohy.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #dobrovoľníci #vojaci #armáda #výcvik #dobrovoľná vojenská príprava