Obchodník nemôže predať toluén každému

Závislosť od toluénu sa rozmohla najmä v chudobných oblastiach stredného Slovenska. Počet narkomanov rastie, zhodujú sa na tom policajti aj sociálni pracovníci.

05.05.2017 20:00
debata (38)

Táto agresívna chemická látka nenávratne poškodzuje mozog. Rómsky splnomocnenec vlády Ábel Ravasz hovorí o epidémii. Vyriešiť ju chce akčným plánom.

Ravasz avizuje osvetu aj represiu. Spúšťa informačnú kampaň, aktivizuje rómske občianske hliadky a plánuje návštevy u starostov a predajcov tohto tovaru v regiónoch. Hlavne im hrozí tisícovými pokutami, ak túto chemikáliu budú predávať nelegálne.

Iba živnostníkom a podnikateľom

Podľa chemického zákona z roku 2010 obchodník môže toto riedidlo predať iba živnostníkom a podnikateľom. „Ja som potreboval zákon prečítať trikrát, kým som dospel k tomu, že platný zákaz predaja toluénu bežným spotrebiteľom naozaj existuje,“ povedal Ravasz. Keďže bežné predajne to nevedia, úrad pripraví informačný materiál, ktorý na zákaz toluénu upozorní. „Toto dáme k dispozícii naším partnerom, na web, starostom, predajcom a ideme ozrejmiť aj v médiách, že na Slovensku je naozaj platný zákaz toluénu,“ podčiarkol. Druhým krokom budú stretnutia v regiónoch, kde budú zákaz predaja toluénu vysvetľovať osobne. Keď nepomôže dobré slovo, nastúpi obchodná inšpekcia a pokuty.

Nárastom závislosti od toluénu sa začal úrad zaoberať na podnet primátora mesta Fiľakova Attilu Agócsa. „Koncom minulého roka to začalo byť veľmi vypuklé. Keď sa skupinky fetujúcich mladých ľudí objavovali už aj v centre mesta, začali sme sa tomu viacej venovať aj prostredníctvom zamestnancov komunitného centra a terénnej sociálnej práce. Zapojili sme mestskú políciu, štátnu políciu, kuratelu aj regionálny úrad verejného zdravotníctva,“ opisoval Agócs, ako prišli k zisteniu, že za tým môže byť legislatívny problém.

Špeciálna evidencia sa nevedie

Preventista okresného riaditeľstva polície v Lučenci Peter Káčerík dodal, že užívania toluénu v okrese sú si vedomí, ale špeciálna evidencia sa nevedie. „Viem, že v meste Fiľakove je zvyšujúca sa tendencia užívania,“ poznamenal Káčerík. Sám sa drogovej prevencii venuje hlavne na základných školách. „Väčšinou to užívajú ľudia, ktorí sú nezamestnaní a ich deti nechodia do školy,“ doplnil Káčerík dôležitú úlohu rómskych špecialistov polície, ktorí vykonávajú preventívnu prácu v rámci kontrolnej činnosti.

Na závislosť od prchavých látok sa u nás ročne lieči okolo 50 ľudí, čo predstavuje len 5 percent zo všetkých drogovo závislých. Hlavný odborník ministerstva zdravotníctva pre drogové závislosti Ľubomír Okrúhlica pripomenul, že „ak sa obmedzí toluén, tí ľudia prejdú na acetón, iné riedidlá, alebo aj benzín pretože je to hlavne problémom chudoby“. Často tomuto prepadajú hlavne mladiství. Táto agresívna látka dokáže veľmi rýchlo poškodiť mozog natoľko, že už na začiatku dospelosti sa z nich stávajú invalidi.

© Autorské práva vyhradené

38 debata chyba
Viac na túto tému: #epidémia #toluén