Počasie bude mať aprílové vrtochy

Začiatok mája sa bude podobať viac na apríl. Bude sa niesť v znamení striedania teplých a chladných dní, dažďa so slnečnou oblohou, ale aj prízemných mrazov s príjemnými rannými teplotami.

06.05.2017 07:00
debata

Traja zamrznutí sa tento rok ohlásia v predstihu. Počasie, aké zvyčajne býva na Pankráca, Serváca a Bonifáca (12., 13., 14. mája), príde už po tomto predĺženom víkende.

Pracovný týždeň sa končil v mnohých regiónoch dažďom, vyskytovali sa tiež búrky a opäť hrozilo vylievanie riek a potokov. V noci na piatok mali plné ruky práce hasiči v obciach v okrese Vranov nad Topľou, kde po štvrtkovej prietrži mračien museli z pivníc rodinných domov odčerpávať vodu. Podľa informácií hydrologičky Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu v Bratislave (SHMÚ) Aleny Blahovej sa v piatok situácia na vodných tokoch upokojovala a výstraha prvého stupňa pred povodňami platila iba v okrese Košice-okolie na rieke Hornád.

Klimatológ SHMÚ Pavol Faško povedal, že počas víkendu sa ešte na niektorých miestach môžu vyskytovať prehánky, dokonca aj búrky, tie by už však nemali mať takú intenzitu ako v predchádzajúcich dňoch. „Prehánky s intenzívnymi zrážkami spôsobil vlhký vzduch, ktorý sa nad naše územie dostal z juhu. Pre oblačnosť s veľkým dosahom na vytváranie búrkových oblakov bolo veľmi prajné aj zvrstvenie atmosféry. Vzduch bol vlhký a teplý. Vzhľadom na to, že je iba začiatok mája, považujem takéto počasie za pozoruhodné,“ zdôraznil Faško. Riziko výskytu intenzívnejších prehánok zníži v najbližších dňoch pokles teplôt.

Cez víkend sa bude postupne ochladzovať, najteplejšia bude sobota. Podľa Faška na najteplejších miestach krajiny teplomer ukáže aj viac ako 20 stupňov. „V nedeľu sa už bude ochladzovať a ani na juhozápade Slovenska by nemalo byť ani spomínaných 20 stupňov. Pondelok bude v porovnaní s nedeľou ešte asi o dva stupne chladnejší,“ prezradil klimatológ.

Faško upozornil, že nielen v utorok, ale aj v stredu sa môžeme pripraviť na chladné a veterné počasie, keď denné teploty budú nižšie ako 15 stupňov. „Hrozí dokonca riziko výskytu ranných mrazov v nížinách. V kotlinách stredného a východného Slovenska môžu byť mrazy aj v úrovni dvoch metrov nad zemským povrchom,“ podotkol Faško. Traja zamrznutí tak prídu o pár dní skôr. V čase, keď sa ich mená objavia v kalendári, bude počasie úplne iné. „Premenlivosť počasia sa tentoraz prejaví výrazným oteplením. Už budúci víkend by mali denné teploty pripomínať akési skoré leto a teplomery by mali ukazovať viac ako 20 stupňov, čo bude veľmi príjemné,“ uzavrel Faško.

Ako bude

  • Sobota – Polooblačno až oblačno. Denné teploty 18 až 23, na Kysuciach, Orave, v Liptove a na Spiši okolo 16 stupňov.
  • Nedeľa – Oblačno až zamračené. Nočné teploty 12 až 7, denné 17 až 22, na Kysuciach, Orave, v Liptove a na Spiši okolo 15 stupňov.
  • Pondelok – Oblačno, prehánky, miestami dážď. Nočné teploty 11 až 6, na severe okolo 4, denné 13 až 19, na severe 7 až 13 stupňov.
  • Utorok – Premenlivá, niekde zväčšená oblačnosť. Nočné teploty 5 až –1, denné 9 až 14, na * * Streda – Malá, postupne zväčšená oblačnosť. Nočné teploty 3 až –3, denné 8 až 13, na juhozápade okolo 15 stupňov.
(ZDROJ: SHMÚ)

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie